Cibora,papirus(Cyperus) - wymagania,uprawa, pielęgnacja,problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

To mój maluszek :) w akwarium hodowany a w dolnej części donicy rośnie bluszczyk ;:1

Świeżo po przeprowadzce i przesadzaniu trochę zmarniał ale chyba z 6 nowych liści wczoraj zauważyłam.
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p
Od: 25 kwie 2007, o 17:10

Chore kwiatki Beatki- papirus i cynamon

Post »

Kochani, moja koleżanka z pracy ma problem ze swoimi kwiatkami doniczkowymi. Ja niestety nie umiem jej pomóc, ale mam nadzieję, że ktoś z Was podzieli sie z nią dobrą radą i razem uratujemy jej roślinki. A oto jej list do Was:

Witam
Proszę bardzo o radę co zrobić z moimi chorującymi kwiatkami.
Pierwszy to papirus, ma około 4 lat i świetnie rośnie z krótkimi
przerwami na ataki przędziorka, którego bezwzględnie zwalczam!
Niestety ostatnio (2 tygodnie) dziwnie żółkną i schną mu niektóre
pióropusze (zdjęcia), a przędziorka nie wykryłam.
Drugi kwiatek to cynamon, ma około 2 lat i wyrósł z małego krzaczka, od
kilku tygodni powoli, ale sukcesywnie traci liście. Najpierw żółkną,
potem brazowieją i odpadają (zdjęcia).
Również nie rosną żadne nowe listki a ich zawiązki schną, lub się nie
rozwijają.
Oba kwiatki nie stoją przy kaloryferze tylko przy oknie balkonowym od
zachodu, temperatura w pokoju nie jest wyższa niż 22st. ale powietrze
dosyć suche w zwiazku z tym zraszam je spryskiwaczem.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

I fotki, które mi dołączyła do prośby:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc. I koleżanka oczywiście też. Ma na imię Beatka tak przy okazji :)
Kasia
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Papirus ma już dosyć ciasno, niedługo chyba wyjdzie z tej donicy.
One tak mają, te najstarsze parasolki po pewnym czasie obumierają.
Uważam,że papirus należy do roślin niezbyt długowiecznych, po pewnym czasie brzydnie i trzeba hodować nowego.
Najlepiej rośnie posadzony w donicy bez dziurki na dnie. Podlewać tak, by stała woda w donicy.
Waleria
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Papirus przerósł już najprawdopodobniej systemem korzeniowym doniczkę jak napisała Waleria natomiast ta druga roślina to cynamonowiec i wymaga ziemi dość ciężkich, zasobnych, gliniastych a nie ziemi torfowej jaką ma obecnie, przesadzenie to konieczność. :wink:
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p
Od: 23 mar 2009, o 12:28

Post »

Witam wszystkich jestem tu nowa ale juz chce wtracic swoje trzy grosze 8)
Papirus mojej mamy rośnie od 15 lat w akwarium i ma sie dobrze ( dlaczego moje rybki nie czuly sie tak swietnie w tym lokum? :shock: ) nie przeszkadza mu ze caly czas stoi w wodzie a do tego scianki akwarium podpieraja lodyszki. Mój papirusek też zmienił lokum 2 tygodnie temu ( teraz mieszka akwarium a jakże) i przeprowadzka mu służy tylko prowadze ciągła walke z tarcznikami :? No cóż taki juz mój żywot . Pozdrawiam wszystkich miłosników zieleniny:D
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p
Od: 25 kwie 2007, o 17:10

Post »

Dziękuję Wam bardzo w imieniu swoim i Beatki :)
Czyli podsumowując: przyczyną takiego stanu rzeczy są raczej warunki glebowo-rozmiarowo-doniczkowe, a nie np. jakiś szkodnik lub brak jakiegoś konkretnego składnika "pokarmowego"? Czy po zmianie doniczki u papirusa i gleby u cynamonowca dobrze by było dodac jakiegoś nawozu dla odżywienia i wzmocnienia roślinek?
Kasia
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po przesadzeniu można dać do wody do podlewania jedynie biohumus - organiczny, natomiast dwa tygodnie po przesadzeniu można już zacząć podawać nawóz mineralny. :wink:
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p
Od: 14 wrz 2008, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja rozmnożyłam swoje papirusiki, konkretnie dwie parasolki - na razie obie puściły już korzenie, siedzą w ziemi i czekam, aż puszczą parasolki. Jeden duży też zaczyna się rozwijać :)
Zapraszam do mojego spisu wątków
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27

Post »

To już też robiłam i nic i nawet herbatką z tytoniu papierosowego go podlewałam . Dziś zauważyłam coś strasznego nowe listki są w środku suche może jednak te skoczki mu przeszkadzają??? Sucho na pewno nie ma bo widzę cały czas poziom wody a od okna stoi jakieś 2 metry( okno wschodnie) zupełnie naprzeciwko.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To brak światła i za suche powietrze, mój pod koniec zimy często ma to samo, a jak wystawiam na ogród to mu mija
Awatar użytkownika
izi
100p
100p
Od: 10 kwie 2009, o 15:04

Post »

Witam wszystkich wielbicieli papirusa
Czytając ten wątek natknęłam się na kilka cennych informacji. Sama od niedawna jestem zainteresowana przygarnięciem papiruska nie tylko ze względu na jego egzotykę i szybki przyrost ale też dla innego waloru. Wyczytałam gdzieś, i to w dwóch różnych źródłach, że ta roślinka rzeczywiście pochłania sporo wody, ale ponoć zatrzymuje w swoich tkankach jedynie 2% z tego, co wypije a pozostałe 98% oddaje otoczeniu w postaci pary wodnej. Stąd niektórzy polecają trzymać ją w sąsiedztwie roślin, które z kolei potrzebują dużo wilgoci w powietrzu. Chciałabym zapytać, czy ktoś z Was przekonał się może o prawdziwości takiej tezy? Pytam, bo mam kilka roślin wymagających dużej wilgotności powietrza wokół siebie, a ja z kolei nie potrafię zraszać ich tak, by nie zalać mebli i innych stojących w pobliżu sprzętów :( I tak sobie chytrze pomyślałam, że papirus mógłby rozwiązać ten problemik. Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się w tym temacie?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie,
Iza
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p
Od: 23 mar 2009, o 12:28

Post »

Myślę że to dobry pomysł trzymać papirusa z takimi roślinkami , nawet jeśli teoria o odparowywaniu wody z liści nie jest prawdziwa to i tak warto bo do papirusa leje się tyle wody ( przynajmniej ja , jak szacuje jakieś 2l na tydzień) że ta woda gdzieś się musi podziać :D
Awatar użytkownika
izi
100p
100p
Od: 10 kwie 2009, o 15:04

Post »

Aha, jeszcze jedno - czy taki papirus wymaga bardzo jasnego stanowiska, czy w półcieniu też się zadomowi?

Iza
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”