Adenium - Róża pustyni cz.2
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róża pustyni cz.2
Wygląda to jak zgorzel podstawy pędów, najprawdopodobniej po ataku grzybów. Niestety nie do uratowania, chociaż sadzonki - jak pisałeś wyżej - próbuj porobić.
Trudno powiedzieć co to spowodowało - substrat i opieka wydają się dobre i prawidłowe. Ja bym stawiał na wermikulit, który mógł spowodować wzrost wilgotności w obrębie korzeni i "pnia".
Trudno powiedzieć co to spowodowało - substrat i opieka wydają się dobre i prawidłowe. Ja bym stawiał na wermikulit, który mógł spowodować wzrost wilgotności w obrębie korzeni i "pnia".
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Czy te adenia nie dostały przypadkiem za dużo za mocnego słońca zaraz po zimie?
Jeśli ta zmiana na łodydze jest twarda (1 i 4 zdjęcie) to wszystko wskazuje na to, że roślina została poparzona przez promienie słoneczne. Ja miałam w tym roku taki sam przypadek. Wystawiłam moje adenium na taraz i przypiekło mu pieniek, ale proces się zatrzymał i pieniek rośnie sobie dalej, ale taki trochę zdeformowany .
Ale te okazy na 2 zdjęciu mają marne szanse chyba.
Jeśli ta zmiana na łodydze jest twarda (1 i 4 zdjęcie) to wszystko wskazuje na to, że roślina została poparzona przez promienie słoneczne. Ja miałam w tym roku taki sam przypadek. Wystawiłam moje adenium na taraz i przypiekło mu pieniek, ale proces się zatrzymał i pieniek rośnie sobie dalej, ale taki trochę zdeformowany .
Ale te okazy na 2 zdjęciu mają marne szanse chyba.
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
Róża pustyni cz.2
Witam Wszystkich!
W części 1, zamieszczałam zdjęcia swojej upadającej roślinki. Zamówiłam ją na allegro. Kilka dni po odbiorze, zaczęły opadać listki. Pisaliście mi wtedy, że może ma za mało wody. Od tamtego czasu podlewam raz w tyg. Dbam, aby nie przesadzić z wodą oraz aby nie było jej za mało. Jak na razie różyczka wypuściła kilka nowych, ładnych listków:-) Poniżej umieszczam zdjęcia swojej różyczki:-) Niestety i tak nie jestem zadowolona ze swojej roślinki;/ Patrząc na Wasze piękne róże, moja jest jakaś wybrakowana...;/
Czy możecie poradzić mi gdzie mogę kupić omawianą roślinkę?
Pozdrawiam serdecznie
W części 1, zamieszczałam zdjęcia swojej upadającej roślinki. Zamówiłam ją na allegro. Kilka dni po odbiorze, zaczęły opadać listki. Pisaliście mi wtedy, że może ma za mało wody. Od tamtego czasu podlewam raz w tyg. Dbam, aby nie przesadzić z wodą oraz aby nie było jej za mało. Jak na razie różyczka wypuściła kilka nowych, ładnych listków:-) Poniżej umieszczam zdjęcia swojej różyczki:-) Niestety i tak nie jestem zadowolona ze swojej roślinki;/ Patrząc na Wasze piękne róże, moja jest jakaś wybrakowana...;/
Czy możecie poradzić mi gdzie mogę kupić omawianą roślinkę?
Pozdrawiam serdecznie
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć, całkiem ładna roślina.
1) Przeprowadzka to szok dla rośliny. Może zgubić trochę liści...
2) Grzejesz w mieszkaniu? Sezon grzewczy też może być przyczyną gubienia liści.
Nie panikowałbym jeszcze dopóki ma zdrowe pączki liściowe na końcach gałęzi.
1) Przeprowadzka to szok dla rośliny. Może zgubić trochę liści...
2) Grzejesz w mieszkaniu? Sezon grzewczy też może być przyczyną gubienia liści.
Nie panikowałbym jeszcze dopóki ma zdrowe pączki liściowe na końcach gałęzi.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Biorąc pod uwagę fakt, że jest to roślina, która w przyrodzie zrzuca liście w porze suchej (dokładnie tak jak drzewa naszego klimatu zrzucają liście na jesieni) ? chyba nic strasznego się nie stało (piszesz, że ograniczyłaś podlewanie ? więc pewnie roślinka ?myślała?, że właśnie przyszła pora sucha), a Twoja róża pustyni ? mimo iż łysa ? wygląda bardzo zdrowo. Podlewaj regularnie i powinna z powrotem odżyć.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Bardzo Wam dziękuję:-) W takim razie dalej pielęgnuję swoją różyczkę i będę czekać na rezultaty:-)
Dziękuję i Pozdrawiam,
Emila
Dziękuję i Pozdrawiam,
Emila
- karpek
Chyba jednak się z tym nie zgodzę. Wprawdzie mam je dopiero 2 lata ale moje róże i w tym, i co bardziej znaczące w zeszłym roku a dokładnie - zeszłej zimy - wcale nie zrzucały liści. Owszem zimowały w mieszkaniu i mniej je podlewałem (w porównaniu z latem) ale jednak liści nie zrzucały.Locutus pisze:Biorąc pod uwagę fakt, że jest to roślina, która w przyrodzie zrzuca liście w porze suchej (dokładnie tak jak drzewa naszego klimatu zrzucają liście na jesieni) ? chyba nic strasznego się nie stało (piszesz, że ograniczyłaś podlewanie ? więc pewnie roślinka ?myślała?, że właśnie przyszła pora sucha), a Twoja róża pustyni ? mimo iż łysa ? wygląda bardzo zdrowo.
Pozdrawiam!
LOKI
Natomiast bezwzględnie zgadzam się z ostatnim zdaniem tego postu:
Podlewaj regularnie i powinna z powrotem odżyć.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Ciocia Wikipedia mówi "it is an evergreen or drought-deciduous succulent shrub". Być może różne kultywary różnie reagują na przesuszenie ziemi ? i dla jednych wystarczy lekkie przesuszenie, żeby uznały, że właśnie nadeszła pora sucha i że czas już zrzucać liście, a inne potrzebują, żeby naprawdę cała ziemia wyschła na wiór zanim zaczną je zrzucać. Ponadto Ciocia Wikipedia mówi jeszcze, że Adenium obesum "can also lose its leaves during cold spells". Czyli zbyt niska temperatura również mogła być przyczyną opadania liści.karpek pisze:Chyba jednak się z tym nie zgodzę. (...)
Pozdrawiam!
LOKI
- karpek
Ja się - jak to mówisz z "ciocią" Wikipedią nie kłócę - czasami jest rzeczywiście bardzo pomocna. Pod uwagę trzeba natomiast brać różnorodność genotypową tych roślin i ich zachowanie w różnych warunkach.
Oto moje, na szybko kliknięte:
Oto moje, na szybko kliknięte:
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
No nie dołujcie mnie.... Twoja różyczka Karpek ma piękny pień! gruby, liście gęste i lśniące. Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że moja jest jakaś "wybrakowana"...:/
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Od kilku miesięcy mam znów. Tym razem dwie i to z tego samego źrodła. Obie traktowane jednakowo.Jedna rosnie, jest zieloniutka i ladna, a druga, niestety, kaudeks wyglada co prawda zdrowo, ale niestety, normalnie łysieje gubiąc liscie.
- karpek
No cóż, ponieważ u mnie się to sprawdziło i sprawdza (nie tylko z resztą na adenium) polecam: małe doniczki i rozluźniony (np. piaskiem) substrat. Można wtedy stosować więcej wody i nie ma możliwości przelania - raczej trzeba niezapominać o podlewaniu.
I tak np. widać, że u Emilki zdecydowanie trzeba "coś" zmienić. Ziemia wygląda na sam czysty torf. Można go użyć powtórnie ale najlepiej go "rozcieńczyć" właśnie piachem. Można dodać odrobinę innej "czarnej" bogatej w składniki ziemi. U Wandy nie wiem ale podejrzewam to samo.
I tak np. widać, że u Emilki zdecydowanie trzeba "coś" zmienić. Ziemia wygląda na sam czysty torf. Można go użyć powtórnie ale najlepiej go "rozcieńczyć" właśnie piachem. Można dodać odrobinę innej "czarnej" bogatej w składniki ziemi. U Wandy nie wiem ale podejrzewam to samo.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.