Rośliny na miejsce cieniste
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podstawy geografii- przecież Maastricht to słynna unijna miejscowość, a jak świat światem to strony wschodnio-zachodniej nie ma... ale nic.koril1 pisze:Maastricht jest w Holandi-( ogrod jest od strony wschodnio - zachodniej
Druga sprawa to prośba magangs: zadałem w dobrej wyszukiwarce Twoje warunki i oto wyniki . Dereń biały wydaje się popularną rośliną i łatwą w pielęgnacji.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Niestety jest tak ustawiony, przynajmniej tak mi się wydaje, ponieważ rano jest słońce, aż do zachodu, tylko przez te drzewa nie mam słońcamaryann pisze:Podstawy geografii- przecież Maastricht to słynna unijna miejscowość, a jak świat światem to strony wschodnio-zachodniej nie ma... ale nic.koril1 pisze:Maastricht jest w Holandi-( ogrod jest od strony wschodnio - zachodniej
Druga sprawa to prośba magangs: zadałem w dobrej wyszukiwarce Twoje warunki i oto wyniki . Dereń biały wydaje się popularną rośliną i łatwą w pielęgnacji.
Kocham konie i moj ogrodek
Tuje do cienia ?
Witam, Jestem tutaj nowa i od razu mam pytanie: od strony północnej mam wejście do domu i na ganku mam ustawione dwie duże donice.
Planuję w nich posadzić coś cieniolubnego i zimozielonego, ale co?
Może tuje, może bukszpany ?
Planuję w nich posadzić coś cieniolubnego i zimozielonego, ale co?
Może tuje, może bukszpany ?
...czasem smak życia odbiera apetyt...
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
A moze cisy? Oczywiscie de gustibus i tak dalej, ale dla mnie to najpiękniejsze iglaki. Są odmiany niewielkie, nadające sie do pojemników.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mogą być tuje, ale te o wybarwieniu ciemnozielonym. Może mahonia?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mahonia? Nie pomyślałam o tym a bardzo mi sie mahonia podoba, ale wtedy co płożącego pod mahonię? Bo przy tujach myślałam o jałowcu płożącym.
A cisy??? czy cisy można formować tak jak bukszpany? Nie podoba mi sie cis o pokroju rozłożystym, tzn taki który jest nie przycinany.
A cisy??? czy cisy można formować tak jak bukszpany? Nie podoba mi sie cis o pokroju rozłożystym, tzn taki który jest nie przycinany.
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Cisy można formować jak najbardziej.
Niektóre odmiany rosna bardzo wolno i świetnie nadają sie do pojemników - nie chciałabym Cię wprowadzać w błąd, ale na pewno odmiana "David", któą mam w ogródku. Jeśli chcesz dowiedzieć sie o innych, zobacz na pinus.net.pl, albo www.kurowski.pl, albo www.zszp.pl - tam jest cała lista odmian, z rozmiarami.
Niektóre odmiany rosna bardzo wolno i świetnie nadają sie do pojemników - nie chciałabym Cię wprowadzać w błąd, ale na pewno odmiana "David", któą mam w ogródku. Jeśli chcesz dowiedzieć sie o innych, zobacz na pinus.net.pl, albo www.kurowski.pl, albo www.zszp.pl - tam jest cała lista odmian, z rozmiarami.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Mahonię możesz podsadzić runianką japońską albo bluszczem, który będzie zwisał z donicy
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
.... ooo i to jest pomysł, runiankę i bluszcz mam, teraz tylko zaopatrzyć się w mahonię i stworzyć ogródek w donicach. Dziękuję Wam za pomysły i podpowiedzi.
Właśnie dziś wybieram się do duuuzego prywatnego ogrodu w Młodzawach koło Pińczowa, ogród ten jest udostępniany dla zwiedzających, mam nadzieję ze pogoda nie popsuje mi planów a wycieczka dostarczy mi pomysłów.
Właśnie dziś wybieram się do duuuzego prywatnego ogrodu w Młodzawach koło Pińczowa, ogród ten jest udostępniany dla zwiedzających, mam nadzieję ze pogoda nie popsuje mi planów a wycieczka dostarczy mi pomysłów.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Reno, poczytaj ten wątek od pierwszej strony razem z podanymi tam odnośnikami
(skleiłam twój wątek z tym, bo nawet tytuły miały takie same )
(skleiłam twój wątek z tym, bo nawet tytuły miały takie same )
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Krzewy na stanowiska półcienieste.Czy dobrze wybrałem ?
Działke am w znacznym stopniu zacienioną. Wszystkie najbardziej nasłonecznione miejsca już wykorzystałem dla roślin oczywiście pozostało mi jeszcze dośc sporo miejsca w miejscach cienistych\półcienistych. Na Allegro wyszukałem coś takiego -
KALINA SARGENTA 'ONONDAGA'(Viburnum sargentii ''Onondaga'')
JAŚMINOWIEC PSTROLISTNY (Philadelphus coronarius 'Variegatus')
Czy waszym zdaniem te krzaki będą dobrze rosły i kwitły na stanowisku gdzie prze 4h na dobe jest słońce a przez reszte czasu lekki półcień ?
Nie wstawiamy linków do Allegro - aniawoj
KALINA SARGENTA 'ONONDAGA'(Viburnum sargentii ''Onondaga'')
JAŚMINOWIEC PSTROLISTNY (Philadelphus coronarius 'Variegatus')
Czy waszym zdaniem te krzaki będą dobrze rosły i kwitły na stanowisku gdzie prze 4h na dobe jest słońce a przez reszte czasu lekki półcień ?
Nie wstawiamy linków do Allegro - aniawoj