Kalamondyna
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kalamondyna
Stare pytanie, ale odpowiem. Ja moje cytrusy trzymałem w nieogrzewanym pomieszczeniu gdy na zewnątrz było nawet -6 W środku temperatur spadała do -3 stopni i nic im nie było. Ten mróz był tylko w nocy, w dzień było na plusie (nie radzę tego robić, ja eksperymentuję).
Umieszczenie kalamondyny bezpośrednio nad grzejnikiem w zimie to dla niej wyrok. Zasada w zimie jest prosta - jak najwięcej światła i jak najniższa temperatura (6-14).
Umieszczenie kalamondyny bezpośrednio nad grzejnikiem w zimie to dla niej wyrok. Zasada w zimie jest prosta - jak najwięcej światła i jak najniższa temperatura (6-14).
Witam wszystkich forumowiczów:)
Chciałam poprosić o poradę nt pielęgnacji kalamondyny.
Mam ją od kilku miesięcy. Kupiłam ją z pięknymi owocami, były też zawiązki na kolejne owoce.
Niestety po opadnięciu owoców - roślina chyba przeszła w totalny stan wegetacji - nie kwitnie ani nie owocuje, za to pięknie rosną nowe jasno zielone liście. Sama roślina wydaje się być w dobrym stanie (oprócz kilku nadgryzień kota..), jednak niepokoi mnie brak kwitnienia. Proszę o porady:)
Monika
Chciałam poprosić o poradę nt pielęgnacji kalamondyny.
Mam ją od kilku miesięcy. Kupiłam ją z pięknymi owocami, były też zawiązki na kolejne owoce.
Niestety po opadnięciu owoców - roślina chyba przeszła w totalny stan wegetacji - nie kwitnie ani nie owocuje, za to pięknie rosną nowe jasno zielone liście. Sama roślina wydaje się być w dobrym stanie (oprócz kilku nadgryzień kota..), jednak niepokoi mnie brak kwitnienia. Proszę o porady:)
Monika
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ciesz się z tego że kalamondyna ma przyrosty w postaci gałązek i liści. Jeżeli chodzi o pączki kwiatowe to za miesiąc lub dwa będzie miała ich w nadmiarze. Co prawda można przyspieszyć ten proces np. przez przycięcie gałązek, lecz nie widzę takiej potrzeby. Trochę cierpliwości a będziesz mieć na niej dużo owoców.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 maja 2020, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Calamondina jak zrobić drzewko ??
Witam jak zrobić z kalamondyny drzewko? Opleść od dołu tym specjalnym płótnem? I stopniowo w górę iść?