Szachownica cesarska(Fritillaria imperialis) Cz.2
- magenta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Cesarska korona
Ciekawe czemu one tak , nie bójmy się tego słowa śmierdzą
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sądzę że w miejscu w którym żyją naturalnie wabią tym zapachem jakiś rodzaj owadów ....ale mogę się mylić
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A ja będę odmieńcem i powiem, że moje trzy korony cesarskie jakoś nie przejawiają tego powszechnie opisywanego nieprzyjemnego zapachu. Sam się dziwiłem - po tym jak się naczytałem o ich nieprzyjemnych cechach. W zasadzie z odległości metra to prawie nic nie czuć - i nawet gdy byłem wczoraj w ogrodach Keukenhof to też specjalnie na to zwracałem uwagę w pobliżu grup koron cesarskich - podobnie nie było nieprzyjemnego zapachu a już na pewno nie było intensywnego zapachu.
- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
sylwekw to masz mało wyczulony zmysł powonienia .
Rzeczywiście trzeba się zbliżyć by poczuć, ale zdecydowanie czuć ten odorek
Rzeczywiście trzeba się zbliżyć by poczuć, ale zdecydowanie czuć ten odorek
- markonix
Za to ja czuję moje roślinki z odległości około 8 m , stojąc na balkonie - mają tak specyficzny zapach - że moje receptory go wychwycą
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
No cóż, u mnie teraz wystarczy rankiem otworzyć drzwi, żeby przypomnieć sobie o szachownicach Sylwek, może Ty masz jakieś spec-odmiany, które nie pachną?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Kurcze, to ze mną chyba też coś nie tak, bo ja nic śmierdzącego od moich szachownic nie czuję Szczerze mówiąc, to dopiero od Was dowiedziałam się, że powinnam..
pozdrawiam, Anita
- Kasiach
- 10p - Początkujący
- Od: 28 lis 2010, o 18:11
i po co, no po co ja wyjeżdżałam za mężem z kochanego Dolnego Slaska??? miałabym teraz tak piekne szachownice jak Kasia!
u nas w świętokrzyskim na mojej działce na wygwizdowie szachownice rosną wolniutko, oj wolniutko:(
u nas w świętokrzyskim na mojej działce na wygwizdowie szachownice rosną wolniutko, oj wolniutko:(
Kasia
- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
Powracając do zapachu to chyba najgorzej ją czuć wtedy gdy roślina zaczyna rosnąć. Teraz kiedy ma pąki kwiatowe smród jest dużo mniejszy (przynajmniej według mnie ).
- markonix
Ja sprawdziłem zeszły rok i kwitły u mnie już 11 kwietnia , póki co to dopiero rosną w górę , chyba za głęboko posadziłem ponieważ jeszcze wychodzą z ziemi ....
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
Sam się nad tym zastanawiałem poważnie - nie mogę swojego węchu co prawda porównać z moim psem ale naprawdę z odległości 1-1,5 metra nic nie czuję a mam trzy posadzone tuż obok siebie, wszystkie trzy kwitną. Wąchałem - starałem się wąchać - też te sadzone w grupach w Keukenhof i też z odległości dwu metrów nic nie czułem nawet przy grupie kilkunastu.100krotka pisze:.........Sylwek, może Ty masz jakieś spec-odmiany, które nie pachną?
Nawet gdy wspomniałem o tym żonie, która węch ma raczej wyczulony na różne ogrodowe zapachy, że wszyscy narzekają na "smród" Koron Cesarskich a ja nic nie czuję to ona chciała sprawdzić i wiecie co, żeby sprawdzić aż się pochylała aby się maksymalnie zbliżyć do Koron.
Fakt na etapie wzrostu coś tam było czuć, ale było to coś w rodzaju zapachu jaki wydziela rosnący czosnek ozdobny jednak od czasu gdy zaczęły kwitnąć nic nie czuję.
Szkoda, że na zdjęciach nie da się uwiecznić zapachu (lub jego braku)
100krotka - po Twojej uwadze tak się zastanawiam czy możliwe było np takie prowadzenie uprawy (przez Holenderskich ogrodników) aby wyeliminować ten "nieprzyjemny" zapach z Koron Cesarskich.