Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1
Re: Czosnek niedźwiedzi
Próbowałam z nasionami czosnku, wysiałam i świeże i po stratyfikacji - nic nie wzeszło. Może nasiona były niedobre. Tu jest dużo informacji na ten temat: http://www.czosnek.rox.pl/
- Krycha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też zamówiłam na allegro, w czwartek wieczorem. Dziś dostałam nasionka zamówiłam dwa komplety, dostałam trzy i instrukcję sadzenia. W jednej paczuszce jest po 50 nasion.Zapłaciłam z priorytetem za dwa komplety 7zł. Trzeci widać, że gratis.
A w instrukcji:
Nasiona czosnku niedźwiedziego najlepiej wysiać na stałe, wilgotne, cieniste, wolne od trawy miejsce w ziemię próchniczą zasadową i głęboką. Czosnek niedźwiedzi wymaga stratyfikacji (obniżonej temperatury). Dlatego nasiona muszą powędrować na pare dni do lodówki, a dopiero później należy je wysiać.Pierwszy plon dopiero w przyszłym roku. Podziękowania i pozdrowienia.
A w instrukcji:
Nasiona czosnku niedźwiedziego najlepiej wysiać na stałe, wilgotne, cieniste, wolne od trawy miejsce w ziemię próchniczą zasadową i głęboką. Czosnek niedźwiedzi wymaga stratyfikacji (obniżonej temperatury). Dlatego nasiona muszą powędrować na pare dni do lodówki, a dopiero później należy je wysiać.Pierwszy plon dopiero w przyszłym roku. Podziękowania i pozdrowienia.
Ja kupowałam od pana Łuczaja, cebulki. Z moich obserwacji, nie polecam sadzić pod brzozą - zbyt sucho.
- katja
- 500p
- Od: 2 paź 2008, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po instrukcji do nasionek poznaję, że zamawiałam u tego samego sprzedawcy co Krycha. Tyle, że sadzonki, a nasionka były gratis. Sadzonki przyszły fajniusie, z 10 cm listkami.
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
W naturze ten czosnek wysiewa się sam ,na jesień ,więc najlepiej kupić nasiona świeże i od razu wysiać na miejsce.Lub zakupić cebulki i wsadzić w cieniu na głęboko przekopane stanowisko,ma bardzo długie korzenie(10-15 cm).W sprzyjających warunkach wysiewa się [rozrasta] bardzo szybko.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też już wylazł.
Widzisz Wegetarianko, mówiłam jakiś czas temu, że nie masz się, co martwić, bo jeszcze jest za wcześnie.
Wystarczyło parę cieplejszych dni i zaraz zaczął wychodzić, u mnie też się już pojawił
Wystarczyło parę cieplejszych dni i zaraz zaczął wychodzić, u mnie też się już pojawił
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Ja na swój jeszcze czekam - rośnie w cieniu, więc się nie śpieszy.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
A moje już mają małe listki chociaż też rosną w cieniu
Jeszcze z tydzień i będą pierwsze sałatki i inne frykasy.
Jeszcze z tydzień i będą pierwsze sałatki i inne frykasy.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
- bukjan
- 200p
- Od: 26 paź 2009, o 15:08
Chyba mi się udało . Dzisiaj zajrzałem do doniczek gdzie zasiałem czosnek i moim oczom ukazały się "tycie-tycie" kiełeczki takie zieloniuśkie . Przez pewien czas byłem sceptycznie nastawiony, że cokolwiek urośnie i tak jak dostałem te nasionka sypnąłem je do doniczek i tylko podlewałem. Jak będą trochę większe to policzę ile ich jest
kupilam na a paczuszke nasion od prywatnego "zbieracza" wysieje w weekend - moze wzejdzie.... ))
No i ja też już mam! Nabyłam 2 cebulki juz posadzone do doniczek. Ciekawa jestem, jak szybko się rozrastają?