Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.3
Re: Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.3
Romku, to na pewno nie Phantom. Ta hosta to wielka rzadkość i dopiero zdobywa rynek europejski.
Phantom, Dragon Fire, Grand Slam raczej nie stałyby gdzieś w polskim sklepiku w dodatku pod nazwą "hosta w odmianach"
To są większe formy "japońców" i trochę inne. Na przykład Dragon Fire ma całe czarne łodyżki kwiatowe i potrafi wypuszczać bardzo wysokie kwiatostany w ilości dwie trzy sztuki z jednego odrostu- ewenement.
No i wyżej wymienione mają jednak większe liście,niż ta zannowa.
Phantom, Dragon Fire, Grand Slam raczej nie stałyby gdzieś w polskim sklepiku w dodatku pod nazwą "hosta w odmianach"
To są większe formy "japońców" i trochę inne. Na przykład Dragon Fire ma całe czarne łodyżki kwiatowe i potrafi wypuszczać bardzo wysokie kwiatostany w ilości dwie trzy sztuki z jednego odrostu- ewenement.
No i wyżej wymienione mają jednak większe liście,niż ta zannowa.
- zanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najbardziej do Grand Slamu mi pasuje.
Tomaszu zdziwiłbyś się, co można w 'polskim sklepiku' dostać ;)
Bridegroom, na przykład, dużą, rozrośniętą...
Tomaszu zdziwiłbyś się, co można w 'polskim sklepiku' dostać ;)
Bridegroom, na przykład, dużą, rozrośniętą...
A pewnie, przesądzać z góry nie można
Szkoda,ze mnie nie kupiłaś rozrośniętego, bo moje dwa Bridgeroomy od Jana już czwarty rok pojedyncze:(
Szkoda,ze mnie nie kupiłaś rozrośniętego, bo moje dwa Bridgeroomy od Jana już czwarty rok pojedyncze:(
- zanna
Ha, telepatia nie działa ;)
Ale nic straconego, jak mi dasz na PW Twój telenamiar to może następnym razem zadziała
Ale nic straconego, jak mi dasz na PW Twój telenamiar to może następnym razem zadziała
Dragon Fire na pierwszym planie.Tomasz II pisze: Na przykład Dragon Fire ma całe czarne łodyżki kwiatowe i potrafi wypuszczać bardzo wysokie kwiatostany w ilości dwie trzy sztuki z jednego odrostu- ewenement.
.
Zupełnie inna faktura liści .
Natomiast , co do Grand Slam ... mój nie ma takich podłużnych liści, bardziej sercowate , ale to może kwestia wieku?
Witam serdecznie
Chciałbym poprosić Was o pomoc w identyfikacji kilku host z naszego ogrodu. Część z nich kupiłem jako no name, część dostełem, a nieraz po prostu nie zadbałem o to, żeby zachować nazwę Teraz chciałbym to naprawić. Jestem hostowym żółtodziobem, więc wybaczcie jeśli pytam o jakieś bardzo popularne odmiany. Trochę oczywiście poguglałem i mam pewne sugestie, ale wolę podpytać profesjonalistów. Z góry bardzo dziękuję za pomoc
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Tu mi chodzi o tą z dołu, która jak widać czeka na przesadzenie
Chciałbym poprosić Was o pomoc w identyfikacji kilku host z naszego ogrodu. Część z nich kupiłem jako no name, część dostełem, a nieraz po prostu nie zadbałem o to, żeby zachować nazwę Teraz chciałbym to naprawić. Jestem hostowym żółtodziobem, więc wybaczcie jeśli pytam o jakieś bardzo popularne odmiany. Trochę oczywiście poguglałem i mam pewne sugestie, ale wolę podpytać profesjonalistów. Z góry bardzo dziękuję za pomoc
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Tu mi chodzi o tą z dołu, która jak widać czeka na przesadzenie
- zanna
Moje typy:
1. Wide Brim
2. Gold Standard z HVX
3. nie wiem
4. np. Blue Cadet
5. np. undulata Albomarginata
6. nie wiem
1. Wide Brim
2. Gold Standard z HVX
3. nie wiem
4. np. Blue Cadet
5. np. undulata Albomarginata
6. nie wiem
Do Igi:
tardiana, najprawdopodobniej to moze być Blue Diamond, bo jest chaotyczna i rozbełdana.
druga; Great Expectation lub Dream Queen.
Do rispetto ( nie patrzę na typu Anny):
1. Wide Brim
2. Gold Standard - ojojo z HVX- natychmiast urandapić!!!
3. Wide Brim po raz drugi
4. chyba Halcyon lub ajkis Pacific Blue Edger tudzież Blue Cadet
5. fortunei ALBOMARGINATa tudzież Antioch lub Moerheim
6. nie wiem.
tardiana, najprawdopodobniej to moze być Blue Diamond, bo jest chaotyczna i rozbełdana.
druga; Great Expectation lub Dream Queen.
Do rispetto ( nie patrzę na typu Anny):
1. Wide Brim
2. Gold Standard - ojojo z HVX- natychmiast urandapić!!!
3. Wide Brim po raz drugi
4. chyba Halcyon lub ajkis Pacific Blue Edger tudzież Blue Cadet
5. fortunei ALBOMARGINATa tudzież Antioch lub Moerheim
6. nie wiem.
Bardzo dziękuję. Czy te pokurczenia mają jakąś przyczynę? Mam jeszcze jedną taką falbankowatą (chyba Wide Brim)
A z tym zdjęciem nr 5 to nie wiem. Może chwilowo Imageshack zastrajkował, bo na innym komputerze wyświetla mi się bez problemu.
A z tym zdjęciem nr 5 to nie wiem. Może chwilowo Imageshack zastrajkował, bo na innym komputerze wyświetla mi się bez problemu.
Już odstrajkował, ta nr 5 to Lemon Light
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Pilgrim ma według mnie zdecydowanie za dużo słońca. Moja potrafi się przypalić nawet w przefiltrowanym półcieniu.rispetto pisze:Czy te pokurczenia mają jakąś przyczynę?
1. undulata ERROMENA
2. fortunei być może Hyacinthina lub prędzej Robusta - te odmiany są mylone
3. undulata MEDIOVARIEGATA
4. fortunei AUREOMARGINATA
5. GOLDEN TIARA z większą ilością słońca
6. jak nr 2
7. fortunei ALBOMARGINATA lub ANTIOCH lub MOERHEIM ( tego już nikt nie wie ze względu na bałagan w sprzedaży)
8. fortunei FRANCEE
9. Ano Wide Brim
10. To może być młoda Love Pat tudzież jakaś inna z tokudam
11. GOLD STANDARD, ale bez objawów chorobowych
12. undulata UNIVITATA
Ta ostatnia ma zbyt białe nerwy na najmłodszych liściach, to może być HVX, pozostałe są ok, więc nie przesadzaj.
2. fortunei być może Hyacinthina lub prędzej Robusta - te odmiany są mylone
3. undulata MEDIOVARIEGATA
4. fortunei AUREOMARGINATA
5. GOLDEN TIARA z większą ilością słońca
6. jak nr 2
7. fortunei ALBOMARGINATA lub ANTIOCH lub MOERHEIM ( tego już nikt nie wie ze względu na bałagan w sprzedaży)
8. fortunei FRANCEE
9. Ano Wide Brim
10. To może być młoda Love Pat tudzież jakaś inna z tokudam
11. GOLD STANDARD, ale bez objawów chorobowych
12. undulata UNIVITATA
Ta ostatnia ma zbyt białe nerwy na najmłodszych liściach, to może być HVX, pozostałe są ok, więc nie przesadzaj.