Datura - choroby i inne problemy w uprawie

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Datura - choroby

Post »

Mszyca to nie jest, żeby zajrzeć pod liście to kilka ich uszkodziłam ale z lupa oglądałam.
W końcu mszyca nie taka mała, żeby jej nie widzieć.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Re: Sprzedam balkonowe i ogrodowe - adrianic cz.2

Post »

Ogromne dzięki za odpowiedż Adrianie. ;:196
Uspokoiłeś mnie.
Nie nawoziłam jeszcze z dodatkiem azotu, w tej donicy jest niespełna 3 tyg.
Ale dzisiaj dostarcze jej azot dolistnie, mam wszystkie nawozy specjalistyczne u Was nabyte.
Kacper90
200p
200p
Od: 10 maja 2016, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Datura - zmiany i deformacje liści

Post »

Na liściach bielunia zauważyłem takie oto zmiany i deformacje. Rośliny posadziłem na glebie na bazie torfu (prawdopodobnie wystąpił niedobór magnezu, który spowodował brązowienie i zasychanie iglaków, które opisałem w innym poście) i podlałem je przefermentowanym kurzeńcem w dawce 1l roztworu na 20l wody. Nie wydaje mi się aby te objawy były spowodowane ewentualnym spaleniem kurzeńcem ponieważ powinny wystąpić na wszystkich roślinach, które w ten sposób zasiliłem, a pojawiły się na kilku roślinach, pozostałe nie mają nawet najmniejszych uszkodzeń ani deformacji. Czy może to być tak jak przy iglakach efekt braku Mg? Wpadło mi do głowy że może to kędzierzawość liści ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Datura - zmiany i deformacje liści

Post »

Nie jestem pewna, ale wygląda to na początki zaatakowania grzybem szarą pleśnią.Nie widać jak posadzona, ale szczególnie datury posadzone w gruncie są podatne, gdzie jest niestabilna wilgotność i narażone na opady deszczu.
Kacper90
200p
200p

Re: Datura - zmiany i deformacje liści

Post »

Wcześniej rosły w donicach ale przerosły donice i przesadziłem je do gruntu w tym sezonie, ale w poprzednich latach donice z bieluniami przez cały sezon stały na dworze i nie występowały żadne choroby mimo opadów deszczu i zmiennej wilgotności
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napisałam wcześniej że nie jestem pewna choroby, bo objawy(zasychające plamy) na liściach wskazują na zalanie korzeni, ale przyjęłam, że są w donicach, a tak uprawiając dość trudno zalać, gdyż mają silnie rozrośnięty system korzeniowy i duże wymagania wodne.Nie znoszą jednak zastoin wodnych.Gdy napisałeś, że są w gruncie jest to bardzo prawdopodobne, jeśli jest mało przepuszczalny i doszło do zastoiny wodnej, a jak piszesz dodałeś torfu dodatkowo zatrzymującego wilgoć.Datury można sadzić do gruntu tylko na lekkich i przepuszczalnych glebach z dodatkiem kompostu, (albo ziemi kwiatowej uniwersalnej) i trzeba im na dno robić drenaż z piasku, ale później dostarczać odpowiednio wody z nawozem.
Jeżeli niedawno posadzone możesz jeszcze naprawić te sytuację.Żółtozielony blady kolor młodych listków nie wskazuje na brak magnezu, ale trudności zalanych korzeni z poborem składników pokarmowych.Na cięższych glebach nie można sadzić datur do gruntu, chyba, że na podwyższonych rabatach.
Kacper90
200p
200p

Post »

W takim razie co mogę zrobić ?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurzeniec na początek po przesadzeniu niepotrzebny, można dać, ale później.Wyjmij je i zasyp korzenie uniwersalną ziemią do kwiatów, dodając na dno trochę piasku, albo keramzytu, można też rozdrobnionego gruzu ceglanego.Podlewaj w miarę przesychania.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz. sezon 2015/2016

Post »

Witam u mnie jedna z zimujących datur ma lekko różowe kwiaty.
Teraz ma tylko dwa duże pąki i są jakieś takie zwinięte,choć małe to otwierają się.
Reszta pąków opada,liście też ma jakieś pozwijane.
Obrazek
Poprawiłam sens treści/KaRo
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Torbal
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 kwie 2020, o 23:44

Re: Datura - choroby i inne problemy w uprawie

Post »

To mój pierwszy sezon z daturą i niewiele było trzeba żebym popełnił błędy, których efekty widać poniżej.
Na roślinie były kilka mszyc, ale na chwilę obecną pozbyłem się ich.
W temacie dotyczącym mszycy dostałem podpowiedź, że roślina może być przenawożona. Jest to całkiem prawdopodobne, więc proszę o podpowiedź co mogę zrobić, by jej pomóc.

Niektóre z liści zdeformowały się w "spadochrony", a na części widać jasnozielone przebarwienia.
Załączam zdjęcia i proszę o pomoc i podpowiedź co zrobić.
Obrazek
Obrazek
Torbal
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Korzystając z okazji dodatkowo zapytam o suche plamki pojawiające się na liściach... to jakaś choroba?
Obrazek
Mercadio
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 sie 2019, o 17:22

Post »

Kiedy została wyniesiona na zewnątrz i jakie stanowisko ma obecnie?
Torbal
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Wystawiłem na balkon w ostatnim tygodniu maja. Stanowisko północno- wschodnie, osłonięte od wiatru.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”