Opryski profilaktyczno lecznicze drzew owocowych.Czym??
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Swagman pisze:jak sadzicie czy z Syllitem do brzoskwini można już "wystartować" Bo w sumie to jeszcze minusowe temperatury nocą zapowiadają wiec się zastanawiam czy warto Bo po mrozie zabieg każdorazowo trzeba powtórzyć
Ja już opryskałem kilka dni temu.
Skąd ta informacja,że po nocnych przymrozkach trzeba powtórzyć zabieg?
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Swagman pisze:sprawdzałem i na opakowaniu jest napisane żeby nie stosować poniżej +6C oraz do sporządzania cieczy nie używać bardzo zimnej wody- wynikało by z tego ze zimno powoduje iż oprysk nie działa
Chodzi o sam moment w którym robimy oprysk.Czyli +6 stopni w momencie oprysku,później mogą byc przymrozki i nie trzeba powtarzać zabiegu.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Dokładnie o to chodzi... bez obaw, Swagman. Temperatura dotyczy czasu przeprowadzenia zabiegu oraz krótko po (2-3 godziny)... Żeby to wyjaśnić, trzeba prześledzić zasadę działania preparatów dodynowych (a to nie miejsce na to). Postaraj się nam uwierzyć na słowo Natomiast zastanawiam się skąd pomysł powtarzania zabiegu po każdym, nocnym przymrozku... mam tylko nadzieję, że nigdy tak nie robiłeś (dawka środka jest dość silna)...Jurek pisze:Chodzi o sam moment w którym robimy oprysk.Czyli +6 stopni w momencie oprysku,później mogą być przymrozki i nie trzeba powtarzać zabiegu.
Pozdrawiam serdecznie
-
-
zapobiegawczo p-ko chorobom grzybowym; jabłonki, grusze-zaraza ogniowa i parch,
-śliwy - brunatna zgnilizna drzew pestkowych i torbiel śliwek,
-czereśnie i wiśnie- rak bakteryjny.
W przypadku jabłoni, grusz, czereśni i wiśni powinnam zastosować Miedzian Extra, ale myślę, że Miedzian 50WP też zadziała. Po ubiegłorocznych atakach chorób wszelakich, zdecydowałam się po raz pierwszy na taki oprysk, niestety, nie widzę innego wyjścia.
Wyszukaj i wydrukuj sobie "program ochrony drzew owocowych" ZD PAN w Kórniku.
-śliwy - brunatna zgnilizna drzew pestkowych i torbiel śliwek,
-czereśnie i wiśnie- rak bakteryjny.
W przypadku jabłoni, grusz, czereśni i wiśni powinnam zastosować Miedzian Extra, ale myślę, że Miedzian 50WP też zadziała. Po ubiegłorocznych atakach chorób wszelakich, zdecydowałam się po raz pierwszy na taki oprysk, niestety, nie widzę innego wyjścia.
Wyszukaj i wydrukuj sobie "program ochrony drzew owocowych" ZD PAN w Kórniku.