Dalie w donicach
-
- 50p
- Od: 9 sty 2012, o 00:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie w donicach?
Moczyłam moje przesuszone dalie około 24 godziny (w wodzie odstanej). Wsadzałam do doniczek w połowie marca. Postawiłam doniczki z roślinkami w chłodnym, ale widnym miejscu i od czasu do czasu podlewałam. Kiedy wyrosły drugie liście, uszczknęłam je niektórym (ale nie musisz tego robić). Ja tak robiłam, bo chciałam mieć bardziej rozkrzewione roślinki. Mam dobre doświadczenia w sadzeniu dalii do gruntu razem z doniczkami.Gdy w jesieni przychodzi czas wykopywania, mam ułatwione zadanie. Nie kaleczą się też karpy, co zapobiega powstawaniu chorób w czasie przechowywania.
Magda
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Magdo, koniecznie się pochwal jak zakwitną
Dalia, a donica
Witam,
Tak się zastanawiałam ostatnio czy dalia może rosnąć w donicy oczywiście z odpowiednią ilością miejsca? Moja znajoma mówiła mi, że nie powinno się ich sadzić w donicy podobno wtedy gorzej rosną i częściej chorują. Czy to prawda?
Tak się zastanawiałam ostatnio czy dalia może rosnąć w donicy oczywiście z odpowiednią ilością miejsca? Moja znajoma mówiła mi, że nie powinno się ich sadzić w donicy podobno wtedy gorzej rosną i częściej chorują. Czy to prawda?
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
Re: Dalia, a donica
Sadzić do donic można ale te niższe odmiany (mogą być siane z nasion na przykład).Z własnego doświadczenia potwierdzam że są bardziej wrażliwe na choroby grzybowe.Ale przy odpowiedniej ochronie będą ładnie rosły i kwitły.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
:A ja mam pytanie o sianie dali z nasionek. Dzis takie otrzymałam. Kiedy je posiać i jak o nie zadbać? Proszę o radę
Zaglądam właśnie w notatki, w zeszłym roku siałam 4 lutego. W moim przypadku termin był optymalny, podrośnięte roślinki wynosiłam często na słoneczko (jak tylko temperatura była znośna), na noc wnosiłam do domu.
-
- 100p
- Od: 17 lip 2012, o 17:56
witam,
mam pytanie czy ktoś ma doświadczenie w hodowli dalii o bordowych listkach.Chcę taką miniaturke kupić i posadzic w donicy.Czy kolor liści ma znaczenie przy uprawie czy to obojętne?
mam pytanie czy ktoś ma doświadczenie w hodowli dalii o bordowych listkach.Chcę taką miniaturke kupić i posadzic w donicy.Czy kolor liści ma znaczenie przy uprawie czy to obojętne?
pozdrawiam,Beata
Wolusia, pamiętam też, że w kwietniu i maju, miałam na daliach plagę mszyc. Niestety musiałam pryskać 3 razy, a zwinięte liście obrywać. Jak już rosły w gruncie i nabrały krzepy nie było śladu, że są po "przejściach" . Na widok tego długo kwitnącego, kolorowego buszu, zapomniałam o tym, że się trochę z tymi kwiatkami nabiegałam .
W tym roku też sieję .
W tym roku też sieję .
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Oj, teraz się zmartwiam. ;( Ale chyba muszę mieć nadzieję...
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Beatko, ja nie tylko nic nie wiem o uprawie dalii o bordowych listkach ale w ogóle o uprawie jakichkolwiek dalii
I dlatego tu zajrzałam. Kupiłam nasiona dalii i zamierzam je jutro wsiać. Piszecie o uprawie z karp - zamierzam takowe również kupić. Czy jednak ktoś ma doświadczenie z nasionkami? Będzie coś z tego?
I dlatego tu zajrzałam. Kupiłam nasiona dalii i zamierzam je jutro wsiać. Piszecie o uprawie z karp - zamierzam takowe również kupić. Czy jednak ktoś ma doświadczenie z nasionkami? Będzie coś z tego?
Beato, uprawa jest taka sama, kolor liści nie ma znaczenia .
-
- 100p
- Od: 17 lip 2012, o 17:56
Magdallena,
ja też mam nasionka dalii /kołnierzykowej-dostałam od forumki/,ale nie wiem czy Ty takie masz?Z tego co się zorientowałam,to są to dalie jednoroczne.Niedługo będę je wysiewać i powinno się udać,więc Tobie na pewno też. Tylko teraz to chyba troszkę za wcześnie.Niech sie wypowie ktoś bardziej doświadczony.
Dzięki Jagna,wolałam się upewnić.
ja też mam nasionka dalii /kołnierzykowej-dostałam od forumki/,ale nie wiem czy Ty takie masz?Z tego co się zorientowałam,to są to dalie jednoroczne.Niedługo będę je wysiewać i powinno się udać,więc Tobie na pewno też. Tylko teraz to chyba troszkę za wcześnie.Niech sie wypowie ktoś bardziej doświadczony.
Dzięki Jagna,wolałam się upewnić.
pozdrawiam,Beata