Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Fikus beniamin - szkodniki

Post »

Pomóżcie, beniaminkowi mojej mamy coś dolega...

stoi na północnym oknie, więc poparzenie raczej nie wchodzi w gre
obok niego są jeszcze trzy i z nimi wszystko OK
a na jednym pojawił sę jasny białawy nalot, nie schodzi po przetarciu
pod spodem znalazłam kilka pojedynczych tarczników...
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daj większy rozmiar zdjęć(wklejone jako miniaturki) jak możesz chciałbym się lepiej przyjrzeć. Poszło raczej od systemu korzeniowego lub zaburzeń związanych z produkcją chlorofilu ale wolę to dokładniej obejrzeć. :D
x-C-j
---

Post »

Moim zdaniem to nie tarczniki znalazłaś a wełnowce a ten nalot to jego jak dla mnie bardzo dziwnie rozbudowana kolonia, przemyj jeden listek wodą z denaturatem i zobacz jaki będzie efekt, zauważyłem też kępki takiej jakby wełny na gałązkach przyjrzyj się dokładnie i napisz jak Ty to widzisz. Bardzo dziwne zjawisko bo odbarwienie liści to nie jest bynajmniej na to nie wygląda. :D
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzięki Przemo... dam mamie dokładne instrukcje... niestety będe u niej nie wcześniej jak w wekend... pracuje na 1,5 etatu przez dwa tygodnie niestety

to odbarwienie - nalot... jak oberwałam jednego listka i przełamałam na pół to wygląda to na nalot, ale taki którego nawet zdrapać się nie dało (jakby warstwe lakieru ktoś położył)
rośline zaatakowaną klasycznie wełnowcem widziałam i a to jest bardzo podobne, ale całkiem inne

moja mama trzęsie się nad tymi beniaminkami bo z malunich gałązek je sobie wykarmiła, a ten jest tylko jeden, pozostałe trzy inne...
Barbara65
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 09:13

Post »

U mojej teścowej to samo!!!Próbowałam przemywać,ale bez rezultatu.Przejrzałam wszystkie dostępne poradniki...i nic.Baśka
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja w razie czego kazałam go ewakuować od pozostałych
stał z trzema innymi i całą masą fiołków.... szkoda by bylo roznieść
Awatar użytkownika
plomba31
50p
50p
Od: 10 maja 2008, o 21:45

Post »

Mam dokładnie taki sam nalot na liściach .
Pozdrawiam PATI
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Mam również przebarwienia na liściach beniaminka ,głównie na młodych przyrostach -
bo zgodnie z sugestią przycięłam go wiosną by go zagęścić.Stało sie to w maju. Jest więc tych liści na nim niewiele :evil:
Przesadziłam szybko do zupełnie nowej ziemi,nawet wypłukałam poprzednia starą i przebarwienia zahamowały sie.
Sa tylko te,które powstały w [pierwszej fazie choroby.
Nie doszło do powstania żadnego nalotu choć sądząc po Waszych wypowiedziach można było sie tego spodziewać.
Od przesadzenia ,beniaminek stoi ,jak każdego roku w ogrodzie w cieniu drzewa.

Stoi do właściwe określenie.
Stoi i nic więcej.
Nie rośnie .. był kilka razy" prysznicowany"
Zdjęcie wstawię jak pozwoli mi na to hosting :evil:
Na zdjęciu poniżej dokładnie widać pajęczynę przy zdrewniałej łodydze
kwiato_maniaczka
1000p
1000p
Od: 6 lip 2008, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój beniaminek jest chyba chory na brzegach lisci ma takie białe plamki ale nie wiem czy to jakis wełnowiec bo tego sie zmyć nie da, ani nie opada ani nic i wypuszcza mnóstwo młodych listków tylko jakies jasne one są, Dla jasnego obrazu załącze zdjecia Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Ja szkodnika na nim nie wiedzę te jasne plamki mogą być efektem działania słoneczka jeśli nie są one do usunięcia a co do młodych liści beniamin zawsze młode wypuszcza jaśniejsze od reszty z czasem i z wzrostem one ciemnieją, umyłbym go na Twoim miejscu, dokładnie każdy listek z wierzchu bawełnianą szmatką i letnią czystą wodą. :D
kwiato_maniaczka
1000p
1000p
Od: 6 lip 2008, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wczoraj tak zrobiłam, tzn zrobiłam mu kapiel pod prysznicem i poprzecierałam szmatka, ale on ma takie małe kropeczki białe własnie na krawędziach liści tylko nie da sie ich zmyć , nie moge zrobic az tak zbliżonego zdjecia, jednemu mojemu beniaminkowi opadły wszystkie listki i tez miał takie białe na krawędziach ale może to nerwy??
x-C-j
---

Post »

A może to nadmiar woskowiny wydzielany przez liście fikusa. :D
Jarekk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sie 2008, o 14:58

Post »

Witam,
podwójnie, bo to mój pierwszy post na Forum.
Mam też problem z beniaminami - dwa duże (ok. 180cm) stoją w dużym oknie (południe). Gubią liście, są gałązki, na których są 3-4 liście. Życia żadnego na nich nie stwierdziłem :wink: . Po przeczytaniu tego postu na pewno będę je zasilał biohumusem, czy trzeba je jakoś podcinać?
nie wiem, czy zdjęcia są wystarczająco precyzyjne... :?

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
To większe na liściu, to podejrzewam uszkodzenie mechaniczne (termiczne konkretnie - lampka). To mniejsze to pewnie ślad po konsumpcji, ale znalazłem takie 3 w różnych miejscach i nie powtórzyły się więcej.
Pozdr.
JarekK
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”