Świętokrzyskie ogrody - larix

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Larixie! Busz w naszych ogrodach, bo pogoda zwrotnikowa. U mnie języczki padły w czasie ubiegłorocznej suszy.Piszesz, że lubią glinę, spróbuję posadzić na takim stanowisku. U mnie co kawałek inna gleba, to podobno cecha charakterystyczna Ziemi Kieleckiej.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Danio - ja języczki próbowałem sadzić na działce obok miasta i choć ziemia tam nie jest piaszczysta to jednak padły z braku cienia (podobnie jak parzydło i inne wilgocio i cienio lubne) Same "wilgotne stopy" to za mało, potrzebny jest jeszcze cień. Na wsi w cieniu i glinie rosą świetnie wiec gdybyś chciała sadzonki nie ma problemu :)
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo ładne fotki.
No i roślinki super sprawa.
Języczka bardzo ładnie wygląda.
Nawet parzydło się znajdzie :D
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Lato w pełni, upały nieziemskie ale już czuć nadchodzącą powoli jesień. Szczególnie wieczorem gdy robi się chłodniej i szybciej zapada zmierzch.
Parę fotek różnych roślin i nie tylko.

Nie wiem co to za roślina, kiedyś kupiłem i zapomniałem jak się nazywa. Może Wy wiecie?

Obrazek

Podobna historia nn

Obrazek

Dyptam nawet nawet po "wystrzeleniu" nasion" wygląda ciekawie

Obrazek

Języczka pomarańczowa na tle floksów. Czy to dobre zestawienie kolorystyczne?

Obrazek

Odętka której udało się znaleźć kawałek miejsca dla siebie. Ale generalnie nie jest to "wiejska" roślina i przegra walkę z gliniastym podłożem i cieniem. Póki co pręży się do słońca.

Obrazek

Na działce obok Kielce wreszcie zagospodarowałem kilka z moich kamieni. Układ 5 kamieni stylizowany na japoński z ogrodów zen.

Obrazek

trochę inne ujecie. Ustawienie kamieni tak by mi się podobało wymagało wielu prób a kamienie były cieeeeżkie i długo czułem to w kościach.

Obrazek

szczególnie tak by z każdej strony wyglądały sensownie i by zachować zasady japońskiej kompozycji

Obrazek

Zaczątek paprociowego zakątka. Trochę niespójny i właściwie mi się nie podoba bo kamienie z różnych parafii i położone tymczasowo ale dobrane pod wymagania paproci, więc wapień obok andezytu i granitu. W planach przygotowanie jesienią jednorodnych stanowisk dla tych paproci co lubią wapienne skały i tych co wolą krzemianowe

Obrazek

Największym wyzwaniem jest dla mnie przygotowanie miejsca dla gruntowych storczyków które w uproszczeniu lubią wilgotne bądź kserotermiczne łąki i żyzne ciepłe buczyny. Na łąki pomysł mam ale na buczyny nie bardzo.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

To chyba tojeść orszelinowa :-)

Bardzo mi się podobają Twoje zdjęcia, przepięknie zestawiasz rośliny kolorystycznie i według wysokości...oczywiście że floks plus języczka to dobre zestawienie :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Podoba mi się paprociowy zakątek,
uważam że to grupa niedocenionych roślin.
Powinny być częściej uprawiane w ogrodach.
A co do storczyków Polskich to już w ogóle rewelka
Sam chętnie bym takie posadził gdybym miał gdzie.
A jakie storczyki chcesz nabyć jak mogę spytać?
Mnie najbardziej z Polskich podoba się obuwik oczywiście :lol: :lol: :lol: :lol:
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Stokrotko - dziękuje za miłe słowa i identyfikacje rośliny. Ponieważ mi się podoba więc chciałbym coś więcej o niej wiedzieć. Jeszcze raz dzięki. Rośliny zestawiam intuicyjnie. Ale chciałbym się nauczyć zasad kompozycji i właściwych zestawień szczególnie krzewów i drzew. To jeszcze przede mną.

Krzyśku - tak paprocie są niedoceniane ale chyba powoli zaczynają być coraz bardziej popularne o czym świadczy większy ich wybór w sklepach ogrodniczych. Niestety wciąż zdarzają się paprocie z opisem " paproć ogrodowa". Wiele gatunków można dostać tylko u kolekcjonerów a o niektóre nawet u nich trudno np. polyschitum lonchitis czy asplenium adiantum-nigrum, asplenium septentrioniale i parę innych. Ja powoli gromadzę różne gatunki kierując się przy tym moimi upodobaniami a nie tym by mieć wszystkie gatunki i odmiany. Co do storczyków to oczywiście obuwik jest simply the best ale jest parę innych które mi się podobają takich jak; buławniki, kruszczyki, stoplamki czy gółki, cała rodzina orchis ale tez inne. Prawdę mówiąc wszystkie są godne uwagi. Podobnie jak w przypadku paproci wolę gatunki rodzime choć dla niektórych paproci zrobiłem wyjątek. Storczyki gruntowe z różnych powodów są rzadko uprawiane w ogrodzie.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No i dla tego jestem pełen podziwu.
Może dzięki takim osobom jak Ty zmieni się troszkę
podejście do tych roślin i ludzie zaczną je szerzej uprawiać
bo warto :D
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Re: Świętokrzyskie ogrody - larix

Post »

Widzę ze gospodarza nie ma :roll: a to szkoda....bo ogród piękny, bardzo ciekawe kompozycje kwiatowe które urzekły mnie...no i skalniaki a nie wspomnę o kamieniach :lol:
W którymś ogrodzie napotkałam języczkę Przewalskiego i byłam pewna że to pustynnik......
Myślałam że istnieją ale tylko języczki pomarańczowe :oops:
Ona będzie na pierwszym miejscu moich nowych nabytków, muszę ją koniecznie zdobyć..... :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jolu - masz racje, zaniedbałem bardzo wątek. Muszę do niego wrócić. Od wiosny do jesieni mam mało czasu bo albo podróże albo ogród. Obiecuje jesienią pisać i zamieszczać ciekawe zdjęcia. Języczka Przewalskiego świetnie mi się rozrasta więc rozdaję ją znajomym. Jeśli chcesz chętnie i Tobie podaruje. Lubi półcień i wilgotną żyzną ziemię.
kleopatra
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 maja 2014, o 11:35

Re:

Post »

larix pisze:Lato w pełni, upały nieziemskie ale już czuć nadchodzącą powoli jesień. Szczególnie wieczorem gdy robi się chłodniej i szybciej zapada zmierzch.
Parę fotek różnych roślin i nie tylko.

Nie wiem co to za roślina, kiedyś kupiłem i zapomniałem jak się nazywa. Może Wy wiecie?

Obrazek

Podobna historia nn

Obrazek

Dyptam nawet nawet po "wystrzeleniu" nasion" wygląda ciekawie

Obrazek

Języczka pomarańczowa na tle floksów. Czy to dobre zestawienie kolorystyczne?

Obrazek

Odętka której udało się znaleźć kawałek miejsca dla siebie. Ale generalnie nie jest to "wiejska" roślina i przegra walkę z gliniastym podłożem i cieniem. Póki co pręży się do słońca.

Obrazek

Na działce obok Kielce wreszcie zagospodarowałem kilka z moich kamieni. Układ 5 kamieni stylizowany na japoński z ogrodów zen.

Obrazek

trochę inne ujecie. Ustawienie kamieni tak by mi się podobało wymagało wielu prób a kamienie były cieeeeżkie i długo czułem to w kościach.

Obrazek

szczególnie tak by z każdej strony wyglądały sensownie i by zachować zasady japońskiej kompozycji

Obrazek

Zaczątek paprociowego zakątka. Trochę niespójny i właściwie mi się nie podoba bo kamienie z różnych parafii i położone tymczasowo ale dobrane pod wymagania paproci, więc wapień obok andezytu i granitu. W planach przygotowanie jesienią jednorodnych stanowisk dla tych paproci co lubią wapienne skały i tych co wolą krzemianowe

Obrazek

Największym wyzwaniem jest dla mnie przygotowanie miejsca dla gruntowych storczyków które w uproszczeniu lubią wilgotne bądź kserotermiczne łąki i żyzne ciepłe buczyny. Na łąki pomysł mam ale na buczyny nie bardzo.
Kamienie na takim tle wyglądają rewelacyjnie .Masz taką małą Kadzielnię ;:333 Fajnie wyglądałoby tam drzewko bonsai.Storczyki to rośliny bardzo wrażliwe na wszelkie zmiany środowiskowe i w dodatku wymagające obecności odpowiednich gatunków grzybów, z którymi żyją w symbiozie dlatego ciężko jest stworzyć im odpowiednie warunki. Ale może Ci się uda :uszy. Życzę powodzenia
kleopatra
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 maja 2014, o 11:35

Post »

larix pisze:Witam wszystkich,
Pokazujecie piękne ogrody, niektóre zapierają dech w piersiach i pokazują jak dużo pracy i miłości w nie wkładacie. Ja chciałbym Was zaprosić do ogrodów które tworzę i tak naprawde jestem dopiero na początku. Ogród pierwszy to część gospodarstwa u podnóża pasma jeleniowskiego w Górach Świętokrzystkich. Zabudowania starego gospodarstwa i stary sad. Razem 0,5 hektara. Ziemia żyzna gliniasta, której nie trzeba podlewać a chwasty rosną jak szalone. Z sadu piękny widok na Święty Krzyż. Po poprzednich właścicielach zostało troche roślin np. mnóstwo różnych pierwiosnków czy świetnie tu rosnąca języczka przewalskiego, żywokosty,marcinki. Moje nasadzenia to:
Obrazek i taki zestaw Obrazek

generalnie chce by miejsce to zachowało wiejski charakter i nie wymagało dużo pracy. Z ciekawostek to mieszkaja w domu na strychu popielice a na podwórku odbył się dla mieszkańców wsi bezpłatny spektakl "Hotelu pod aniołem"
Obrazek Mam też ciekawych sąsiadów, którzy są moimi przyjaciółmi i "uprawiają" też takie rzeczy Obrazek

Druga działka to 1200 metrów gdzie zacząłem stawiać malutki domek (domeczek). Działka w malowniczym miejscu
Obrazek z ładnymi widokami Obrazek
teren działki jest nierówny o zróżnicowanej glebie połowa piaszczysta a połowa dość mokra na której rosną naturalnie firletki poszarpane, niezapominajki czy storczyki plamiste. Wykopana sadzawka utrzymuje wode prawie przez cały rok
Obrazek
Na działce zgromadziłem dużo różnych kamieni od jurajskich wapieni o porowatej strukturze
Obrazek wapienie świętokrzyskie z których zacząłem robić skalniaki Obrazek

Generalnie czeka mnie mnóstwo pracy. Oglądanie Waszych ogrodów jest źródłem inspiracji i czerpaniem wiedzy o różnych roślinach np. ogród paco i jego hosty ale też wiele innych. Teraz robie różne plany i czekam wiosny by ruszyć z pracami. Jeśli to dla Was będzie interesujące to chetnie podziele się fotorelacjami a czasem (czesto) zapytam o radę. Serdecznie pozdrawiam
Mieszkam w świętokrzyskim i niestety blisko mnie nie ma takich pięknych wapieni :( Przydałby Mi się taki do skalniaka. Ogrody w stylu wiejskim mają swój urok .stare piwonie , malwy , lilie itp
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Kleopatro - świętokrzyskie obfituje w różnego rodzaju skały wapienne. Jak będziesz chciała je kupić to służę namiarami na dobre źródła. Niestety nie mamy tak pięknych wapieni jak na Jurze Krakowsko Częstochowskiej.
Mój wątek zostawiłem parę lat temu i zarósł "chwastami" jak niepielęgnowany ogród. Od tego czasu mój ogród(y) bardzo się zmienił. I ten wiejski pod Św. Krzyżem i ten tuż przy Kielcach w Mójczy.
Może zamieszczę parę fotek:-)
Powodzenie w pięknej sztuce ogrodniczej :-D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”