Storczyki Wiolety

Zablokowany
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Wiolety

Post »

Dziękuję Asiu ja swojego jutro chyba przesadzę.
Justyno no właśnie on ma już malutkie pączki i nie wiem czy nie odpadną, a tego bym nie chciała :cry:
Mam jeszcze pytanie odnośnie doniczki :arrow: może być ta sama /oczywiście po umyciu i potraktowaniu środkiem grzybobójczym/ czy nowa /większa-nr13 - taką kupiłam/ :?:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wg mnie ta sama doniczka :) a wychodzą mu korzonki górą, tak, że się nie mieszczą w doniczce? Mój "flamaster" i "limonek" tak mają. I to ich pierwsze czeka przesadzanie....A dołem to już nawet ok 5 cm korzonków mają. Albo będe musieć doniczki rozciąć, albo korzonk zostaną o tyle skrócone. Jeśli ma kwitnąć to chyba bym poczekała z przesadzaniem...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wioletko, ja miałam też taki problem, a że był to wrzesień, to nie chciałam przesadzać do wiosny. W końcu stwierdziłam, że muszę coś z tym zrobić, bo podłoże bardzo wolno przesychało. Wytrzęsłam korę nie wyjmując storczyka z doniczki, później taką pustą doniczkę z korzeniami zalałam wodą, by wypłukać tę rozłożoną prawie na proch korę. Po wyschnięciu zasypałam od góry nową korą, oklepując doniczkę. To była taka szybka wymiana podłoża, bez wycinania chorych korzonków, mycia doniczki itp. Porządnie zajmę się nim wiosną, gdy będzie na to najlepszy czas :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tymi korzonkami tak tragicznie nie jest, tylko martwi mnie to białe. Poczekam z przesadzeniem do końca kwitnienia i wtedy przesadzę do większej doniczki. Najwyżej popsikam trochę po bokach w doniczce środkiem grzybobójczym. Zauważyłam, że ten storczyk strasznie wolno przesycha w szklanej osłonce i już go z niej wyjęłam. Wczoraj minęły 2tyg. od kiedy go moczyłam i na razie jest jeszcze wilgotne podłoże od połowy doniczki w dół.Pewnie to wina rozłożonego podłoża.

Edit
Kamilo nasze posty wyminęły się ;:223
Chyba zastosuję Twoją radę, bo strasznie wolno przesycha.

Piszę z roczną Córeczką na kolanach, dlatego to tak długo trwa ;:14
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

justus27 pisze:Wiem, że za kilka lat więcej będę wiedzieć o storczykach. Ale Tobie zazdroszczę własnie tego, że zawsze o te kilka Będziesz mnie wyprzedzać. A z drugiej strony cieszę się, że tak młode Osoby jak Ty mają takie piękne hobby :)
Cieszę się, że ktoś docenia moją odmienność, pasję. W szkole jestem nierozumiana, dużo osób śmieje się z moich pasji, ale ja jestem z siebie naprawdę dumna i nie wstydzę się moich pasji i kontrowersyjnych poglądów. Ja patrzę na świat inaczej niż moi rówieśnicy. Mogę powiedzieć, że żyję we własnym świecie.

Storczyki to naprawdę wspaniała pasja i łatwo wciąga. Zaczyna się od jednego storczyka, a potem chce się więcej i więcej...
Awatar użytkownika
marlenka78
500p
500p
Od: 7 maja 2009, o 20:38

Post »

Zgadzam sie z Toba w zupelnosci.Niektorzy nie rozumieja tego , ze kogos moga fascynowac kwiatki.Tez mam podobnie, niektorzy moi znajomi uwazaj mnie za wariatke, ze mam w domu ponad 20 storczykow nie liczac juz innych zielonych. A ja mowie, ze inni wydaja pieniadze na papierosy czy trunki to ja moge miec wlasna pasje i cieszyc sie z moich wlasnych sukcesow "kwiatowych".
A co do tego zielonego na sciankach doniczki to tez mam u niektorych podobnie i rosna nic sie im nie dzieje,takze mysle ze to nieszkodliwe.
Aneta
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Młodzież jest niestety bardzo nietolerancyjna. Ja zawsze uchodziłam za dziwadło, kogoś nic nie wartego, ponieważ zawsze bardzo się różniłam od rówieśników, a oni nie potrafili mnie zrozumieć i nie chcieli. Dzieci boją się tego, co inne, a strach rodzi złość, niechęć. Ale uważam, że nie warto rezygnować z pasji dla jakiś nietolerancyjnych osób. Jak ktoś nie akceptuje czyjegoś hobby, to znaczy, że nie jest wart, żeby się z nim zadawać. Ja bardzo cenię ludzi z pasją, którzy robią coś, co kochają i realizują się w tym. Moją pasją są akurat storczyki. Ale nie tylko.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to wzięłam się za przesadzenie cytrynka...jak wiecie chciałam tylko wymienić podłoże...
Chciałam...zobaczcie, co zastałam w środku :evil:
Obrazek Obrazek

Obcięłam wszystkie brzydkie korzenie, a dobre potraktowałam środkiem grzybobójczym
Obrazek Obrazek

Tyle wyrzuciłam
Obrazek

Posadziłam go w nowym podłożu, tylko chyba jakieś takie grube :?: Czy tylko mi się tak wydaje...
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

To jest to podłoże :arrow: używa ktoś takiego :?:
Obrazek

To by było na tyle. Jeżeli coś źle zrobiłam, to piszcie :arrow: będę wiedziała na drugi raz.
Aha...kiedy go teraz moczyć :?:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Namocz go po tygodniu, ranki na korzeniach powinny się już zasklepić.
Kora wygląda na dobrą, nie jest zbyt gruba, będzie przysychać w odp. czasie, a i cyrkulacja powietrza też będzie zapewniona.

Szkoda by było, gdyby pędy podeschły od zbytniej suszy, dlatego pryskaj czasem liście, ale uważaj, by nie zalać stożka wzrostu!
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Kamilo :arrow: cieszę się, że podłoże nie jest za grube, bo tylko takie widziałam w kwiaciarniach.
Będę od czasu do czasu zraszać liście i korzenie powietrzne.

Czy ktoś sadził falka do takiej doniczki
Obrazek

Tylko takie były w kwiaciarni i nie wiem czy są dobre. Na naklejce pisze, że to osłonka.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie sadziłam w takiej, ale przyznam, że mam ochotę. Też oglądałam takie w ogrodniczym. Jeśli posadzisz storczyka w dość grubej korze to powinno być mu dobrze. Na podstawek dałabym jednak keramzytu, by od dna też była cyrkulacja.

Możesz zrobić fotkę dna tej osłonki? Ciekawa jestem ile jest na dnie dziur. :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Przesadzałam do troszkę innych. Dla lepszego dostępu powietrza do korzeni powypalałam drutem dziurki po bokach.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale, Wando, z dziurkami po bokach to już nie ten efekt :(
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany