Ogród Helen

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Helen

Post »

Małgosiu, dziękuję za życzenia i śliczną kartkę.
Ukorzenianie bukszpanów , trochę trwa. Kiedyś próbowałam ,ale jakoś nigdy mi to nie wychodziło.
Podczas ciągłego przesadzania wsadzania nowych roślin, najczęściej były zapominane i wyrzucane
wraz z chwastami.Ale mam 2 kuliste . ;:138 Rosną bardzo wolno :D

Madziu, kiedyś mój ogród miał tylko 2 świerki.Rosną z drugiej strony domu.
To ja stworzyłam kwaśną ziemię sadząc bez opamiętania różne rodzaje iglaków
(tuje ,cyprysy,cisy itp).Zaczął pojawiać się mech,dziwne grzyby. Za kwaśna gleba.
Ale tej jesieni posiano mi wapno. :D
A może krokusiki pojawią się na wiosnę, tak jak piszerz Madziu :wit
Pozdrawiam

Aluniu, cieszę się ,że tak mówisz o moich iglakach. :D
Pozdrawiam ;:196
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
czarownica00
100p
100p
Od: 21 lis 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Helenko za życzenia ;:196
Może i ja porobię nowe sadzonki bukszpanów-ponoć mam dobrą rękę do roślin ;:138 i będzie mnóstwo kulek na działce :lol:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Helenko, witaj poświątecznie.
Masz rację, że Dzięki temu forum ogród będzie sie rozwijał w zastraszającym tempie :;230
Zobaczysz jak to jest widzieć u kogoś jakąs roślinkę, apotem nagle ni z tego ni z owego masz ją juz u siebie. No, ale to sama przyjemność.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Małgosiu, masz rację, kiedy ukorzeni się coś samemu, to taka roślinka sprawia więcej radości niż kupiona. I to nic, że rośnie powoli. Mamy czas ;:108
Helen pisze:To ja stworzyłam kwaśną ziemię sadząc bez opamiętania różne rodzaje iglaków (tuje ,cyprysy,cisy itp).
właśnie mi uświadomiłaś, że ja chyba też mam w jednym kącie ogrodu kwaśną ziemię. Co prawda nie mam własnych iglaków, ale tuż za murem rosną tuje i wielka sosna, szyszki i igliwie spadają do mnie i jest tego naprawdę dużo. Mam tam zamiar posadzić azalie i rododendron, więc dobrze się składa. A obawiałam się, że nie będzie im w tym miejscu dobrze.

Helen, dziękuję za życzenia. Ja również życzę Tobie i wszystkim Forumowiczom zdrowia i szczęścia w nadchodzącym roku oraz spełnienia marzeń, także tych ogrodowych :D
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2009, o 14:53

Post »

Heleno- obejrzałam Twój ogródek i te iglaki formowane to mnie oczarowały,tak pięknie wyglądają. a juki ślicznie wyglądają.
pozdrawiam Marzena.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czarowniczko, jak będziesz miała dużo tych bukszpaników ;:138 to prześlesz jednego :D

Gosiu, mój ogródek przechodził parę przobrażeń. Straciłam dużo roślin , nic nie chciało rosnąć.Juki ,azalie rododendrony, lilie jakoś się trzymały ,i nieżle im. Miałam Żonkile, Dalie,, o takie różne,ani śladu po nich.Może nawozy trzeba stosować, podlewać czymś?? :;230

Megi , azalie lubią też słońce. Ja kiedyś miałam w cieniu i 4 lata był bez kwiatostanu.
Myślałam ,że go usunę ;:180 , ale przesadziłam w słoneczne miejsce i kwitnie :heja (zobaczysz w lecie zrobię zdięcie)

Marzenko, cieszę sie ,że tak mówisz. ;:114

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Obrazek
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Czyżby to już dziś Sylwester?
Wszystkiego naj...w 2011 ;:136

Imponująca ta trzcina pod ścianą domu. Jak wygląda w zimie.? Jest wiązana czy stoi luzem?

pozdrawiam ;:3
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

MalinaG pisze:... Twój ogród jest przecież bardzo ładny-kwiatów też masz sporo-a za takie iglaki jak ty masz,to niejedna osoba by wiele dała ;:108
Helen :wit jak najbardziej przyłączam się do opinii Ali - iglaki rewelacyjne ;:224 Ja chyba muszę w nowym sezonie, na próbę, wystrzyc któregoś ze swoich :?

I wprawdzie Sylwester jutro wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, dużo miłości i pomyślności, pogody ducha i spełnienia marzeń ;:196
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renim ,trzcina ładnie też wygląda zimą szczególnie gdy jest dużo śniegu smutno w ogrodzie,jest zasuszona i ładnie szeleści...ale w tym roku scięłam .Na osiedlu postawili kontener na liście, miałam 5 dużych worków tej trzciny. Scięłam i wyrzuciłam.Zawsze był problem z utylizacją.
Zrezygnowałam z tego pięknego szelestu na rzecz problemu z wiosennym porządkiem. A będę miała z głowy. :wit Tym bardziej ,że wszystko spoczywa na moich barkach :? :D

Aniu, nie jestem specjalistką w modelowaniu iglaków,ja sama podejmowałam takie decyzje bo było ich zbyt wiele. Tuje nie dają się modelować jedynie przycinać ,aby nie wyrosły na duże, chyba że masz odmianę kulistą. ;:63 Jałowiec dobrze się modeluje, twierdzę tak bo jakoś mi się to udało. :heja i cisa próbuje przycinać. Zaczęłam też modelować trzmielinę,najpierw
podwiązałam do palika i obcięłam, :;230 jak fryzjer. :D

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Adriano931
ZBANOWANY
Od: 4 lip 2010, o 10:40

Post »

:wit Helen Jestem u cb pierwszy raz ale już widze że będę tutaj często wpadał bo widze że masz sporo ciekawych roslinek... Szczególnie w oko mi wpadły twoje trawy... hmm moż ekiedyś zechcesz się ze mną nimi podzielić heh :lol: masz naprawdę piękny ogród a zwłaszcza wejście do domu mmm pięknie....I Wszystkiego Najlepszego w 2011 roku :tan
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adriano , miło mi ,dziękuję . Jeżeli chodzi o trzcinę co rok, uszczuplam o 1/3.Wędruje oczywiście do kosza. Niesamowicie się rozrasta bardzo łatwa w uprawie.
;:108

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Adriano931
ZBANOWANY
Od: 4 lip 2010, o 10:40

Post »

ooo to szkoda ;:138 żeby szła do kosza jak mi jest bardzo potrzebna :D ....bardzo mi się podoba:)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”