Rośliny jednoroczne, które rozsiewają się same
Re: Rośliny jednoroczne, które rozsiewają się same
Begonia stale kwitnąca (semperflorens). Nie da rady zakwitnąć do zimy, ale siewki są, a jak!
- Biedronka641
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A u mnie godecja ,lwia paszcza,surfinie,rudbekie, nagietki, niezapominajki,wilczomlecze i naparstnice.
Na mojej działce: dziewanna (jak mówi ludowe przysłowie "gdzie rośnie dziewanna, tam uboga panna" - bo gleba słaba) oraz co mnie na początku zaskoczyło - ogórecznik (a tak trudno było mi go wyhodować z nasion ) Poza tym podobnie jak u innych: rudbekia, kosmos, mak. Gdyby tak mogły warzywa...
Biofizyk z wykształcenia, ogrodnik z zamiłowania: latem na działce, zimą w domu - w wersji HiTech -regulamin
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2012, o 12:28
U mnie również same wysiewają się surfinie(pozostałość po poprzednich właścicielach). Zaskoczył mnie latem ich widok. Niektóre są jednokolorowa, a niektóre faktycznie się same pozapylały i wychodzą różne wzorki na kwiatach.
Oprócz tego mam ślazówkę, astry, aksamitki i niezapominajki z samosiejek.
Oprócz tego mam ślazówkę, astry, aksamitki i niezapominajki z samosiejek.
pozdrawiam Beata
U mnie ogórecznik, facelia, niezapominajki, ślaz dziki, w tym roku zdarzyło się floksom (w odmianie niskiej, nie szydlasty) i astrom.
Z całą pewnością mogę to napisać, bo wyrosły w miejscu, w którym rosły roku uprzedniego, a w tym roku nic tam nie siałam.
Z całą pewnością mogę to napisać, bo wyrosły w miejscu, w którym rosły roku uprzedniego, a w tym roku nic tam nie siałam.
Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
mój skromny ogród - początki
- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie rok w rok coś takiego się rozsiewa.Około 50-70 cm wysokie, liście srebrno-szare, omszone, kwitki drobne 1,5-2 cm średnicy, jest ich bardzo dużo, w pięknym kolorze.Na tym zdjęciu już przekwita i ogólnie mało atrakcyjna, jednak w pełni żywota cudnie wygląda, szczególnie kontrast kolorów.Ale co to jest?Może ktoś wie?
Ja do samosiejek dorzucam prymulki, niezapominajki, bratki, lobelię, naparstnicę, malwę, lwią paszczę, stokrotki.
Ja do samosiejek dorzucam prymulki, niezapominajki, bratki, lobelię, naparstnicę, malwę, lwią paszczę, stokrotki.
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
To firletka kwiecista LYCHNIS CORONARIA, ale to nie jest roślina jednoroczna - to bylina.
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
U mnie też ta firletka nieźle się rozsiała.
Super kwiaty.
Szkoda że malwy i bratki nie chcą tak samo się rozsiać
Super kwiaty.
Szkoda że malwy i bratki nie chcą tak samo się rozsiać
Pozdrawiam Kaśka
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
u mnie strasznie rozsiewają się onętki
rosną wysokie i z jednego kwiatu można sporo wysiać
rosną wysokie i z jednego kwiatu można sporo wysiać
- wsiania
- 500p
- Od: 27 sty 2012, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie tak ogólnie na potęgę rozsiewają się orliki, lwie paszcze, nagietki, aksamitki, maciejka, bratki i smagliczka
Moje wsiowe poczynania - c.j.d.
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania
- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
Dziękuję Adamie za rozszyfrowanie zagadki.
Miniu, ja nasionka malwy zbieram i wysiewam następnej wiosny, w roku wysiania wytworzy tylko rozetę liści, a w następnym kwitnie, później też, z pewnością kilka lat, ja mam takie kępy już 3-4 lata.
Bratki też się same wysiewają , ale te z kwiaciarni jednak okazalsze.
Onętki, inaczej kosmosy, to kwiatki mojego dzieciństwa, mama się ich pozbyć nie mogła, wszędzie się wysiewały...W tym roku kupiłam paczuszkę nasionek.Kwitły do mrozu.Mam nadzieję, że się same wysieją i w przyszłym roku będą już wszędzie.
Miniu, ja nasionka malwy zbieram i wysiewam następnej wiosny, w roku wysiania wytworzy tylko rozetę liści, a w następnym kwitnie, później też, z pewnością kilka lat, ja mam takie kępy już 3-4 lata.
Bratki też się same wysiewają , ale te z kwiaciarni jednak okazalsze.
Onętki, inaczej kosmosy, to kwiatki mojego dzieciństwa, mama się ich pozbyć nie mogła, wszędzie się wysiewały...W tym roku kupiłam paczuszkę nasionek.Kwitły do mrozu.Mam nadzieję, że się same wysieją i w przyszłym roku będą już wszędzie.
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
onętki oczywiście że się wysieją
- fiskomp
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
A u mnie wysiewaja się rudbekie, mak, orliki, bratki, floksy wiechowate i jeżówki, ale tylko te różowe. W tym roku ściełam wszystkie jeżówki różowe i zostawiłam resztę. Ciekawe czy coś wzejdzie z tych odmianowych?
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka
Pozdrawiam - Baśka