Miłorząb dwuklapowy,m.chiński,m.japoński (Ginkgo biloba)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

U mnie rośnie na piaszczystej, suchejziemi, klasa VI, rośnie wolno ok.5 lat, miało 20cm teraz ok.2m.Na początek dostało troche lepszej ziemi.W tym roku nie musialam podlewać mimo niesamowitej suszy :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ola_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 wrz 2008, o 14:21

Gingko Biloba

Post »

Witam :) Nie wiem czy w dobrym dziale założyłam temat,jeśli w złym to prosze przenieść do właściwego.
Czy ktoś może sie orientuje, kiedy można zrywać liście z Gingko Biloba? czy na wiosne, czy na jesień czy też czekać aż same opadną? Moja mama ma na działce to drzewo i słyszała,że jest bardzo dobra i leczniczo działająca herbatka z liści Gingko, tylko nie wie kiedy należy zrywać liście aby zachować ich najlepsze właściwości.Będę bardzo wdzięczna za rady :)
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zrywałem liście kiedy były jeszcze zielone.Zalewałem wódką i używałem po małej
łyżeczce raz dziennie.Pamieć poprawia się, przypominały mi się całkiem niepotrzebne
rzeczy,np jak miała na imię dziewczyna z przedszkola.Nie używam już, bo zapomniałem i o nim.
Ola_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

mirzan pisze:Zrywałem liście kiedy były jeszcze zielone.
Czyli pora roku nie ma zbytnio znaczenia, czy to młodziutki listek na wiosne czy juz bardziej dojrzały ,tylko aby były zielone?
Awatar użytkownika
bartelsz
200p
200p
Od: 11 cze 2007, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mirzan pisze:Zrywałem liście kiedy były jeszcze zielone.Zalewałem wódką i używałem po małej
łyżeczce raz dziennie.Pamieć poprawia się, przypominały mi się całkiem niepotrzebne
rzeczy,np jak miała na imię dziewczyna z przedszkola.Nie używam już, bo zapomniałem i o nim.
Tak to bywa z tym piciem, najpierw człowiek się roztkliwia,
wracają wspomnienia, potem to sie już nic nie pamięta... ups :twisted: ;:40 ;:126

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kwiatek1950
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 paź 2007, o 18:24

Listki miłorzębu

Post »

Drogi mirzanie jesteś chyba człowiekiem z poczuciem chumoru -no i bardzo dobrze .Nie wiem czy Oli nie przestraszyłeś tymi stwierdzeniami .Czasami o niektórych rzeczach najlepiej zapomniec .Podobno na sklerozę dobra jest herbatka z pokrzywy ,też piłam a poprawy nie było . Pozdrawiam Kika.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mirzan pisze:Zrywałem liście kiedy były jeszcze zielone.Zalewałem wódką i używałem po małej
:;230

Ja tam kiedyś kupiłam sobie gotowy preparat z ginko. Efektów nie było, bo zapominałam brać :lol:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

:;230 :;230 :;230 :;230 :;230
Ach ta kochana skleroza :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Pokrzywa jest świetna przy anemii - przetestowane :D .
mirzan
---

Post »

[quote="aleksandra2323"]Pokrzywa jest świetna przy anemii - przetestowane :D

I nie tylko. Żona przetestowała na moich plecach, dolne partie.Po dwóch zabiegach
wyzdrowiałem cały,od palców u nóg, po włosy na głowie.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Parzyłam listek ,nie czułam efektów, parzyłam dwa-rozszerza naczynia kwionośne. Ale robię to sporadycznie, bo ...zapominam :)
Może jednak kupować gotowy preparat, bo samodzielne dawkowanie może być ryzykowne..

Mirzan, :) na reumatyzm pokrzywy lepsze niż żądlenia przez pszczoły, nie ma takich skutków ubocznych
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
mirzan
---

Post »

Trudno je namówić, aby trafiły żądłem tam gdzie trzeba.W tym sezonie osa trafiła mnie dwa razy w ucho,dwa razy w rąkę,szerszeń w głowę, a pszczoły nie chciały
mnie upolować.Żadnej kuracji w tym roku,dość.
Ola_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czyli nikt nie wie, o jakiej porze roku zrywać liście?
Co do gotowych preparatów to moja mama ich nie może kupowac bo są bardzo drogie... nie każdego stać na nie... Ma w ogródku drzewko Gingko i dlatego pytam.Wszędzie próbujemy sie dowiedzieć i w aptekach i w ogrodnictwie... nikt nie wie.Przekopałam cały internet i nic nie znalazłam.Trafiłam tylko tu na to forum i założyłam temat oczekując rady, ale tutaj każdy tylko żartuje.Zadałam pytanie mirzan w drugim poście ale nie odpowiedział.Chyba juz się niczego nie dowiem... szkoda....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”