Ogród Helen
- Helen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Helen
Małgosiu, dziękuję za życzenia i śliczną kartkę.
Ukorzenianie bukszpanów , trochę trwa. Kiedyś próbowałam ,ale jakoś nigdy mi to nie wychodziło.
Podczas ciągłego przesadzania wsadzania nowych roślin, najczęściej były zapominane i wyrzucane
wraz z chwastami.Ale mam 2 kuliste . Rosną bardzo wolno
Madziu, kiedyś mój ogród miał tylko 2 świerki.Rosną z drugiej strony domu.
To ja stworzyłam kwaśną ziemię sadząc bez opamiętania różne rodzaje iglaków
(tuje ,cyprysy,cisy itp).Zaczął pojawiać się mech,dziwne grzyby. Za kwaśna gleba.
Ale tej jesieni posiano mi wapno.
A może krokusiki pojawią się na wiosnę, tak jak piszerz Madziu
Pozdrawiam
Aluniu, cieszę się ,że tak mówisz o moich iglakach.
Pozdrawiam
Ukorzenianie bukszpanów , trochę trwa. Kiedyś próbowałam ,ale jakoś nigdy mi to nie wychodziło.
Podczas ciągłego przesadzania wsadzania nowych roślin, najczęściej były zapominane i wyrzucane
wraz z chwastami.Ale mam 2 kuliste . Rosną bardzo wolno
Madziu, kiedyś mój ogród miał tylko 2 świerki.Rosną z drugiej strony domu.
To ja stworzyłam kwaśną ziemię sadząc bez opamiętania różne rodzaje iglaków
(tuje ,cyprysy,cisy itp).Zaczął pojawiać się mech,dziwne grzyby. Za kwaśna gleba.
Ale tej jesieni posiano mi wapno.
A może krokusiki pojawią się na wiosnę, tak jak piszerz Madziu
Pozdrawiam
Aluniu, cieszę się ,że tak mówisz o moich iglakach.
Pozdrawiam
- czarownica00
- 100p
- Od: 21 lis 2010, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Helenko za życzenia
Może i ja porobię nowe sadzonki bukszpanów-ponoć mam dobrą rękę do roślin i będzie mnóstwo kulek na działce
Może i ja porobię nowe sadzonki bukszpanów-ponoć mam dobrą rękę do roślin i będzie mnóstwo kulek na działce
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Helenko, witaj poświątecznie.
Masz rację, że Dzięki temu forum ogród będzie sie rozwijał w zastraszającym tempie
Zobaczysz jak to jest widzieć u kogoś jakąs roślinkę, apotem nagle ni z tego ni z owego masz ją juz u siebie. No, ale to sama przyjemność.
Masz rację, że Dzięki temu forum ogród będzie sie rozwijał w zastraszającym tempie
Zobaczysz jak to jest widzieć u kogoś jakąs roślinkę, apotem nagle ni z tego ni z owego masz ją juz u siebie. No, ale to sama przyjemność.
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Małgosiu, masz rację, kiedy ukorzeni się coś samemu, to taka roślinka sprawia więcej radości niż kupiona. I to nic, że rośnie powoli. Mamy czas
Helen, dziękuję za życzenia. Ja również życzę Tobie i wszystkim Forumowiczom zdrowia i szczęścia w nadchodzącym roku oraz spełnienia marzeń, także tych ogrodowych
właśnie mi uświadomiłaś, że ja chyba też mam w jednym kącie ogrodu kwaśną ziemię. Co prawda nie mam własnych iglaków, ale tuż za murem rosną tuje i wielka sosna, szyszki i igliwie spadają do mnie i jest tego naprawdę dużo. Mam tam zamiar posadzić azalie i rododendron, więc dobrze się składa. A obawiałam się, że nie będzie im w tym miejscu dobrze.Helen pisze:To ja stworzyłam kwaśną ziemię sadząc bez opamiętania różne rodzaje iglaków (tuje ,cyprysy,cisy itp).
Helen, dziękuję za życzenia. Ja również życzę Tobie i wszystkim Forumowiczom zdrowia i szczęścia w nadchodzącym roku oraz spełnienia marzeń, także tych ogrodowych
-
- Od: 26 sty 2009, o 14:53
Heleno- obejrzałam Twój ogródek i te iglaki formowane to mnie oczarowały,tak pięknie wyglądają. a juki ślicznie wyglądają.
pozdrawiam Marzena.
pozdrawiam Marzena.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Zapraszam,Marzena
- Helen
Czarowniczko, jak będziesz miała dużo tych bukszpaników to prześlesz jednego
Gosiu, mój ogródek przechodził parę przobrażeń. Straciłam dużo roślin , nic nie chciało rosnąć.Juki ,azalie rododendrony, lilie jakoś się trzymały ,i nieżle im. Miałam Żonkile, Dalie,, o takie różne,ani śladu po nich.Może nawozy trzeba stosować, podlewać czymś??
Megi , azalie lubią też słońce. Ja kiedyś miałam w cieniu i 4 lata był bez kwiatostanu.
Myślałam ,że go usunę , ale przesadziłam w słoneczne miejsce i kwitnie (zobaczysz w lecie zrobię zdięcie)
Marzenko, cieszę sie ,że tak mówisz.
Gosiu, mój ogródek przechodził parę przobrażeń. Straciłam dużo roślin , nic nie chciało rosnąć.Juki ,azalie rododendrony, lilie jakoś się trzymały ,i nieżle im. Miałam Żonkile, Dalie,, o takie różne,ani śladu po nich.Może nawozy trzeba stosować, podlewać czymś??
Megi , azalie lubią też słońce. Ja kiedyś miałam w cieniu i 4 lata był bez kwiatostanu.
Myślałam ,że go usunę , ale przesadziłam w słoneczne miejsce i kwitnie (zobaczysz w lecie zrobię zdięcie)
Marzenko, cieszę sie ,że tak mówisz.
Czyżby to już dziś Sylwester?
Wszystkiego naj...w 2011
Imponująca ta trzcina pod ścianą domu. Jak wygląda w zimie.? Jest wiązana czy stoi luzem?
pozdrawiam
Wszystkiego naj...w 2011
Imponująca ta trzcina pod ścianą domu. Jak wygląda w zimie.? Jest wiązana czy stoi luzem?
pozdrawiam
Helen jak najbardziej przyłączam się do opinii Ali - iglaki rewelacyjne Ja chyba muszę w nowym sezonie, na próbę, wystrzyc któregoś ze swoichMalinaG pisze:... Twój ogród jest przecież bardzo ładny-kwiatów też masz sporo-a za takie iglaki jak ty masz,to niejedna osoba by wiele dała
I wprawdzie Sylwester jutro wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, dużo miłości i pomyślności, pogody ducha i spełnienia marzeń
- Helen
Renim ,trzcina ładnie też wygląda zimą szczególnie gdy jest dużo śniegu smutno w ogrodzie,jest zasuszona i ładnie szeleści...ale w tym roku scięłam .Na osiedlu postawili kontener na liście, miałam 5 dużych worków tej trzciny. Scięłam i wyrzuciłam.Zawsze był problem z utylizacją.
Zrezygnowałam z tego pięknego szelestu na rzecz problemu z wiosennym porządkiem. A będę miała z głowy. Tym bardziej ,że wszystko spoczywa na moich barkach
Aniu, nie jestem specjalistką w modelowaniu iglaków,ja sama podejmowałam takie decyzje bo było ich zbyt wiele. Tuje nie dają się modelować jedynie przycinać ,aby nie wyrosły na duże, chyba że masz odmianę kulistą. Jałowiec dobrze się modeluje, twierdzę tak bo jakoś mi się to udało. i cisa próbuje przycinać. Zaczęłam też modelować trzmielinę,najpierw
podwiązałam do palika i obcięłam, jak fryzjer.
Zrezygnowałam z tego pięknego szelestu na rzecz problemu z wiosennym porządkiem. A będę miała z głowy. Tym bardziej ,że wszystko spoczywa na moich barkach
Aniu, nie jestem specjalistką w modelowaniu iglaków,ja sama podejmowałam takie decyzje bo było ich zbyt wiele. Tuje nie dają się modelować jedynie przycinać ,aby nie wyrosły na duże, chyba że masz odmianę kulistą. Jałowiec dobrze się modeluje, twierdzę tak bo jakoś mi się to udało. i cisa próbuje przycinać. Zaczęłam też modelować trzmielinę,najpierw
podwiązałam do palika i obcięłam, jak fryzjer.
-
- ZBANOWANY
- Od: 4 lip 2010, o 10:40
Helen Jestem u cb pierwszy raz ale już widze że będę tutaj często wpadał bo widze że masz sporo ciekawych roslinek... Szczególnie w oko mi wpadły twoje trawy... hmm moż ekiedyś zechcesz się ze mną nimi podzielić heh masz naprawdę piękny ogród a zwłaszcza wejście do domu mmm pięknie....I Wszystkiego Najlepszego w 2011 roku
- Helen
Adriano , miło mi ,dziękuję . Jeżeli chodzi o trzcinę co rok, uszczuplam o 1/3.Wędruje oczywiście do kosza. Niesamowicie się rozrasta bardzo łatwa w uprawie.
-
- ZBANOWANY
- Od: 4 lip 2010, o 10:40
ooo to szkoda żeby szła do kosza jak mi jest bardzo potrzebna ....bardzo mi się podoba:)