W.o...Ziołach
Re: W.o...Ziołach
Corazonbianco uwielbiam mięty, w swojej uprawie mam kilka rodzajów: mięta włoska, mięta pieprzowa, mięta cytrynowa, czekoladowa mięta zielona:)
Ostatnio w sklepie ogrodniczym słyszałam, że mięta włoska nadaje się do pomieszczeń, ponieważ oczyszcza powietrze. Czy ktoś ma jeszcze inne interesujące odmiany?
Ostatnio w sklepie ogrodniczym słyszałam, że mięta włoska nadaje się do pomieszczeń, ponieważ oczyszcza powietrze. Czy ktoś ma jeszcze inne interesujące odmiany?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 wrz 2015, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nie słyszałam o tej mięcie włoskiej i oczyszczaniu powietrza. Chętnie wypróbuję, bo jestem alergikiem i wszelkie "syfy" w powietrzu bardzo źle na mnie działają.
Poznam Regulamin Forum
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 lis 2017, o 09:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Na syfy w powietrzu dobra jest świeca z wosku pszczelego. Zapal na kilkanaście minut. Wspomaga układ oddechowy i wzrok.
Jakie są Wasze opinie na temat picia na co dzień ziół takich jak mięta, pokrzywa czy czystek. Przeważają opinie że czystek trzeba pić codziennie, miętę można pić do 2 tyg i robić przerwę. Z pokrzywą jedni zalecają codziennie pić inni by robić przerwy.
Jakie są Wasze opinie na temat picia na co dzień ziół takich jak mięta, pokrzywa czy czystek. Przeważają opinie że czystek trzeba pić codziennie, miętę można pić do 2 tyg i robić przerwę. Z pokrzywą jedni zalecają codziennie pić inni by robić przerwy.
Znajomy miał tak niskie mieszkanie, że jadł tylko naleśniki.
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Generalnie wszystkie zioła powinno się pić z przerwami 2 max 4 tygodnie i tyle samo przerwy (oczywiście plus minus). To tak jakbyś jadł cały czas tylko marchewkę (bardzo zdrową) -po jakimś czasie miałbyś lekko pomarańczową cerę, bo przedawkował byś beta karoten. Zioła zawierają bogactwo składników czynnych, w tym witaminy i minerały, ale nie powinno się pić cały czas jednego zioła. Niektórzy nawet zalecają, żeby lepiej pić zestawy ziół. Co do czystka, jestem nieco sceptyczna. Choć sam w sobie ma korzystne działanie, to jednak produkowany jest najczęściej w krajach azjatyckich, a w produktach importowanych z tamtych terenów również ziołach często wykrywano pozostałości pestycydów. Czy zioło zawierające takie pozostałości jest nadal cenne musimy odpowiedzieć sobie sami. Oczywiście jeśli mamy pewność co do jakości i pochodzenia czystka, to nie widzę przeciwwskazań, ale podobnie jak inne zioła uważam, że należy robić przerwy.
pozdrawiam Ewa
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 mar 2018, o 05:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A co powiecie na ostropest plamisty i guaranę?
- Kamis95
- 10p - Początkujący
- Od: 23 sty 2018, o 10:54
- Kontakt:
Ja zaczynam dopiero moją przygodę z chwastami leczniczymi. Na początek próbuję zrobić coś z podagrycznika. Chwast na pewno znacie, bo jest dosłownie wszędzie - w ogrodach, na działkach, w lasach.
Właściwości:
Na 100 g ziela podagrycznika przypada:
16,6 mg żelaza, 1,99 mg miedzi, 2,13 mg manganu, 1,68 mg tytanu 3,9 mg boru.
Zawiera także potas, mangan, cynk, magnez, chrom, kobalt. Podagrycznik bogaty jest także w witaminę C, witaminę E, prowitaminę A, olejki eteryczne: limonen, felandren, flawonoidy, saponiny, żywice, kwas kawowy i kwas chlorogenowy, kumaryny, węglowodany. Surowcem leczniczym jest przede wszystkim ziele, im młodsze, tym lepiej.
Źródło: http://wegedroga.pl/podagrycznik-zielon ... -pokrzywy/ .
Znacie? Korzystaliście? Całe bogactwo składników odżywczych!
Właściwości:
Na 100 g ziela podagrycznika przypada:
16,6 mg żelaza, 1,99 mg miedzi, 2,13 mg manganu, 1,68 mg tytanu 3,9 mg boru.
Zawiera także potas, mangan, cynk, magnez, chrom, kobalt. Podagrycznik bogaty jest także w witaminę C, witaminę E, prowitaminę A, olejki eteryczne: limonen, felandren, flawonoidy, saponiny, żywice, kwas kawowy i kwas chlorogenowy, kumaryny, węglowodany. Surowcem leczniczym jest przede wszystkim ziele, im młodsze, tym lepiej.
Źródło: http://wegedroga.pl/podagrycznik-zielon ... -pokrzywy/ .
Znacie? Korzystaliście? Całe bogactwo składników odżywczych!
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Świeży podagrycznik jest doskonałym dodatkiem do wiosennej sałatki. Przyznaję, że musiałam się przemóc, żeby go dodać, bo nie znoszę jego zapachu. Na szczęście smak rośliny okazał się lepszy od aromatu i wzbogacił inne, mdłe w smaku liście o wyrazistszą nutę.
Pozdrawiam, Ilona
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Ja jem podgarycznik,teraz spróbowałam z niego zrobić herbatkę. Jak skosztuję to dam znak jak wyszło
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Jak dla mnie, to jakaś bylica, ale nie mam pojęcia co to. Poczekałabym, jak zakwitnie.
Czy roztarte liście jakoś pachną?
Czy roztarte liście jakoś pachną?
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.