Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- Onak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 855
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Opolszczyzna
- Kontakt:
No to wkleję trochę moich wypróbowanych:
33. ZEBRA
Składniki:
5 jajek
2,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka zimnej przegotowanej wody
3/4 szklanki oleju
aromat arakowy
3 łyżki stołowe krupczatki
3 łyżki stołowe kakao
DZIAŁANIE:
1. Oddziel żółtka od białek; żółtka zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i wodą
2. Do masy dodaj mąkę tortową zmieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat i olej. Zmiksuj.
3. Ubij pianę z białek (dodaj odrobinę soli)
4. Pianę dodaj do masy mieszając drewnianą łyżką
5. Ciasto podziel na pół. Do jednej części dodać 3 łyżki krupczatki, do drugiej kakao. Miks.
6. Do blachy wlewamy na zmianę np 3 łyżki jasnej, 3 ciemnej masy itd
CZAS PIECZENIA
1h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyrośnięty garb na cieście powinien pęknąć
Ciacho
2 paczki krakersów
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru (a nawet mniej)
wiórki kokosowe
1 masło roślinne
mąka pszenna - 3 łyżki płaskie
mąka ziemniaczana - 3 łyżki czubate
Najpierw robimy budyń - 3 łyzki płaskie mąki pszennej, 3 czubate ziemniaczanej rozrabiamy w 1 szklance mleka. 2 szklanki mleka z cukrem gotujemy. Jak się zagotuje, dodajemy pozostałe mleko z mąką. Kiedy wygląda jak budyń kończymy gotowanie i studzimy.
miksujemy to z masłem roślinnym i ok 20 dag wiórek kokosowych.
Przekładamy krakersy z otrzymaną masą (pierwsza warstwa krakersy, ostatnia masa) posypujemy wiórkami albo migdałami.
Wsadzamy do lodówy. Najlepsze jest dzień po wykonaniu czym więcej masy tym bardziej francuskie jest ;) I dla tych co nie przepadają za kokosem (jak na przykład ja ;) mam wiadomość, że jest on wyczuwalny tylko w postaci tej posypki na górze
Wybaczcie formę, ale przepis mam w postaci jakiś zakręconych notatek. A i ja zazwyczaj robię z połowy składników a i tak wychodzą trzy warstwy.
Smacznego!!
Ciacho 2:
100dkg mąki
15dkg cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1/2 szklanki śmietany
1 proszek do pieczenia
owoce (np.śliwki)
cukier puder
Masło i cukier utrzec do białości, dodac jajka, mąkę z proszkiem oraz śmietanę. Wszytsko wyrobić na gęste ciasto, rozwałkowac i przeniesć na posmarowaną blachę wysypaną bułka tartą. Podziurkować widelcem ciasto. Na ciasto ułożyć owoce. Piec ok 1 godz, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
P.S. Nie pytajcie w ilu stopniach,, nie wiem... SMACZNEGO!!
33. ZEBRA
Składniki:
5 jajek
2,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka zimnej przegotowanej wody
3/4 szklanki oleju
aromat arakowy
3 łyżki stołowe krupczatki
3 łyżki stołowe kakao
DZIAŁANIE:
1. Oddziel żółtka od białek; żółtka zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i wodą
2. Do masy dodaj mąkę tortową zmieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat i olej. Zmiksuj.
3. Ubij pianę z białek (dodaj odrobinę soli)
4. Pianę dodaj do masy mieszając drewnianą łyżką
5. Ciasto podziel na pół. Do jednej części dodać 3 łyżki krupczatki, do drugiej kakao. Miks.
6. Do blachy wlewamy na zmianę np 3 łyżki jasnej, 3 ciemnej masy itd
CZAS PIECZENIA
1h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyrośnięty garb na cieście powinien pęknąć
Ciacho
2 paczki krakersów
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru (a nawet mniej)
wiórki kokosowe
1 masło roślinne
mąka pszenna - 3 łyżki płaskie
mąka ziemniaczana - 3 łyżki czubate
Najpierw robimy budyń - 3 łyzki płaskie mąki pszennej, 3 czubate ziemniaczanej rozrabiamy w 1 szklance mleka. 2 szklanki mleka z cukrem gotujemy. Jak się zagotuje, dodajemy pozostałe mleko z mąką. Kiedy wygląda jak budyń kończymy gotowanie i studzimy.
miksujemy to z masłem roślinnym i ok 20 dag wiórek kokosowych.
Przekładamy krakersy z otrzymaną masą (pierwsza warstwa krakersy, ostatnia masa) posypujemy wiórkami albo migdałami.
Wsadzamy do lodówy. Najlepsze jest dzień po wykonaniu czym więcej masy tym bardziej francuskie jest ;) I dla tych co nie przepadają za kokosem (jak na przykład ja ;) mam wiadomość, że jest on wyczuwalny tylko w postaci tej posypki na górze
Wybaczcie formę, ale przepis mam w postaci jakiś zakręconych notatek. A i ja zazwyczaj robię z połowy składników a i tak wychodzą trzy warstwy.
Smacznego!!
Ciacho 2:
100dkg mąki
15dkg cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1/2 szklanki śmietany
1 proszek do pieczenia
owoce (np.śliwki)
cukier puder
Masło i cukier utrzec do białości, dodac jajka, mąkę z proszkiem oraz śmietanę. Wszytsko wyrobić na gęste ciasto, rozwałkowac i przeniesć na posmarowaną blachę wysypaną bułka tartą. Podziurkować widelcem ciasto. Na ciasto ułożyć owoce. Piec ok 1 godz, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
P.S. Nie pytajcie w ilu stopniach,, nie wiem... SMACZNEGO!!
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2643
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
Pierniki są tylko dla wnusiów, bo oni nie wszystkie ciasta lubią. My jemy różne, a dla nich zostawiamy pierniczki i wafla...
36. Masa do wafla
kostka masła
pół szkl wody
3 łyżki kakaa
1 szkl cukru
pół cukru waniliowego
Składniki zagotować przez 1 min.
Zestawić i wsypywać 25 dkg mleka w proszku/granatowe pełne dla niemowląt/i posiekane orzechy. Już nie gotować tylko szybko miksować.
36. Masa do wafla
kostka masła
pół szkl wody
3 łyżki kakaa
1 szkl cukru
pół cukru waniliowego
Składniki zagotować przez 1 min.
Zestawić i wsypywać 25 dkg mleka w proszku/granatowe pełne dla niemowląt/i posiekane orzechy. Już nie gotować tylko szybko miksować.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
A gdzie się teraz kupuje mleko w proszku? Dawno nie widziałam w żadnym sklepie, na ogół widać różne mieszankui z kaszką, instant, smakowe i różne inne, a zwykłego, tzw. niebieskiego" nie ma
Może w aptece?
Może w aptece?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Można nutellą, albo kaimakiem zrobionym z puszki słodzonego mleka skondensowanego. Albo w wersji bardzo ekskluzywnej z kremem - przecierem kasztanowym ("w dobrych sklepach spożywczych" parafrazując tekst reklamowy o płytach z muzyką z radia), albo z masłem orzechowym. Kiedyś robiłam też z masę z kremu budyniowego, ale to było dawno i nie pamiętam dokładnie składu i proporcji. Pewnie podobny do jakieś (waniliowej czy śmietankowej, budyniowej utartej z masłem) masy na tort.
Nela, co się wyjaśniło? Ja nadal nic nie rozumiem Niebieskie mleko kiedyś było w każdym sklepie, a teraz nie ma w żadnym. A dlaczego - nadal nie wiem. Ani gdzie je mogę kupić, też nie wiem. A Ty wiesz? Powiedz, powiedz, proszę
Nela, co się wyjaśniło? Ja nadal nic nie rozumiem Niebieskie mleko kiedyś było w każdym sklepie, a teraz nie ma w żadnym. A dlaczego - nadal nie wiem. Ani gdzie je mogę kupić, też nie wiem. A Ty wiesz? Powiedz, powiedz, proszę
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2643
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
Zbliżają się święta- poprosze o jakiś ciekawy makowiec
A ja tu daję przepis na przepyszne ciasteczka
37. CIASTECZKA ORZECHOWE
20 dkg mąki
10 dkg cukru
1 żółtko
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
10 dkg mielonych orzechów
12,5 dkg margaryny
krem Nutella
polewa czekoladowa
połówki orzechów do dekoracji
Z mąki, cukru, żółtka, tłuszczu, skórki cytryn. i mielonych orzechów zagnieść cisto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnuk rozgrzać do 175 stopniC. Wykrawać ciastka, piec około 15 minut. Wystudzić. Przełożyć Nutellą, przykryć drugim ciastkiem. Ozdobić polewą i połowką orzecha.
Najsmaczniejsze po kilku dniach.
A ja tu daję przepis na przepyszne ciasteczka
37. CIASTECZKA ORZECHOWE
20 dkg mąki
10 dkg cukru
1 żółtko
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
10 dkg mielonych orzechów
12,5 dkg margaryny
krem Nutella
polewa czekoladowa
połówki orzechów do dekoracji
Z mąki, cukru, żółtka, tłuszczu, skórki cytryn. i mielonych orzechów zagnieść cisto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnuk rozgrzać do 175 stopniC. Wykrawać ciastka, piec około 15 minut. Wystudzić. Przełożyć Nutellą, przykryć drugim ciastkiem. Ozdobić polewą i połowką orzecha.
Najsmaczniejsze po kilku dniach.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
KUPIŁAM MLEKO PEŁNE W PROSZKU!!!
W sklepiku osiedlowym pani specjalnie dla mnie przywiozła z hurtowni zwykłe mleko w proszku, teraz jest biało-niebieskie, Mlekovity, kosztuje grosze i jako jedyne nie jest granulowane, homogenizowane, rozpuszczalne, błyskawiczne czy jakieś tam inne. To jest zwykłe mleko w proszku, takie jak 20 lat temu i doskonałe na masę kajmakową
W sklepiku osiedlowym pani specjalnie dla mnie przywiozła z hurtowni zwykłe mleko w proszku, teraz jest biało-niebieskie, Mlekovity, kosztuje grosze i jako jedyne nie jest granulowane, homogenizowane, rozpuszczalne, błyskawiczne czy jakieś tam inne. To jest zwykłe mleko w proszku, takie jak 20 lat temu i doskonałe na masę kajmakową
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
38.Makowiec z polewą i bakaliami
Ciasto:
czubata szklanka mąki
200 g masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
Masa makowa :
400 g maku
niepełna szklanka cukru
4 jaja
120 g masła
2 czubate łyżki kaszy manny
zapach migdałowy
Polewa:
2 szklanki cukru- pudru
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki masła
1 kieliszek rumu
bakalie (rodzynki, figi morele, orzechy daktyle - co kto lubi )
Mak zalać wrzątkiem, gotować kilka minut, odstawić na 3 godziny.
Przygotować ciasto - utrzeć żółtka z cukrem, dodać masło i mąkę.
Piec 15 minut w 200 stopniach C.
Mak odsączyć i dwukrotnie zemleć.
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać stopione i ostudzone masło, kaszę manne, i na końcu - ubite białka.
Wymieszać z makiem i wyłożyć na podpieczony spód.
Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni C.
Przygotować polewę:
Stopione masło wlać do cukru, dodać sok z cytryny i utrzeć na białą masę. 2/3 masy wylać na ciasto, wyłożyć wymoczone w rumie bakalie i wylać fantazyjnie resztę masy - szybko, bo twardnieje.
Smacznego !
Ciasto:
czubata szklanka mąki
200 g masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
Masa makowa :
400 g maku
niepełna szklanka cukru
4 jaja
120 g masła
2 czubate łyżki kaszy manny
zapach migdałowy
Polewa:
2 szklanki cukru- pudru
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki masła
1 kieliszek rumu
bakalie (rodzynki, figi morele, orzechy daktyle - co kto lubi )
Mak zalać wrzątkiem, gotować kilka minut, odstawić na 3 godziny.
Przygotować ciasto - utrzeć żółtka z cukrem, dodać masło i mąkę.
Piec 15 minut w 200 stopniach C.
Mak odsączyć i dwukrotnie zemleć.
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać stopione i ostudzone masło, kaszę manne, i na końcu - ubite białka.
Wymieszać z makiem i wyłożyć na podpieczony spód.
Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni C.
Przygotować polewę:
Stopione masło wlać do cukru, dodać sok z cytryny i utrzeć na białą masę. 2/3 masy wylać na ciasto, wyłożyć wymoczone w rumie bakalie i wylać fantazyjnie resztę masy - szybko, bo twardnieje.
Smacznego !
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
39.Biszkopt z makiem
CIASTO:
4jajka, szklanka cukru, 4łyżki oliwy, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA:
1,5 szklanki maku, 3 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru, , 25 dkg margaryny, aromat migdałowy.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy lub na blachę i piec około 30 minut.
Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 min. zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Następnie wodę odlać,mak dwa razy zemleć w maszynce i połączyć z jajami, mąką oraz olejkiem.
Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak.Gęstniejącą gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto.
CIASTO:
4jajka, szklanka cukru, 4łyżki oliwy, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA:
1,5 szklanki maku, 3 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru, , 25 dkg margaryny, aromat migdałowy.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy lub na blachę i piec około 30 minut.
Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 min. zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Następnie wodę odlać,mak dwa razy zemleć w maszynce i połączyć z jajami, mąką oraz olejkiem.
Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak.Gęstniejącą gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.