Szachownica cesarska(Fritillaria imperialis) Cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Cesarska korona

Post »

Ciekawe czemu one tak , nie bójmy się tego słowa śmierdzą :;230
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sądzę że w miejscu w którym żyją naturalnie wabią tym zapachem jakiś rodzaj owadów ....ale mogę się mylić
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ja będę odmieńcem i powiem, że moje trzy korony cesarskie jakoś nie przejawiają tego powszechnie opisywanego nieprzyjemnego zapachu. Sam się dziwiłem - po tym jak się naczytałem o ich nieprzyjemnych cechach. W zasadzie z odległości metra to prawie nic nie czuć - i nawet gdy byłem wczoraj w ogrodach Keukenhof to też specjalnie na to zwracałem uwagę w pobliżu grup koron cesarskich - podobnie nie było nieprzyjemnego zapachu a już na pewno nie było intensywnego zapachu.
Awatar użytkownika
ultraviolet
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 22:16

Post »

sylwekw to masz mało wyczulony zmysł powonienia :;230 :;230 :;230 .
Rzeczywiście trzeba się zbliżyć by poczuć, ale zdecydowanie czuć ten odorek :wink:
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za to ja czuję moje roślinki z odległości około 8 m , stojąc na balkonie - mają tak specyficzny zapach - że moje receptory go wychwycą :;230
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

No cóż, u mnie teraz wystarczy rankiem otworzyć drzwi, żeby przypomnieć sobie o szachownicach :;230 Sylwek, może Ty masz jakieś spec-odmiany, które nie pachną?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Kurcze, to ze mną chyba też coś nie tak, bo ja nic śmierdzącego od moich szachownic nie czuję :shock: Szczerze mówiąc, to dopiero od Was dowiedziałam się, że powinnam.. :;230
pozdrawiam, Anita
Kasencja

Post »

No to może i ja pokażę :) ?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kasiach
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 lis 2010, o 18:11

Post »

i po co, no po co ja wyjeżdżałam za mężem z kochanego Dolnego Slaska??? miałabym teraz tak piekne szachownice jak Kasia!
u nas w świętokrzyskim na mojej działce na wygwizdowie szachownice rosną wolniutko, oj wolniutko:(
Kasia
Awatar użytkownika
ultraviolet
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 22:16

Post »

Powracając do zapachu to chyba najgorzej ją czuć wtedy gdy roślina zaczyna rosnąć. Teraz kiedy ma pąki kwiatowe smród jest dużo mniejszy (przynajmniej według mnie :wink: ).
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja sprawdziłem zeszły rok i kwitły u mnie już 11 kwietnia , póki co to dopiero rosną w górę , chyba za głęboko posadziłem ponieważ jeszcze wychodzą z ziemi .... ;:224
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Kontakt:

Post »

100krotka pisze:.........Sylwek, może Ty masz jakieś spec-odmiany, które nie pachną?
Sam się nad tym zastanawiałem :-) poważnie - nie mogę swojego węchu co prawda porównać z moim psem :-) ale naprawdę z odległości 1-1,5 metra nic nie czuję a mam trzy posadzone tuż obok siebie, wszystkie trzy kwitną. Wąchałem - starałem się wąchać - też te sadzone w grupach w Keukenhof i też z odległości dwu metrów nic nie czułem nawet przy grupie kilkunastu.

Nawet gdy wspomniałem o tym żonie, która węch ma raczej wyczulony na różne ogrodowe zapachy, że wszyscy narzekają na "smród" Koron Cesarskich a ja nic nie czuję to ona chciała sprawdzić i wiecie co, żeby sprawdzić aż się pochylała aby się maksymalnie zbliżyć do Koron.

Fakt na etapie wzrostu coś tam było czuć, ale było to coś w rodzaju zapachu jaki wydziela rosnący czosnek ozdobny jednak od czasu gdy zaczęły kwitnąć nic nie czuję.

Szkoda, że na zdjęciach nie da się uwiecznić zapachu (lub jego braku) :-)

100krotka - po Twojej uwadze tak się zastanawiam czy możliwe było np takie prowadzenie uprawy (przez Holenderskich ogrodników) aby wyeliminować ten "nieprzyjemny" zapach z Koron Cesarskich.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Zakwitła mi na maxa :D Obrazek
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Zablokowany