Jarmuż
Re: Jarmuż
Macie może zdjęcia siewek jarmużu? Posiałam do gruntu i zastanawiam się co zostawić, a co wyrwać...
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedy zaczynacie siew jarmuzu na zbiór jesienno-zimowy? Jak nalepiej przygotować wg Was rozsadę? W gruncie czy w pojemnikach?
Na opakowaniu nasion, ktore kupilem jest napisane aby siac wlasnie w czerwcu. Reszta zalezy czy masz miejsce:jezeli tak to bym sial od razu do gruntu, jezeli nie to przygotuj sadzonki ktore wysadzisz gdy sie miejsce zwolni.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ok. Dziękuję
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Ja właśnie dzisiaj wysiałam jarmuż
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Jak wasz jarmuż? U mnie kiepsko, mało wyszło, roslinki na razie niewielkie i do tego coś je juz zaczęło jeść
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie jarmuż ,który był wysiany wprost do gruntu bodajże 9 czerwca b. ładnie wyszedł i jest już dość spory(tak mi sie wydaje) ,roślinki mają już po kilka sporych liści ,największe mają długość około 20 cm.Część została rozsadzona około miesiąc temu,a część ciągle rośnie w kupie i czeka cierpliwie na miejsce,dodatkowo jest od czasu do czasu podskubywana przeze mnie.Mam jednak z jarmużem także i pewne problemy tzn na jednym krzaczku czerwonej odmiany coś zjadło znaczną część dużego liścia,a resztę podobnie jak i brokuły zaatakowała myszyca kapuściana,ale wykonałem już na nią dwukrotny oprysk wyciągiem z czosnku z dodatkiem szarego mydła i wyraźnie mszycy ubyło ,choć całkowicie nie zniknęła,jutro popryskam jeszcze pokrzywą a pojutrze dla odmiany wyciągiem z rumianku z dodatkiem mydła.bardzo cieszę się ,że odkryłem dla siebie w tym roku jarmuż,nie koniecznie ze względu na smak(choć mi smakuje),ale ze względu na porę zbioru,czyli późna jesień,zima a może i wczesna wiosna,Wtedy każda zielenina smakuje świetnie.
A mi jarmuż pięknie urósł i zanim się spostrzegłam to wyjadły mi go liszki ....
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie nieźle rośnie jest już dość wysoki i ma po kilka liści, ale czy on nie powinien zawiązać główek?
Jarmuż nie zawiązuje główek, pomyliłaś go z brukselką.