Trawniki na wiosnę...

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Post »

Dziękuję za wasze opinie, bardzo się cieszę, że już ten wątek powstał bo tak jak u ozima to moja pierwsza wiosna z działeczką.
pozdrawiam,
Kamila
KamilaWr
100p
100p

Post »

tadeusz48 pisze: wykonuję nawożenie, nawozami wieloskładnikowymi , typu polifoska oraz uzupełnienie z nawozów azotowych.
tadeusz48, przypuszczam że te nawozy, kórych używasz są granulowane, czy po wysypaniu granulek na trawnik podlewasz go czy nie?
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po nawożeniu trawnika należy go podlać.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

KAMILO- staram się rozrzucać nawozy tuż przed zapowiadanymi opadami, jeżeli po wiosennym zasileniu nawozami( teraz) nie ma problemu z opadami( w ciągu 2-4 dni przeważnie pada) ,to rozsypując nawozy w końcu czerwca( również przed planowanym opadem), jeżeli nie pada, to następnego dnia podlewam trawnik by nie tyle rozpuścić granulki nawozu, tylko by w czasie podlania spłynęły z trawy w pobliże ziemi( u mnie co noc latem jest rosa) i nie paliły listków trawy.
gardenia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2009, o 08:45
Kontakt:

Post »

też zaczynam od nawożenia. tylko zamiast polifoki polecam nawóz jesienny. trawnik dużo ładniej idzie, tymbardziej kiedy jest jednosezonowy. zaczęłabym w tym lub najpóxniej w następnym tygodniu, tak, żeby wszystkie roztopy "wciągnęły" porządnie ze sobą nawóz

potem gdzies na początku kwietnia, ew. w płowie (zależy kto skąd jest) pierwze koszenie, 2-3 dni później aeracja i wertykulacja. od razu drugie nawożenie

polecam też piaskowanie. przynosi zadziwiające efekty (zaraz po aeracji), ale to raczej na trawnikach nieco starszych

w każdym razie zaczynać można już :o)
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 wrz 2008, o 22:26
Kontakt:

Post »

gardenia pisze:też zaczynam od nawożenia. tylko zamiast polifoki polecam nawóz jesienny.
A tego nie rozumiem, jaki jest sens nawożenia trawnika nawozem jesiennym?
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

A nie jest dobrze na początek nawieźc saletrą amonową? Moja mama zawsze tak robi i rośnie elegancko!
ozim
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 paź 2008, o 14:11

Post »

Wasza wiedza jest dla nas bardzo pomocna, teraz wiem już za co się zabrać.
Chciałbym jeszcze się dopytać jak dosiać trawę w miejscach wydeptanych przez mojego pieska. Bedę miał też problem z miejscami gdzie piesek się załatwiał, wydaje mi się że chyba w tych miejscach trawa jest wypalona. Może wiecie jak to naprawić.
p.s.
KamilaWr: witaj w klubie świeżaków :)
KamilaWr
100p
100p

Post »

tadeusz48 pisze:KAMILO- staram się rozrzucać nawozy tuż przed zapowiadanymi opadami, jeżeli po wiosennym zasileniu nawozami( teraz) nie ma problemu z opadami( w ciągu 2-4 dni przeważnie pada) .
Hehe no faktycznie, cały tydzień cos tam zawsze skapnie z nieba wiec obędzie się bez podlewania. W takim razie wybiegam jutro na trawnik i działam z nawozem :D .
Jeszcze raz bardzo dziękujemy za podzielenie się waszymi doświadczeniami.

Witaj ozim, jestem strasznie podekscytowana pierwszą wiosną w ogrodzie. Trzymajmy kciuki, żeby dobrze nam poszło :P .
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

KamilaWr pisze:[...]W takim razie wybiegam jutro na trawnik i działam z nawozem :D .[...]
Według wielu poradników przy nawożeniu trawnika gleba powinna byc wilgotna, natomiast źdźbła trawy suche. U mnie jeszcze nie ma tegorocznych przyrostów i ciężko mi trafić w taki moment, żeby zeszłoroczna, leżąca trawa była sucha. Ja poczekam z nawożeniem, aż trawa "ruszy"
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój trawnik ma już kilka lat. Jest na bylejakiej piaszczystej ziemi. 2 lata temu pojawiły się na nim koła grzybów i było ich coraz więcej. Ktoś poradził mi, aby jesienią posypać wapnem. Posypałam wapnem - dolomitem i teraz spod śniegu wychodzą połacie brązowej trawy. Boję się, że zniszczyłam sobie trawnik.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aisyrk- My też mamy problem z grzybami na trawniku ,są to tak zwane "czarcie kręgi "Na trawniku pojawiają się przebarwienia w kształcie kół ,trawa w tych miejscach staje się ciemniejsza ,a póżniej zaczynają się tam pojawiać grzyby :? Nie sądzę jednak ,żeby wapno było przyczyną zbrązowienia trawy :roll: No chyba ,że dawka wapna była za duża i panowała susza ,tylko w takim przypadku trawa mogłaby się przypalić ,ale efekt tego byłby widoczny już jesienią ,a nie dopiero po zimie .Trawa po zimie nigdy nie wygląda za dobrze ,a zwłaszcza jeśli przez długi czas zalega na niej gruba warstwa śniegu .Dlatego tak ważna jest wiosenna wertykulacja i odpowiednia dawka nawozów ,a trawnik szybciutko się zregeneruje :lol:
I koniecznie wapno ,bo ono ogranicza rozwój grzybów :lol:
KamilaWr
100p
100p

Post »

jakimś poradniku wyczytałam:

"Grzyby kapeluszowe tzw. czarcie kręgi
- wewnątrz kręgów lub pasm grzybów kapeluszowych trawa zamiera. Związane ze zbyt wilgotnym stanowiskiem. Częstą przyczyną ich występowania jest użycie ściółki leśnej przy zakładaniu trawnika lub pozostawienie fragmentów pni drzew czy butwiejących desek. Zwalczanie polega na usuwaniu grzybów, częstszym koszeniu i aeracji trawnika. Trawnik nawozić nawozami wieloskładnikowymi."
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”