Trawniki na wiosnę...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
KAMILO- staram się rozrzucać nawozy tuż przed zapowiadanymi opadami, jeżeli po wiosennym zasileniu nawozami( teraz) nie ma problemu z opadami( w ciągu 2-4 dni przeważnie pada) ,to rozsypując nawozy w końcu czerwca( również przed planowanym opadem), jeżeli nie pada, to następnego dnia podlewam trawnik by nie tyle rozpuścić granulki nawozu, tylko by w czasie podlania spłynęły z trawy w pobliże ziemi( u mnie co noc latem jest rosa) i nie paliły listków trawy.
też zaczynam od nawożenia. tylko zamiast polifoki polecam nawóz jesienny. trawnik dużo ładniej idzie, tymbardziej kiedy jest jednosezonowy. zaczęłabym w tym lub najpóxniej w następnym tygodniu, tak, żeby wszystkie roztopy "wciągnęły" porządnie ze sobą nawóz
potem gdzies na początku kwietnia, ew. w płowie (zależy kto skąd jest) pierwze koszenie, 2-3 dni później aeracja i wertykulacja. od razu drugie nawożenie
polecam też piaskowanie. przynosi zadziwiające efekty (zaraz po aeracji), ale to raczej na trawnikach nieco starszych
w każdym razie zaczynać można już :o)
potem gdzies na początku kwietnia, ew. w płowie (zależy kto skąd jest) pierwze koszenie, 2-3 dni później aeracja i wertykulacja. od razu drugie nawożenie
polecam też piaskowanie. przynosi zadziwiające efekty (zaraz po aeracji), ale to raczej na trawnikach nieco starszych
w każdym razie zaczynać można już :o)
Wasza wiedza jest dla nas bardzo pomocna, teraz wiem już za co się zabrać.
Chciałbym jeszcze się dopytać jak dosiać trawę w miejscach wydeptanych przez mojego pieska. Bedę miał też problem z miejscami gdzie piesek się załatwiał, wydaje mi się że chyba w tych miejscach trawa jest wypalona. Może wiecie jak to naprawić.
p.s.
KamilaWr: witaj w klubie świeżaków
Chciałbym jeszcze się dopytać jak dosiać trawę w miejscach wydeptanych przez mojego pieska. Bedę miał też problem z miejscami gdzie piesek się załatwiał, wydaje mi się że chyba w tych miejscach trawa jest wypalona. Może wiecie jak to naprawić.
p.s.
KamilaWr: witaj w klubie świeżaków
Hehe no faktycznie, cały tydzień cos tam zawsze skapnie z nieba wiec obędzie się bez podlewania. W takim razie wybiegam jutro na trawnik i działam z nawozem .tadeusz48 pisze:KAMILO- staram się rozrzucać nawozy tuż przed zapowiadanymi opadami, jeżeli po wiosennym zasileniu nawozami( teraz) nie ma problemu z opadami( w ciągu 2-4 dni przeważnie pada) .
Jeszcze raz bardzo dziękujemy za podzielenie się waszymi doświadczeniami.
Witaj ozim, jestem strasznie podekscytowana pierwszą wiosną w ogrodzie. Trzymajmy kciuki, żeby dobrze nam poszło :P .
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Według wielu poradników przy nawożeniu trawnika gleba powinna byc wilgotna, natomiast źdźbła trawy suche. U mnie jeszcze nie ma tegorocznych przyrostów i ciężko mi trafić w taki moment, żeby zeszłoroczna, leżąca trawa była sucha. Ja poczekam z nawożeniem, aż trawa "ruszy"KamilaWr pisze:[...]W takim razie wybiegam jutro na trawnik i działam z nawozem .[...]
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój trawnik ma już kilka lat. Jest na bylejakiej piaszczystej ziemi. 2 lata temu pojawiły się na nim koła grzybów i było ich coraz więcej. Ktoś poradził mi, aby jesienią posypać wapnem. Posypałam wapnem - dolomitem i teraz spod śniegu wychodzą połacie brązowej trawy. Boję się, że zniszczyłam sobie trawnik.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aisyrk- My też mamy problem z grzybami na trawniku ,są to tak zwane "czarcie kręgi "Na trawniku pojawiają się przebarwienia w kształcie kół ,trawa w tych miejscach staje się ciemniejsza ,a póżniej zaczynają się tam pojawiać grzyby Nie sądzę jednak ,żeby wapno było przyczyną zbrązowienia trawy No chyba ,że dawka wapna była za duża i panowała susza ,tylko w takim przypadku trawa mogłaby się przypalić ,ale efekt tego byłby widoczny już jesienią ,a nie dopiero po zimie .Trawa po zimie nigdy nie wygląda za dobrze ,a zwłaszcza jeśli przez długi czas zalega na niej gruba warstwa śniegu .Dlatego tak ważna jest wiosenna wertykulacja i odpowiednia dawka nawozów ,a trawnik szybciutko się zregeneruje
I koniecznie wapno ,bo ono ogranicza rozwój grzybów
I koniecznie wapno ,bo ono ogranicza rozwój grzybów
jakimś poradniku wyczytałam:
"Grzyby kapeluszowe tzw. czarcie kręgi
- wewnątrz kręgów lub pasm grzybów kapeluszowych trawa zamiera. Związane ze zbyt wilgotnym stanowiskiem. Częstą przyczyną ich występowania jest użycie ściółki leśnej przy zakładaniu trawnika lub pozostawienie fragmentów pni drzew czy butwiejących desek. Zwalczanie polega na usuwaniu grzybów, częstszym koszeniu i aeracji trawnika. Trawnik nawozić nawozami wieloskładnikowymi."
"Grzyby kapeluszowe tzw. czarcie kręgi
- wewnątrz kręgów lub pasm grzybów kapeluszowych trawa zamiera. Związane ze zbyt wilgotnym stanowiskiem. Częstą przyczyną ich występowania jest użycie ściółki leśnej przy zakładaniu trawnika lub pozostawienie fragmentów pni drzew czy butwiejących desek. Zwalczanie polega na usuwaniu grzybów, częstszym koszeniu i aeracji trawnika. Trawnik nawozić nawozami wieloskładnikowymi."