Forsycja - rozmnażanie,ukorzenianie
Re: Forsycja a ukorzenienie w maju
Tak są ukorzenione. W wolnym czasie porozsadzam . Wielkie dzięki .
Pozdrawiam Patryk
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sadziłem zdrewniałe odcinki pędów zaraz po kwitnieniu do korytka po kwiatach balkonowych i wszystkie mają się dobrze. Korytko stoi w zimnym inspekcie w słoneczne dni jest otwierane. Pędy dostały nowe liście i szybko przyrastają. To bardzo łatwa roślina do mnożenia.
Przepikowałem swoje forsycje. Mam 29 sztuk z sadzonek zielnych . Jestem w szoku jak szybko wypuszczają tak duże korzenie.
Pozdrawiam Patryk
-
- 200p
- Od: 26 sie 2012, o 14:12
Re: Forsycja - rozmnażanie
Witam. Czy teraz jest dobry czas na wykopanie i przesadzenie sadzonki forsycji?Bo pewnie kilka ukorzenionych sadzonek by było ,ale czy teraz przyjmie się forsycja?
Ja tam się przestałem z krzewami certolić. Jak mały to po prostu przesadzam, obficie podlewam i w razie upałów cieniuję. Jeśli większy krzak to przesadzam z jak największą ilością ziemi na korzeniach i też podlewam oraz cieniuję. Przesadzałem takoczar, pigwowca, różę pomarszczoną, berberysy, forsycje, jaśminowce, czarne bzy, porzeczki, a z drzew kasztanowce, buki, świerki, lipy i klony polne. Wszystko się przyjęło i rośnie pięknie.
-
- 200p
Pitoleusz ,dzięki za info.Ale czy czy termin ,czyli miesiąc wrzesień jest odpowiedni do przesadzania forsycji? ,jak i innych roślin? Może w październiku lepiej .
Zawsze lepiej w październiku, czy nawet listopadzie szczególnie gdy rośliny są już bez liści. Mniejszy szok,bo zawsze roślina, w mniejszym lub większym stopniu, przystosowuje się do nowego miejsca, mniej zabawy z podlewaniem, a cieniowanie zbędne. Ale teraz, jeśli koniecznie musisz zwolnić miejsce, też możesz przesadzać, szczególnie iglaki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedyś zakochałam się w forsycjach rosnących na długim trawniku przy pewnej fabryce. Krzaczki były prowadzone w formie bonsai : powykrzywiane i przechylone pnie , a na górze w różnych kształtach żółte chmury. Dlatego zrobiłam sobie kilka sadzonek i miałam zamiar też tak przycinać, ale wreszcie zdecydowałam posadzić je w szpalerze na tle tui. I tyz piknie!
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 200p
Witam.A jaka jest szansa ,że teraz ścięte i posadzone sztobry ukorzenią się? Bo dziś ze 20 szt przyciąłem i posadziłem.Czy coś z tego wyjdzie?Przemek ,a Ty kiedy swoje sztobry ukorzeniałeś?
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Natchnęliście mnie i w sobotę tnę moją forsycje na sadzonki. Nie chce kwitnąć to niech się przynajmniej rozmnoży, może w większej ilości się ruszy
Pozdrawiam
Magda
Magda
- bogdanm
- 200p
- Od: 29 kwie 2014, o 19:49
Dzisiaj uciąłem świeże odrosty forsycji na razie włożyłem je do wody ale z tego co czytam to trzeba je wsadzić do ziemi , jutro to zrobie mam nadzieję ,że się przyjmą.
- myszaxs
- 100p
- Od: 27 paź 2015, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Forsycja - rozmnażanie,ukorzenianie
Przejrzałam cały wątek i nie znalazłam odpowiedzi na zadawane już pytanie, a mianowicie na jakiej podkładce można zaszczepić forsycję?