Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Fajne przepisy Jacku ,preferujesz dużo warzyw ,,na pewno skorzystam z któregoś ,bo są łatwe do zrobienia :P
- Greta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 872
- Od: 4 mar 2007, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Hamburg/DE
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
przepisy - 100% moje smaki kulinarne .... rewelacja ...
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Bogusiu, Greto, cieszę się, że podobają Wam się moje przepisy. Większość z nich wypróbowałem i stosuję od wielu lat
POTRAWKA INDYJSKA
składniki:
-40dag sznycli wieprzowych
-15dag ryżu
-15dag groszku
-4dag posiekanych migdałów
-2łyżki masła
-szczypta cynamonu
-szczypta kardamonu
-słodka papryka
-sól, pieprz
sposób wyk:
-rozpuścić masło w rondlu
-na gorący tłuszcz wsypać ryż i smażyć na złotobrązowy kolor
-dodać migdały i przyprawy
-wlać półtorej szklanki wrzątku i wolno gotować
-osobno przygotować sznycle:
--pokroić w kostkę i usmażyć na patelni
-dodać mięso do ryżu wraz z groszkiem
-dusić całość do uzyskania miękkości (ewent. podlewać wodą)
rady:
-można uprościć przepis smażąc najpierw mięso i do niego dodać ryż
-wersja dla wegetarian: namoczyć kilka sznycli sojowych, pokroić je w kostkę i dodać do ryżu na krótko przed wlaniem wody
- migdały mogą być w płatkach
-groszek mrożony (wtedy dodać wcześniej) lub z puszki (dodać prawie na końcu)
POTRAWKA INDYJSKA
składniki:
-40dag sznycli wieprzowych
-15dag ryżu
-15dag groszku
-4dag posiekanych migdałów
-2łyżki masła
-szczypta cynamonu
-szczypta kardamonu
-słodka papryka
-sól, pieprz
sposób wyk:
-rozpuścić masło w rondlu
-na gorący tłuszcz wsypać ryż i smażyć na złotobrązowy kolor
-dodać migdały i przyprawy
-wlać półtorej szklanki wrzątku i wolno gotować
-osobno przygotować sznycle:
--pokroić w kostkę i usmażyć na patelni
-dodać mięso do ryżu wraz z groszkiem
-dusić całość do uzyskania miękkości (ewent. podlewać wodą)
rady:
-można uprościć przepis smażąc najpierw mięso i do niego dodać ryż
-wersja dla wegetarian: namoczyć kilka sznycli sojowych, pokroić je w kostkę i dodać do ryżu na krótko przed wlaniem wody
- migdały mogą być w płatkach
-groszek mrożony (wtedy dodać wcześniej) lub z puszki (dodać prawie na końcu)
- Greta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 872
- Od: 4 mar 2007, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Hamburg/DE
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
uuu , ale tu pusto , nic nie gotujesz ? A może jakaś sałatka , albo coś lekkiego na letnią kolację .
nie daj się prosić
nie daj się prosić
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Rzeczywiście Greto, zapuściłem się
To podaję dziś przepis na lekką zupkę
ZUPA Z ZIELONEGO OGÓRKA (z kuchni azjatyckiej)
składniki:
3 dymki ze szczypiorkiem
2 łyżki masła
4 szklanki rosołu
kilka łodyg selera naciowego
1 długi lub 2 krótkie ogórki
2 plasterki szynki konserwowej
2 jajka
sól, pieprz
jako dodatek mogą być grzanki czosnkowe
sposób wyk.:
- pokroić drobno cebulę
- rozgrzać masło i przesmażyć cebulę na złoty kolor
- wlać rosół
- ogórki i seler pokroić na małe kawałki, szynkę w paski
- dodać do zupy i gotować ok.15min
- doprawić solą i pieprzem
- jajka roztrzepać widelcem i cienkim strumieniem wlać na gotującą się zupę
- podawać z grzankami
To podaję dziś przepis na lekką zupkę
ZUPA Z ZIELONEGO OGÓRKA (z kuchni azjatyckiej)
składniki:
3 dymki ze szczypiorkiem
2 łyżki masła
4 szklanki rosołu
kilka łodyg selera naciowego
1 długi lub 2 krótkie ogórki
2 plasterki szynki konserwowej
2 jajka
sól, pieprz
jako dodatek mogą być grzanki czosnkowe
sposób wyk.:
- pokroić drobno cebulę
- rozgrzać masło i przesmażyć cebulę na złoty kolor
- wlać rosół
- ogórki i seler pokroić na małe kawałki, szynkę w paski
- dodać do zupy i gotować ok.15min
- doprawić solą i pieprzem
- jajka roztrzepać widelcem i cienkim strumieniem wlać na gotującą się zupę
- podawać z grzankami
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ale zrobiłam się głodna, chyba dzisiaj będą na obiad racuchy , ale zupę z ogórka też wypróbuję i...
- Greta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 872
- Od: 4 mar 2007, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Hamburg/DE
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dzięki - własnie o coś takiego mi chodziło .
Zrobię jutro - bo przyjadą do mnie goście i myslałam nad chłodnikiem , a tu taki fajny , prosty przepis.
Zrobię jutro - bo przyjadą do mnie goście i myslałam nad chłodnikiem , a tu taki fajny , prosty przepis.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dziękuję Olibabko i Greto za miłe wpisy No to czuję się zachęcony do zaprezentowania kolejnej mojej potrawy:
LEKKA SAŁATKA Z MANDARYNKAMI
składniki:
- ugotowany kurczak
- 30dag mrożonego groszku (lub puszka konserwowego)
- puszka mandarynek
- główka sałaty lodowej (ewent. kapusty pekińskiej)
- 2-3 jajka
- mały jogurt naturalny
- 1łyżeczka ziół prowansalskich
- biały pieprz, sól
- 1łyżka winiaku
sposób przygotowania:
- kurczaka rozdrobnić na drobne kawałki
- rozmrozić groszek (ewent. zblanszować)
- odsączyć mandarynki
- jajka ugotować na twardo i podzielić na szóstki
- sałatę umyć i porwać na małe kawałki
- jogurt wymieszać z przyprawami i winiakiem
- wszystkie składniki wymieszać i polać sosem
rada:
- winiak można zastąpić np sokiem z cytryny czy octem winnym
- kurczaka można zastąpić mozarellą
LEKKA SAŁATKA Z MANDARYNKAMI
składniki:
- ugotowany kurczak
- 30dag mrożonego groszku (lub puszka konserwowego)
- puszka mandarynek
- główka sałaty lodowej (ewent. kapusty pekińskiej)
- 2-3 jajka
- mały jogurt naturalny
- 1łyżeczka ziół prowansalskich
- biały pieprz, sól
- 1łyżka winiaku
sposób przygotowania:
- kurczaka rozdrobnić na drobne kawałki
- rozmrozić groszek (ewent. zblanszować)
- odsączyć mandarynki
- jajka ugotować na twardo i podzielić na szóstki
- sałatę umyć i porwać na małe kawałki
- jogurt wymieszać z przyprawami i winiakiem
- wszystkie składniki wymieszać i polać sosem
rada:
- winiak można zastąpić np sokiem z cytryny czy octem winnym
- kurczaka można zastąpić mozarellą
- Greta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 872
- Od: 4 mar 2007, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Hamburg/DE
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
o i znowu fajny przepis
Zrobiłam proponowaną zupę z ogromną ilością grzanek (chleb moczony w zaprawie z oliwy czosnkowej i pieczony ), goście zajadali się , że aż się im " uszy trzęsły ".
Zrobiłam proponowaną zupę z ogromną ilością grzanek (chleb moczony w zaprawie z oliwy czosnkowej i pieczony ), goście zajadali się , że aż się im " uszy trzęsły ".
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Fajne, fajne... i super apetyczne zdjęcia ;)
Kuczak z mandarynką?... Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego smaku ;)
Kuczak z mandarynką?... Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego smaku ;)
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Greto, cieszę się, że smakowało To prosta a bardzo smaczna zupa.
Szamanko, kurczak z mandarynkami - dlaczego nie? Melon, brzoskwinie, śliwki - wiele owoców świetnie komponuje się z kurczakiem
Zachęcony wpisami podaję kolejny przepisik
SAŁATKA ZIEMNIACZANA WIOSENNA
składniki:
- 60dag ziemniaków
- 3 dymki
- 0,5 puszki kukurydzy
- pęczek rzodkiewek
- kilka liści sałaty lodowej
- 0,5 pęczka koperku
- 4 parówki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
sposób wyk.:- ziemniaki wcześniej ugotować, obrać i wystudzić
- wystudzone pokroić w kostkę
- rzodkiewki pokroić w cząstki
- dymkę pokroić w cienkie krążki
- parówki pokroić w plasterki
- w rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić dymki, parówki, wlać ocet i przyprawy
- zdjąć z ognia i wymieszać z musztardą
- sałatę poszarpać
- wszystkie składniki wymieszać i polać sosem
- posypać natką pietruszki
rada:
- parówki można zastąpić żółtym serem lub mozarellą
Szamanko, kurczak z mandarynkami - dlaczego nie? Melon, brzoskwinie, śliwki - wiele owoców świetnie komponuje się z kurczakiem
Zachęcony wpisami podaję kolejny przepisik
SAŁATKA ZIEMNIACZANA WIOSENNA
składniki:
- 60dag ziemniaków
- 3 dymki
- 0,5 puszki kukurydzy
- pęczek rzodkiewek
- kilka liści sałaty lodowej
- 0,5 pęczka koperku
- 4 parówki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
sposób wyk.:- ziemniaki wcześniej ugotować, obrać i wystudzić
- wystudzone pokroić w kostkę
- rzodkiewki pokroić w cząstki
- dymkę pokroić w cienkie krążki
- parówki pokroić w plasterki
- w rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić dymki, parówki, wlać ocet i przyprawy
- zdjąć z ognia i wymieszać z musztardą
- sałatę poszarpać
- wszystkie składniki wymieszać i polać sosem
- posypać natką pietruszki
rada:
- parówki można zastąpić żółtym serem lub mozarellą
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Mmmm...bardzo ciekawy przepis ;) Mam tylko pytanko: w tym rondelku produkty mają się podsmażyć czy tylko podgrzać? Chętnie wykorzystałabym ten przepis, bo lubię kolorowe i smaczne potrawy ;)
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Szamanko Dawno tu nie zaglądałem
W odpowiedzi na Twoje pytanie - wystarczy zeszklić dymkę i odrobinę podsmażyć parówki jednak zaraz po wlaniu octu trzeba zdjąć z ognia rondelek
Kolejny łatwy przepis na lato
SURÓWKA Z CYKORII (LUB KAPUSTY PEKIŃSKIEJ) Z SEREM
składniki:
1-3 cykorie (w zależności od wielkości) lub kilka liści kapusty pekińskiej
1-2 jabłka
2łyżki rodzynków
2łyżki orzechów włoskich
5dag sera żółtego
3-4łyżki oliwy
sok z cytryny lub ocet
sól, pieprz
sposób wyk.:
- cykorię (kapustę) pokroić w cienkie paski
- pokroić orzechy, ser i jabłka w kosteczkę
- wszystkie składniki wymieszać
- posypać koperkiem
W odpowiedzi na Twoje pytanie - wystarczy zeszklić dymkę i odrobinę podsmażyć parówki jednak zaraz po wlaniu octu trzeba zdjąć z ognia rondelek
Kolejny łatwy przepis na lato
SURÓWKA Z CYKORII (LUB KAPUSTY PEKIŃSKIEJ) Z SEREM
składniki:
1-3 cykorie (w zależności od wielkości) lub kilka liści kapusty pekińskiej
1-2 jabłka
2łyżki rodzynków
2łyżki orzechów włoskich
5dag sera żółtego
3-4łyżki oliwy
sok z cytryny lub ocet
sól, pieprz
sposób wyk.:
- cykorię (kapustę) pokroić w cienkie paski
- pokroić orzechy, ser i jabłka w kosteczkę
- wszystkie składniki wymieszać
- posypać koperkiem