Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
karina87
50p
50p
Od: 28 cze 2009, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róża pustyni cz.3

Post »

Kwiatki śliczne, ale ten kaudeks słońca chyba nie widział :lol: Ja bym po przekwitnięciu ucięła nisko, żeby się rozkrzewił i zgrubiał :wink:
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

a ja jestem przeciwny przycinaniu, lubie jak roslina rosnie w sposob naturalny.
Moje dwulatki same sie rozkrzewiaja.
Zmienilbym doniczke na mniejsza (jakies 2x) i dalbym bardziej mineralne podloze z dodatkiem grubego (0.5cm) żwiru :-)
Do tego nawóz z niską zawartością azotu i słońce, dużo słońca.
Jak przytniesz to Ci ponownie zakwitnie.. _może_ w przyszlym roku :-]
Awatar użytkownika
karina87
50p
50p
Od: 28 cze 2009, o 17:55

Post »

Właśnie chyba to słońce jest kluczem do sukcesu. Niestety roślinka Paltolycho chyba niewiele go widziała, dlatego napisałam o przycięciu :wink:

Z moich 60 posianych w środę stan na dziś rano to 35, więc mój największy sukces na razie :P
Awatar użytkownika
Iga123ana
100p
100p
Od: 19 maja 2011, o 17:11

Post »

Turtle pisze:czekać ;-)
wygląda na roczniaka a to o jakiś rok za mało..
:tan hehe ok czekam w takim razie:-) ma koło 1,5 roku tylko chwilę jakieś 3-4 miesiące stał w miejscu, opadały mu listki, dlatego łysy u dołu, a potem dopiero zaczął wypuszcac na nowo:-) więc mam nadzieję, że w przyszłym roku się doczekam kwiatów:-)
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
Paltolycho
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lut 2010, o 22:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

eris pisze:Wow!!! :shock:
Koniecznie opowiedz nam o pielęgnacji swojej różyczki.
Obrazek
Witam,co do pielęgnacji to za bardzo na tym się nie znam,cud ze ta róża przetrwała zimę.Wygląda najlepiej ze wszystkich moich róż ma ok. roku,teraz jest prawie cały czas na słońcu i mam nadzieję że Dzięki temu będzie wyglądała o wiele lepiej.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eris
100p
100p
Od: 2 sty 2011, o 01:28

Post »

Nawozisz ją czymś specjalnym? Kwiatki cudne, mam nadzieję że i mi będzie dane takich się doczekać :wink:
Paltolycho
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lut 2010, o 22:33

Post »

Nie niczym ich nie nawożę,a ta róża od samego początku była największa.Innym razem może wstawię zdjecia pozostałych moich róż.Twoje może nawet lepiej wyglądają niż moje,więc może też kiedyś wstawisz jakieś zdjęcia.U mnie teraz jak najwięcej stoją na słońcu i trochę już grubieją ale,jeszcze nie wyglądają tak jak bym chciał żeby wyglądały.Twoje różyczki na pewno też kiedyś zakwitną.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Mam problem z dwoma Adeniami. Sadzonki są jeszcze małe, mają jakieś 1,5 miesiąca. Aby miały więcej miejsca przesunęłam je ze środka na róg pojemników w których rosną. W każdym pojemniku jest po 4 sadzonki. Pozostałym nic nie jest, nie zmieniałam ani podłoża ani miejsca którym stoją pojemniki. Do tej pory wszystkie rosły bardzo ładnie.
Na listkach pojawiły się najpierw miękkie ciemne plamy które następnie obsychają. I nie wiem czy to reakcja na przesadzenie czy coś jest nie tak.
Obrazek Obrazek
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

Mają za ciasno a może z ziemią coś nie tak .Radze porozsadzać pojedynczo
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

Witam
minęło 12 dni od posiania, albinos dalej walczy o przetrwanie. Doszedł jeszcze trójlistny, który był posiany 7 dni temu
Obrazek
Obrazek
a ten najgrubszy
Obrazek
a tak cała kolekcja póki co jeszcze malutkie ....
Obrazek
Pozdrawiam
flichoo
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 07:30

Post »

Bardzo ładne jak na tygodniowe roślinki! ;:138 Musi być im u Ciebie naprawdę dobrze!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43405" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=43707" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

Dla mnie to jak droga pod górkę, to jest pierwsza przygoda wyhodowaniem roślinki z nasionka.... największe roślinki mają 12 dni najmniejsze 4.
A dziś po 24 dniach w końcu jedno nasionko Dioscorea elephantipes czyli roślinki żółwia w końcu puściło korzonek... 24 dni namaczania jak adenium ;d Obrazek
Dzięki skarbnicy wiedzy w postaci tego tematu i pomocy użytkowników można się cieszyć z własnych wyhodowanych roślinek.
No i dzięki za słowa otuchy ;:138
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

nuta23 pisze:Mam problem z dwoma Adeniami. Sadzonki są jeszcze małe, mają jakieś 1,5 miesiąca. Aby miały więcej miejsca przesunęłam je ze środka na róg pojemników w których rosną. W każdym pojemniku jest po 4 sadzonki. Pozostałym nic nie jest, nie zmieniałam ani podłoża ani miejsca którym stoją pojemniki. Do tej pory wszystkie rosły bardzo ładnie.
Na listkach pojawiły się najpierw miękkie ciemne plamy które następnie obsychają. I nie wiem czy to reakcja na przesadzenie czy coś jest nie tak.
Obrazek Obrazek
(Dwoma Adenium - nazw lacinskich nie odmieniamy, istnieje tez rodzaj Adenia i to zupelnie inna roslina)

to obsychaja liscie z samego dolu? jezeli tak, to nie przejmowalbym sie zbytnio..
Moze to byc tez reakcja na przesadzenie /jakies mikro uszkodzenia korzeni/, dlatego lepiej Adenium jest przesadzac do suchego substratu i przez jakis czas nie podlewac.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”