Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)
-
- 100p
- Od: 30 sty 2009, o 19:41
Jeszcze może odniosę się do tej dyskusji na temat produkcji sadzonek.
Można odnieść wrażenie, że część dyskutantów prowadzi tą produkcje na skalę przemysłową?
Ja mam okna od wschodniej strony i przez cały dzień nie ma u mnie słonka, ale tyle sadzonek co potrzebuję dla siebie to wyprodukuję bez doświetlania lub innych wynalazków.
Wysiewam co roku na początku marca nasiona pomidorów, papryki, cukini, patisona- kiedyś był jeszcze bakłażan, ale zrezygnowałem. Jest tego tak gdzieś po 100-150 pomidora i jakieś 30 papryki oraz po kilkanaście pozostałych i to wszystko na parapecie. Gdy podrosną do pikowania to wywożę na działkę i tam po pikowaniu ustawiam w takim podwyższonym inspekcie. Jeszcze mi się nie zdarzyło jakieś nieszczęście -zawsze mam swoje sadzonki.
Można odnieść wrażenie, że część dyskutantów prowadzi tą produkcje na skalę przemysłową?
Ja mam okna od wschodniej strony i przez cały dzień nie ma u mnie słonka, ale tyle sadzonek co potrzebuję dla siebie to wyprodukuję bez doświetlania lub innych wynalazków.
Wysiewam co roku na początku marca nasiona pomidorów, papryki, cukini, patisona- kiedyś był jeszcze bakłażan, ale zrezygnowałem. Jest tego tak gdzieś po 100-150 pomidora i jakieś 30 papryki oraz po kilkanaście pozostałych i to wszystko na parapecie. Gdy podrosną do pikowania to wywożę na działkę i tam po pikowaniu ustawiam w takim podwyższonym inspekcie. Jeszcze mi się nie zdarzyło jakieś nieszczęście -zawsze mam swoje sadzonki.
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Musi być kilkanaście stopni no i trzeba by pilnować, żeby nie zostały za długo wieczorem. W sumie byłoby to dość kłopotliwe.DNW123 pisze:Na dworze robi się coraz cieplej - stad moje pytanie - przy jakiej temperaturze można wystawiać wciągu dnia sadzonki pomidorów na balkon i mieć pewność ze nie zmarzną ?
Tak w ogóle to pomidor nie zmarznie dopóki jest dodatnia temperatura. Niemniej jednak temp. poniżej 10 stopni zaszkodzi mu, zrobi się fioletowy i "stanie" w rozwoju. Moim zdaniem to dopiero w kwietniu będą takie dni, że można by wystawić.
Doswietlanie
Ja uwazam, ze mozna uzyc swietlowki wykorzystywanej w akwarystyce do doswietlania roslin. Do nabycia w kazdym sklepie akwarystycznym. Do tego odblysnik.
Ludzie wstydzą się dziś, że ciągle jeszcze wstydzą się tego, czego wstydzili się dawniej.
Mam problem z rozsadą pomidorów. Więdną roślinom liście a niektóre zwijają się do góry jak przy zbyt wysokiej temperaturze w szklarni. Tylko, że są to młode sadzonki. I jak tak dalej pójdzie to stracę całą rozsadę. Poszukałam troszkę i wygląda to jak niedobory miedzi i chyba też fosforu. Co teraz robić, czy zacząć je nawozić/ Mam też problem z ziemiorkami, nie jest ich wprawdzie wiele i nie wszędzie ale są. krzaczki rosną nadal, ale część liści więdnie i jak tak dalej pójdzie to będą prawie łyse. Pomyślałam więc żeby na jedną doniczkę (7x7x7 cm) dać jedną lub pół pałeczki nawozowo-owadobójczej. Czy się to sprawdzi i pomoże w tym przypadku?