Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Fajne przepisy Jacku ,preferujesz dużo warzyw ,,na pewno skorzystam z któregoś ,bo są łatwe do zrobienia :P
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 872
Od: 4 mar 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Hamburg/DE

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

przepisy - 100% moje smaki kulinarne .... rewelacja ... ;:7
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Bogusiu, Greto, cieszę się, że podobają Wam się moje przepisy. Większość z nich wypróbowałem i stosuję od wielu lat ;:137

POTRAWKA INDYJSKA

składniki:
-40dag sznycli wieprzowych
-15dag ryżu
-15dag groszku
-4dag posiekanych migdałów
-2łyżki masła
-szczypta cynamonu
-szczypta kardamonu
-słodka papryka
-sól, pieprz

sposób wyk:
-rozpuścić masło w rondlu
-na gorący tłuszcz wsypać ryż i smażyć na złotobrązowy kolor
-dodać migdały i przyprawy
-wlać półtorej szklanki wrzątku i wolno gotować
-osobno przygotować sznycle:
--pokroić w kostkę i usmażyć na patelni
-dodać mięso do ryżu wraz z groszkiem
-dusić całość do uzyskania miękkości (ewent. podlewać wodą)

rady:
-można uprościć przepis smażąc najpierw mięso i do niego dodać ryż
-wersja dla wegetarian: namoczyć kilka sznycli sojowych, pokroić je w kostkę i dodać do ryżu na krótko przed wlaniem wody
- migdały mogą być w płatkach
-groszek mrożony (wtedy dodać wcześniej) lub z puszki (dodać prawie na końcu)


Obrazek
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 872
Od: 4 mar 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Hamburg/DE

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

uuu , ale tu pusto , nic nie gotujesz ? A może jakaś sałatka , albo coś lekkiego na letnią kolację .
nie daj się prosić ;:180
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Rzeczywiście Greto, zapuściłem się :oops:
To podaję dziś przepis na lekką zupkę
ZUPA Z ZIELONEGO OGÓRKA (z kuchni azjatyckiej)

składniki:
3 dymki ze szczypiorkiem
2 łyżki masła
4 szklanki rosołu
kilka łodyg selera naciowego
1 długi lub 2 krótkie ogórki
2 plasterki szynki konserwowej
2 jajka
sól, pieprz
jako dodatek mogą być grzanki czosnkowe

sposób wyk.:
- pokroić drobno cebulę
- rozgrzać masło i przesmażyć cebulę na złoty kolor
- wlać rosół
- ogórki i seler pokroić na małe kawałki, szynkę w paski
- dodać do zupy i gotować ok.15min
- doprawić solą i pieprzem
- jajka roztrzepać widelcem i cienkim strumieniem wlać na gotującą się zupę
- podawać z grzankami

Obrazek
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1046
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ale zrobiłam się głodna, chyba dzisiaj będą na obiad racuchy ;:109 , ale zupę z ogórka też wypróbuję i...
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 872
Od: 4 mar 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Hamburg/DE

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dzięki ;:137 - własnie o coś takiego mi chodziło . :lol:
Zrobię jutro - bo przyjadą do mnie goście i myslałam nad chłodnikiem , a tu taki fajny , prosty przepis.
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dziękuję Olibabko i Greto za miłe wpisy :tan No to czuję się zachęcony do zaprezentowania kolejnej mojej potrawy:

LEKKA SAŁATKA Z MANDARYNKAMI

składniki:
- ugotowany kurczak
- 30dag mrożonego groszku (lub puszka konserwowego)
- puszka mandarynek
- główka sałaty lodowej (ewent. kapusty pekińskiej)
- 2-3 jajka
- mały jogurt naturalny
- 1łyżeczka ziół prowansalskich
- biały pieprz, sól
- 1łyżka winiaku

sposób przygotowania:
- kurczaka rozdrobnić na drobne kawałki
- rozmrozić groszek (ewent. zblanszować)
- odsączyć mandarynki
- jajka ugotować na twardo i podzielić na szóstki
- sałatę umyć i porwać na małe kawałki
- jogurt wymieszać z przyprawami i winiakiem
- wszystkie składniki wymieszać i polać sosem

rada:
- winiak można zastąpić np sokiem z cytryny czy octem winnym
- kurczaka można zastąpić mozarellą

Obrazek
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 872
Od: 4 mar 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Hamburg/DE

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

o i znowu fajny przepis ;:132
Zrobiłam proponowaną zupę z ogromną ilością grzanek (chleb moczony w zaprawie z oliwy czosnkowej i pieczony ), goście zajadali się , że aż się im " uszy trzęsły ".
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1048
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Fajne, fajne... i super apetyczne zdjęcia ;)
Kuczak z mandarynką?... Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego smaku ;)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Greto, cieszę się, że smakowało :) To prosta a bardzo smaczna zupa.

Szamanko, kurczak z mandarynkami - dlaczego nie? Melon, brzoskwinie, śliwki - wiele owoców świetnie komponuje się z kurczakiem :)

Zachęcony wpisami podaję kolejny przepisik :lol:

SAŁATKA ZIEMNIACZANA WIOSENNA

składniki:
- 60dag ziemniaków
- 3 dymki
- 0,5 puszki kukurydzy
- pęczek rzodkiewek
- kilka liści sałaty lodowej
- 0,5 pęczka koperku
- 4 parówki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
- natka pietruszki

sposób wyk.:- ziemniaki wcześniej ugotować, obrać i wystudzić
- wystudzone pokroić w kostkę
- rzodkiewki pokroić w cząstki
- dymkę pokroić w cienkie krążki
- parówki pokroić w plasterki
- w rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić dymki, parówki, wlać ocet i przyprawy
- zdjąć z ognia i wymieszać z musztardą
- sałatę poszarpać
- wszystkie składniki wymieszać i polać sosem
- posypać natką pietruszki

rada:
- parówki można zastąpić żółtym serem lub mozarellą

Obrazek
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1048
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Mmmm...bardzo ciekawy przepis ;) Mam tylko pytanko: w tym rondelku produkty mają się podsmażyć czy tylko podgrzać? Chętnie wykorzystałabym ten przepis, bo lubię kolorowe i smaczne potrawy ;)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Szamanko :!: Dawno tu nie zaglądałem :oops:
W odpowiedzi na Twoje pytanie - wystarczy zeszklić dymkę i odrobinę podsmażyć parówki jednak zaraz po wlaniu octu trzeba zdjąć z ognia rondelek ;:137

Kolejny łatwy przepis na lato ;:132

SURÓWKA Z CYKORII (LUB KAPUSTY PEKIŃSKIEJ) Z SEREM

składniki:
1-3 cykorie (w zależności od wielkości) lub kilka liści kapusty pekińskiej
1-2 jabłka
2łyżki rodzynków
2łyżki orzechów włoskich
5dag sera żółtego
3-4łyżki oliwy
sok z cytryny lub ocet
sól, pieprz

sposób wyk.:
- cykorię (kapustę) pokroić w cienkie paski
- pokroić orzechy, ser i jabłka w kosteczkę
- wszystkie składniki wymieszać
- posypać koperkiem


Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”