Śliwa Dyskusje ogólne
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Śliwa Dyskusje ogólne
Ja stosuję jak liście się pojawiają, tym samym ryzyko mszyc. Oklejam pień dookoła poniżej korony - żeby mrówki nie mogły się do korony dostać i hodować tam mszyc. Ogromnie to niweluje problem z mszycami - w zasadzie biedronki sobie świetnie radzą jak mszyce nie mają obrońców w postaci mrówek.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 100p
- Od: 6 maja 2018, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak odróżnić po wyglądzie drzewka czy mamy do czynienia ze śliwą czy ałyczą? Różni się kształtem liścia, czy każda ałycza ma kolce?
Pytam bo 2 lata temu zaszczepiłem na odroście korzeniowym śliwy, śliwę wczesną węgierkę (okulizacja latem) Problem jest taki, że na wiosnę rok temu oglądając miejsce szczepienia było dla mnie prawie pewne, że z tego oczka nic nie wypuści (było takie ciemne, oczko wydawało się zaschnięte) ale zostawiłem dziczkę, jakie było moje zdziwienia gdy po długim czasie okazało się że coś jakby z tego miejsca wypuściło pęd (pęd miał już z 10 cm.) tylko nie mam pewności czy ten pęd wyszedł z oczka czy gdzieś z boku, czyli z dziczki. Teraz nie wiem czy hoduję odmianę szlachetną czy dziczkę.
miejsce szczepienia, wydaję się, że poszło z oczka, tylko to już było takie rozlane, że pewności nie mam. Jak oceniacie?
Tak to teraz wygląda, rośnie śliwka czy dziczka?
Pytam bo 2 lata temu zaszczepiłem na odroście korzeniowym śliwy, śliwę wczesną węgierkę (okulizacja latem) Problem jest taki, że na wiosnę rok temu oglądając miejsce szczepienia było dla mnie prawie pewne, że z tego oczka nic nie wypuści (było takie ciemne, oczko wydawało się zaschnięte) ale zostawiłem dziczkę, jakie było moje zdziwienia gdy po długim czasie okazało się że coś jakby z tego miejsca wypuściło pęd (pęd miał już z 10 cm.) tylko nie mam pewności czy ten pęd wyszedł z oczka czy gdzieś z boku, czyli z dziczki. Teraz nie wiem czy hoduję odmianę szlachetną czy dziczkę.
miejsce szczepienia, wydaję się, że poszło z oczka, tylko to już było takie rozlane, że pewności nie mam. Jak oceniacie?
Tak to teraz wygląda, rośnie śliwka czy dziczka?
Dosyć młoda śliwa, w tamtym roku miała trochę ponad kilogram owoców. W tym roku wcale nie zakwitła. Ktoś mógłby podpowiedzieć dlaczego? Miała dwie główne gałęzie wzrostu, jedną przyciełam jesienią. To mógł być dla niej szok?
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może przeciążyła się w zeszłym roku i w tym odpoczywa? Może przemarzły jej pączki kwiatowe zimą(mało prawdopodobne)? Ciężko powiedzieć.
-
- 50p
- Od: 13 kwie 2014, o 14:45
Co może być powodem opadania liści ze śliwki renklody (żółto zielonej) ?
24.05. zrobiłem oprysk wszystkich drzew topsinem, czy to po oprysku ?
Owoców to w tym roku nie widzę na tym drzewie.
Na pozostałych drzewach wszystko jest ok.
Z góry dziękuję za podpowiedzi..
Pozdrawiam..
24.05. zrobiłem oprysk wszystkich drzew topsinem, czy to po oprysku ?
Owoców to w tym roku nie widzę na tym drzewie.
Na pozostałych drzewach wszystko jest ok.
Z góry dziękuję za podpowiedzi..
Pozdrawiam..
-
- 100p
- Od: 26 lut 2021, o 22:32
Czy można o tej porze roku pryskać młode śliwy miedzianem 50? Na dwóch węgierkach zwykłych sadzonych jesienią pojawiły się brązowe plamy oraz dużo dziurawych liści.
Re: Śliwa kwitnienie,owocowanie
Czy jeśli pryskałem śliwki od robaków w momencie jak rozwijały się kwiaty to czy trzeba teraz drugi raz pryskać czy już nie? Chodzi głównie o węgierki bo na nich zauważyłem dużo zdrowych owoców.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Czym i na jakiego robaka pryskałeś? Na owocnicę, gąsieniczki?
U nas w tej chwili lata owocówka śliwkóweczka I-sze pokolenie, powiesiłam tablice - pułapki i jest ich od groma. Poszedł oprysk mospilanem.
Nie wiem w jakim rejonie mieszkasz, może być już za późno na walkę z I-szym pokoleniem.
U nas w tej chwili lata owocówka śliwkóweczka I-sze pokolenie, powiesiłam tablice - pułapki i jest ich od groma. Poszedł oprysk mospilanem.
Nie wiem w jakim rejonie mieszkasz, może być już za późno na walkę z I-szym pokoleniem.
Pozdrawiam! Gienia.
Mospilanem na owocówkę pryskane. To znaczy że ten pierwszy raz pryskane niepotrzebnie w czasie jak kwiaty były?
Ten pierwszy oprysk na pewno im nie zaszkodził tu masz odpowiedź https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 5#p5389845 . Teraz opryskaj tak jak pisze Gienia ze dwa razy na owocówkę bo będziesz miał śliwki z wkładką. Gienia tu zapewne doradzi co do terminów oprysków.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
ogrod12, w jakim rejonie mieszkasz ? Bo różnice są znaczne między odległymi rejonami. Uzupełnij swój profil.
W ogrodniczym kupiłam tablice lepowe- pułapki na owocówkę śliwkóweczke, powiesiłam i efekt po jednym dniu widać na zdjęciu. Nie wiem czy u Ciebie już latają, czy jeszcze nie, a może już jest za późno. Ja już popryskałam mospilanem. To jest pierwsze pokolenie owocówki. II-gie pokolenie będzie na przełomie VII i VIII.
W ogrodniczym kupiłam tablice lepowe- pułapki na owocówkę śliwkóweczke, powiesiłam i efekt po jednym dniu widać na zdjęciu. Nie wiem czy u Ciebie już latają, czy jeszcze nie, a może już jest za późno. Ja już popryskałam mospilanem. To jest pierwsze pokolenie owocówki. II-gie pokolenie będzie na przełomie VII i VIII.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ma ktoś może w sadzie węgierkę wangenheima? Jest to możliwe, żeby miała raka bakteryjnego, bo kilka dni temu pod zaschniętym sęczkiem znalazłem prawdopodobnie raka, bo kora czarna zapadnięta, guma i czarne łyko, drewno pod spodem. Wyczyściłem do zdrowego. Ewentualnie mogą to Presidenty, Stanleye, albo Amersy, ponieważ kupowałem przez internet, te odmiany produkcyjne są podatne na raka bakteryjnego? A w tym roku będzie jedna śliwka więc przekonam się cóż to jest.
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
Z tego co wiem to większość pestkowych jest wrażliwa na bakteryjnego wiec śliwy również.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.