Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Tercel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2007, o 18:21

Post »

Objawy wskazują na przędziorka. Trzeba pryskać Talstarem, Provado, Polysect, Karate, lub Actellic. Wszystkie są skuteczne na przędziorka.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tercel pisze:Objawy wskazują na przędziorka. Trzeba pryskać Talstarem, Provado, Polysect, Karate, lub Actellic. Wszystkie są skuteczne na przędziorka.
Jakie objawy? żółknięcie liści jest objawem żerowania przędziorków??? Może jednym z wielu najpierw trzeba ustalić co jest faktyczną przyczyną że liście żółkną a potem dopiero proponować opryski chemią, które wcale może nie muszą być robione. :D :D :D
Tercel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2007, o 18:21

Post »

Faktycznie kiedyś chemii też nie stosowałem, ale teraz bez tego nic nie mam. Pryskam wszystko profilaktycznie, bo jak zauważę objawy to już jest za późno. Może także dlatego, że nie jestem cały czas w ogrodzie i po tygodniu nieobecności wiele się dzieje...
Pozdrawiam
ag_nez
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sty 2008, o 16:33

Prosze o rade...

Post »

Witam mam problem z moimi dracenami żółkną im liście :( ( podlewam je co 3 dni gdy widzę że mają już sucho ) nie wiem czy maja za dużo wody czy może za mało.. już sama nie wiem co im dolega:( proszę o pomoc) pozdrawiam.
x-C-j
---

Post »

ag_nez poproszę o zdjęcia. :D
Awatar użytkownika
krusz
50p
50p
Od: 2 gru 2007, o 12:54
Kontakt:

Post »

KaRo pisze:Dla mnie wygląda na to,że obydwoje państwo i Sylwia i Pioro zalaliscie swoje draceny.
Nie bardzo rozumiem jak to jest, proszę się nie śmiać zbyt głośno :) Można zalać dracenę a w kwiaciarniach sprzedają (też mam) dracenę do wazonu w którym jest tylko woda - i żyją :P
x-C-j
---

Post »

krusz to dracena sanderiana inaczej lucky bamboo ale zalać można roślinę która rośnie w ziemi a nie w wodzie. Sama woda jej nie szkodzi ale jak jest mokra ziemia to już tak. :D
x-C-j
---

Post »

Andres74 poczekaj aż młoda rozeta na tym wysokim pinku będzie miała conajmniej 6-12 liści i około 15 cm wysokości i wtedy ja odetnij i ukorzeń jak czubek a pień potnij na kawałki i poukorzeniaj natomiast ten z systemem korzeniowym, zostaw trochę wyższy niż młoda roślina jaką dosadziłeś do doniczki. :D
piaget
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2008, o 20:36

Witam

Post »

ja również dziękuję za poradę,
jednak nie wiem, czy wystarczy "naciąć" pień/gałąź po prostu, czy jakoś specjalnie?

przepraszam, dawno nie zaglądałam tutaj
x-C-j
---

Post »

Napisałem obetnij jak zaznaczyłem Ci na zdjęciu, zapraszam do lektury Odmładzanie juk, dracen przejrzyj wszystkie strony. :D
Awatar użytkownika
acomitamkurde
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 mar 2008, o 16:25

Post »

Moja dracena w strasznym tempie zaczeła gubić liście,robią sie żółte i opadaja.Ziemia nie jest ani za mokra ani za sucha,żaden zwierzak sie koło niej nie kręci,do kwiatów dotykam się tylko ja....robi się łysa,po prostu marnieje mi w oczach ;:153
x-C-j
---

Post »

Pokaż zdjęcie i napisz kiedy była przesadzana i jak jest nawożona oraz gdzie stoi. :D
Awatar użytkownika
acomitamkurde
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 mar 2008, o 16:25

Post »

oto ona... Obrazek

Obrazek Obrazek

Stoi przy oknie jak widać...przesadzana była na jesień...a nawożona jest Humvitem eko tak jak i wszystkie kwiaty u mnie....teraz jak widać to i czubek zmarniał.... ;:169
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”