Brzoskwinia - choroby i szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdiagnozowałam u mojej brzoskwini parcha, czy na dzień dzisiejszy gdy widoczne sa juz owoce można ja czymś opryskać aby zabić grzyba?
Jakie preparaty i w jakich odstępach czasu moge zastosowac aby uratowac tegoroczne owoce?
Znalazłam na necie info o Topsin M70 lub Kaptan 50 WP, czy ktos uzywał?
Jakie preparaty i w jakich odstępach czasu moge zastosowac aby uratowac tegoroczne owoce?
Znalazłam na necie info o Topsin M70 lub Kaptan 50 WP, czy ktos uzywał?
... popatrz jeszcze raz, psia dusza większa jest od psa, i kiedy się uśmiechasz do niej, ona się huśta na ogonie ...
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
żółknące liście brzoskwini
Mam problem z moją brzoskwinią, rośnie ogólnie ładnie, ma 4 lata i prawie każdego roku żółkną jej liście o tej porze a póżniej opadają, chciałam dodać, że nerwy liści pozostają zielone. Z kędzierzawością poradziłam sobie śledząc forum, natomiast z tym problemem jest trudniej. Bardzo proszę forumowiczów o pomoc.
Witam
Jestem pierwszy raz na tym forum ale myślę że nie ostatni. Powiedzcie mi proszę dlaczego w tym roku moja 3 letnia brzoskwinia nie zakwitła. W tamtym roku miała piękne owoce. W tym roku na wiosnę została przycięta przez domorosłego ogrodnika, teraz ma piękne liście, rozwija się, ale nie kwitła. Czy to wina złego cięcia?
Jestem pierwszy raz na tym forum ale myślę że nie ostatni. Powiedzcie mi proszę dlaczego w tym roku moja 3 letnia brzoskwinia nie zakwitła. W tamtym roku miała piękne owoce. W tym roku na wiosnę została przycięta przez domorosłego ogrodnika, teraz ma piękne liście, rozwija się, ale nie kwitła. Czy to wina złego cięcia?
liczyłam na łud szczęścia, ze w tym roku owoce będą jadalne ale niestety, już zauważyłam kilka brzoskwinek porośniętych takim brązowawym czymś.
Prosze niech ktoś mi powie czy mogę ja jeszcze opryskać czy znów obejść sie smakiem
Prosze niech ktoś mi powie czy mogę ja jeszcze opryskać czy znów obejść sie smakiem
... popatrz jeszcze raz, psia dusza większa jest od psa, i kiedy się uśmiechasz do niej, ona się huśta na ogonie ...
Brzoskwinia woła o pomoc
...Ratunku na jednej z moich brzoskwiń (trzyletnia redhaven) której nie dogladałem przez 4 dni wylazły na lisciach takie czerwone wybrzuszenia ochydne... wygladaja jak narośle nowotworowe ale są wrednymi czerwonymi wybrzuszeniami...szukam w książkach itd ale (pewnie panika hehe) nie mogę nic nagle znaleźc ...co to jest i czym to jutro spryskać??? i czy od razu spryskać resztę broskwiń i nektaryn??? tą brzoskwinie przesadziłem do sadu z ogródka w innym miejscu tej wiosny i pewnie z tamtąd przywlekła cholerstwo...pomóżta dobrzy ludzie...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!