Gaura Lindheimera(Gaura lindheimeri)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Gaura?
U mnie nigdy nie przezimowała ale pierwszy raz znalazłam różowe siewki, wcześniej pewnie je niechcący wyrywałam Staram się ją co rok kupować bo rośnie zawsze pięknie.
- idea
- 500p
- Od: 15 kwie 2010, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepraszam, bo może to śmiesznie zabrzmi, ale chcę się dowiedzieć czy gaura jest zimozielona? Mam ją dopiero pierwszy rok, więc tego nie wiem, a jeśli nie jest zimozielona to chciałabym obok niej wsadzić trochę tulipanków, żeby na wiosnę nie było koło niej pusto. Proszę o odp. i z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Majka
Moje skromności- serdecznie zapraszam do mojego ogródeczka- Majeczka ;)
Robaczki Cię widzą, robaczki Cię śledzą. Robaczki Cię dorwą, zabiją i zjedzą! http://i46.tinypic.com/eiwiso.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam cieplutko! Majka w ogrodzie ;)
Robaczki Cię widzą, robaczki Cię śledzą. Robaczki Cię dorwą, zabiją i zjedzą! http://i46.tinypic.com/eiwiso.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Na zimę zamiera i wychodzi dopiero wiosną z ziemi.
Gaura bardzo długo wegetuje i właściwie dopiero pierwszy mróz warzy liście.Ścinam ją dopiero wtedy i narzucam trochę gałązek jak mam, sczególnie gdy nie ma śniegu.Kiedyś dałam te ścięte części, ale nie polecam, bo gniją.
- idea
- 500p
- Od: 15 kwie 2010, o 16:38
Dziękuję Kochani za szybką odpowiedź wiedziałam, że mogę na Was liczyć więc mogę spokojnie sadzić tulipanki myślę, że będzie jej miło w takim towarzystwie na wiosnę się budzić
Moje skromności- serdecznie zapraszam do mojego ogródeczka- Majeczka ;)
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje gaury są dziwnie całkiem w dobrym stanie jak ten czas, jakby w ogóle nie szykowały się do zimy. Hm, no zobaczymy czy przezimują. A co u Was?
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
U mnie podobnie. Gaura to cudowna bylina
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
też wygląda jakby miła kwitnąć, mam jakąś z Plantpolu, ciekawe czy przezimuje
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Czy będziecie gaurę siać w tym roku?
Zachorowałam na ten kwiatuszek bardzo bardzo i wprawdzie jeszcze nie wiem, w którym miejscu, ale na pewno ją gdzieś wetknę.
Kupiłam nasionka białej gaury i na opakowaniu napisano, aby wysiewać w marcu-kwietniu do inspektu. No to czekam na marzec.
Miałam również ochotę na nasionka różowej, ale nie mogę się na nie natknąć. W sklepach internetowaych nie spotkałam, w sklepach "prawdziwych" też nie. Jedynie w jednym miejscu na all..., ale jedną paczuszkę nasion, i to jeszcze obarczoną allegrowym ryzykiem - nie zdecydowałam się.
Może ktoś z Was wie, gdzie mogłabym dostać nasionka tej różowej?
Albo może ktoś ma na zbyciu?...
Zachorowałam na ten kwiatuszek bardzo bardzo i wprawdzie jeszcze nie wiem, w którym miejscu, ale na pewno ją gdzieś wetknę.
Kupiłam nasionka białej gaury i na opakowaniu napisano, aby wysiewać w marcu-kwietniu do inspektu. No to czekam na marzec.
Miałam również ochotę na nasionka różowej, ale nie mogę się na nie natknąć. W sklepach internetowaych nie spotkałam, w sklepach "prawdziwych" też nie. Jedynie w jednym miejscu na all..., ale jedną paczuszkę nasion, i to jeszcze obarczoną allegrowym ryzykiem - nie zdecydowałam się.
Może ktoś z Was wie, gdzie mogłabym dostać nasionka tej różowej?
Albo może ktoś ma na zbyciu?...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 sty 2011, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja także kupiłam nasionka gaury. Pani w ogrodniczym powiedziała mi, że mimo, że to bylina, powinna kwitnąć już w tym roku i że jest mało wymagająca. Mam nadzieję, że faktycznie tak będzie ;)
Pozdrawiam,
Marta
Marta
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
bardzo mało wymagająca ... kwitnie praktycznie do samych mrozów... trzeba tylko uważać, bo jak na tak delikatną roślinkę jest bardzo ekspansywna - sama się rozsiewa tworząc pokładający się gąszcz i zagłusza drobiazg rosnący w jej "nogach" ja jej to wybaczam bo na grządce mam misz-masz i zabieram jej spod "nóg" coraz to więcej roślin ...
faktycznie kwitnie w pierwszym roku po posadzeniu.
faktycznie kwitnie w pierwszym roku po posadzeniu.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
U mnie było tak samo, bardzo się pokładała, nie mogłam jej ujarzmić, nawet gdy dawałam palik:roll: trzeba uważać na sąsiednie rośliny, nie mogą być zbyt delikatne.U mnie wykładała się wcześnie kwitnące liliowce, które dość trudno było 'skrzywdzić' w połowie lata.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jako ciekawostkę może powiem, że miałam usztywnioną przy paliku jedną gaurę (z wielu) lecz w pewnym momencie ten palik zaczął mnie drażnić. O dziwo gaura zachowała ten sztywny pokrój także po odjęciu palika, a więc jest to roślina "plastyczna"