Wanda w podłożu i nie tylko
Widzę ,ze vandy zawładneły sercami i całym forum.Super.ze jest tyle osób,ktore zdecydowały sie na kupno vandy nie mając zadnego doswiadczenia w uprawie.Bedzie nam wszystkim początkującym o wiele rażniej.Ja też jestem ciekawa co to za podloże,no i gratuluje vand z pzreceny.Toz to okazy zdrowia i urody
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję wszystkim za odwiedziny.Na dzień dzisiejszy moje wandy rzeczywiście są okazem zdrowia i oby tak dalej.Włożyłam je do podłoża,które składa się z łupin orzecha laskowego,łupin fistaszków,styropianu i węgla drzewnego.Wydaje mi się ono najbardziej przewiewne,a i tak mam wątpliwości czy dobrze je podlewam.
Agnieszko...uśmiałam się z tego,że moje wandy kwitną falenopsisami.Te co widać to resztki kwiatów na przedłużeniach pędów.Reszta przekwitła zupełnie.
Renatko...swoje wandy kupiłam w kwiaciarni i to prawdopodobnie po którejś z kolei przecenie.Kwiaciarka powiedziała,że wzięła je pierwszy i ostatni raz,bo nie było nimi żadnego zainteresowania,a tych,którzy się zainteresowali skutecznie odstraszała cena.
Pozdrawiam serdecznie Danuta.
Agnieszko...uśmiałam się z tego,że moje wandy kwitną falenopsisami.Te co widać to resztki kwiatów na przedłużeniach pędów.Reszta przekwitła zupełnie.
Renatko...swoje wandy kupiłam w kwiaciarni i to prawdopodobnie po którejś z kolei przecenie.Kwiaciarka powiedziała,że wzięła je pierwszy i ostatni raz,bo nie było nimi żadnego zainteresowania,a tych,którzy się zainteresowali skutecznie odstraszała cena.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja nigdy nie widziałam Vand w kwiaciarni. tylko na wystawie. Vandy są piękne, bardzo je lubię, ale niestety dużo kosztują. może dlatego, że jak się je wysieje z nasionka to trzeba bardzo długo czekać na kwiaty. i przez tyle lat muszą je uprawiać w hodowli storczyków. teraz dużo osób na forum sadzi swoje Vandy w podłoże, ale ja tego nie zrobię. moim Vandom jest tak dobrze, po wsadzeniu w korę mogłoby być gorzej. poza tym nie lubię zmian, a uprawiając moje storczyki używam tylko dobrych, sprawdzonych sposobów. nie chcę, by przez jakieś udziwnienia padł mi jakiś storczyk.danutastachurska1 pisze:Dziękuję wszystkim za odwiedziny.Na dzień dzisiejszy moje wandy rzeczywiście są okazem zdrowia i oby tak dalej.Włożyłam je do podłoża,które składa się z łupin orzecha laskowego,łupin fistaszków,styropianu i węgla drzewnego.Wydaje mi się ono najbardziej przewiewne,a i tak mam wątpliwości czy dobrze je podlewam.
teraz codziennie zaglądam Vandom między liście, bo niedługo mogą pokazać się pędy.
- Danutka55
- 1000p
Dusiu[/b ja też nigdy nie spotkałam wand w kwiaciarni.Ten jeden raz to był pierwszy i chyba ostatni.Moje póki co wyraźnie wznowiły wzrost,ale na pędy kwiatowe to przyjdzie mi chyba jeszcze poczekać.
Grażynkoto tylko 5sztuk i jak do tej pory mają się dobrze.Najgorsze to jest to,że nie mam żadnego doświadczenia w uprawie wand.Bardzo bym sobie życzyła,by mnie polubiły i w przyszłości zechciały mnie obdarować swoimi pięknymi kwiatami.Będzie to dla mnie niespodzianka,bo nie znam koloru kwiatów.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Grażynkoto tylko 5sztuk i jak do tej pory mają się dobrze.Najgorsze to jest to,że nie mam żadnego doświadczenia w uprawie wand.Bardzo bym sobie życzyła,by mnie polubiły i w przyszłości zechciały mnie obdarować swoimi pięknymi kwiatami.Będzie to dla mnie niespodzianka,bo nie znam koloru kwiatów.
- Siedmiokropka
- 100p
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
Szczerze zazdroszczę i podziwiam. Vandy widziałam w LM, kwitnące kosztowały 136 zł/sztuka. Były i przekwitnięte, ale nie przecenione.
Za 20 zł nawet bym sie nie zastanawiała, tylko brała wszystkie
Powodzenia w uprawie. Pokaż zdjęcia, gdy raczą zakwitnąć
Za 20 zł nawet bym sie nie zastanawiała, tylko brała wszystkie
Powodzenia w uprawie. Pokaż zdjęcia, gdy raczą zakwitnąć
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
- Storczykowa
- Danutka55
- 1000p
Dusiu ja już pisałam,że kupiłam ich aż tyle,dlatego,że trafiła mi się wyjątkowa okazja czyli extra przecena.Zawsze marzyłam o jednej wandzie,ale taką okazję szkoda byłoby zmarnować i hurtem mam ich pięć.Kilka razy dziennie do nich zaglądam i zauważyłam,że póki co jest im chyba u mnie dobrze,bo wyraźnie widać,że rosną.
- Storczykowa