Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4
Witam serdecznie.
Może ktoś bądzie potrafił mi pomóc. Mianowicie moje pomidory zaatakowała jakaś choroba, ale nie potrafię jej rozpoznać. Pomidory rosną na gruncie, nie pod folią. Odnośnie choroby, objawia się ona skręcaniem liści i powolnym usychaniu krzaka. Listki mają fioletowo, brązowy, czarny kolor pod spodem, a na wierzchu na początku robią się żółte plamy, a później czarnieją. Poniżej podaje zdjęcia listków:
http://www.iv.pl/images/32063008566434649609.jpg
http://www.iv.pl/images/58229374259572904158.jpg
http://www.iv.pl/images/20881725815617385094.jpg
http://www.iv.pl/images/78914523918428982323.jpg
Dziękuję i pozdrawiam.
Może ktoś bądzie potrafił mi pomóc. Mianowicie moje pomidory zaatakowała jakaś choroba, ale nie potrafię jej rozpoznać. Pomidory rosną na gruncie, nie pod folią. Odnośnie choroby, objawia się ona skręcaniem liści i powolnym usychaniu krzaka. Listki mają fioletowo, brązowy, czarny kolor pod spodem, a na wierzchu na początku robią się żółte plamy, a później czarnieją. Poniżej podaje zdjęcia listków:
http://www.iv.pl/images/32063008566434649609.jpg
http://www.iv.pl/images/58229374259572904158.jpg
http://www.iv.pl/images/20881725815617385094.jpg
http://www.iv.pl/images/78914523918428982323.jpg
Dziękuję i pozdrawiam.
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Suppa, Kozula dziękuję za odpowiedzi, nie zdawałam sobie sprawy, że pomidory są takie kłopotliwe w uprawie, nadążyć za nimi nie można, zaledwie dwa tygodnie temu były przeazotowane a teraz mają go za mało
Pozdrawiam
Asia
Asia
Fistarz
Twoje pomidory są totalnie niedożywione. Od magnezu po fosfor. To nie choroba.
Równocześnie trzeba opryskać pomidory jakimś nawozem wieloskładnikowym z magnezem i takim samym nawozem podlać krzaki. Oprysk może być równocześnie skojarzony/ w jednym roztworze/ przeciw zarazie np Ridomil Gold.
Pozdrawiam
Twoje pomidory są totalnie niedożywione. Od magnezu po fosfor. To nie choroba.
Równocześnie trzeba opryskać pomidory jakimś nawozem wieloskładnikowym z magnezem i takim samym nawozem podlać krzaki. Oprysk może być równocześnie skojarzony/ w jednym roztworze/ przeciw zarazie np Ridomil Gold.
Pozdrawiam
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój Kolega skorzystał z rady forumowicz i wykonał oprysk ridomilem, po uprzednim usunięciu chorych krzaków. Jak na razie jest dobrze. Natomiast u mnie na działce pomidorki mają się dobrze i mam nadzieję że tak pozostanie. Zbieram już pierwsze plony. Codziennie jestem na tym poletku i obserwuję czy nie dzieje się coś niepokojącego. Pryskałam je już dwa razy curzate.
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
Aha, bardzo, ale to bardzo dziękuję za odpowiedź. Gdyby nie Pan, to większość krzaków uschłaby i nici z pomidorków, a mam razem 70 krzaczków tzn. ja, tato i wujek, bo to są wspólne. :P
Jeżeli jeszcze mógłby Pan polecić nawozy wieloskładnikowe do opryskania i podlania krzaków, ponieważ ja się na tym nie znam, a Pan w sklepie nie zawsze mógłby polecić dobry nawóz.
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.
Jeżeli jeszcze mógłby Pan polecić nawozy wieloskładnikowe do opryskania i podlania krzaków, ponieważ ja się na tym nie znam, a Pan w sklepie nie zawsze mógłby polecić dobry nawóz.
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
Witaj forumowicz!!! .
Czy możesz mi wytłumaczyć, dlaczego nie ma informacji o zastosowaniu tego preperatu na pomidora pod osłonami?
Ridomil Gold MZ 67,8 WG 100g
Zwalcza choroby grzybowe:
zarazę,
mączniaki,
alternarniozę.
Do stosowania na roślinach:
ziemniak, pomidor (w gruncie),
ogórek (w gruncie),
cebula (w gruncie),
rośliny kapustne (rozsadniki),
szpinak,
sałata,
rośliny zielarskie.
Środek grzybobójczy w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej o działaniu układowym i kontaktowym, do stosowania zapobiegawczego w okresie intensywnego wzrostu roślin, przeznaczony do ochrony ziemniaka, tytoniu, roślin warzywnych i zielarskich przed chorobami grzybowymi.
Czy możesz mi wytłumaczyć, dlaczego nie ma informacji o zastosowaniu tego preperatu na pomidora pod osłonami?
Ridomil Gold MZ 67,8 WG 100g
Zwalcza choroby grzybowe:
zarazę,
mączniaki,
alternarniozę.
Do stosowania na roślinach:
ziemniak, pomidor (w gruncie),
ogórek (w gruncie),
cebula (w gruncie),
rośliny kapustne (rozsadniki),
szpinak,
sałata,
rośliny zielarskie.
Środek grzybobójczy w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej o działaniu układowym i kontaktowym, do stosowania zapobiegawczego w okresie intensywnego wzrostu roślin, przeznaczony do ochrony ziemniaka, tytoniu, roślin warzywnych i zielarskich przed chorobami grzybowymi.
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
- natalka
- 50p
- Od: 11 lip 2011, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam serdecznie
Jestem nowa na forum,natomiast już od dość długiego czasu śledzę stronę w poszukiwaniu odpowiedzi na wiele nurtujących mnie pytań.
Dzisiaj natomiast postanowiłam włączyć się do dyskusji ponieważ od jakiegoś czasu na moich pomidorkach pod folią są jakieś dziwne plamki. W tej sytuacji proszę dobrych forumowiczów o pomoc.
Krzaczki wyglądają tak:
Proszę o pomoc ponieważ jeden krzaczek wyglądał już dziś jakby zwiędł. Podejrzewałam, że to może z niedożywienia, więc podlałam gnojówką z pokrzyw, skrzypu i mniszka ale jak na razie efektów nie widać
Mam jeszcze odmianę BETALUX. Jej krzaczki zupełnie przestały rosnąć. Mają na dole ze 2-3 ładne grona pomidorków i dalej nic, ani liści ani nic.
Jestem bardzo początkująca jeśli chodzi o uprawę pomidorków także w razie jakiejś "gafy" nie krzyczcie proszę.
Jestem nowa na forum,natomiast już od dość długiego czasu śledzę stronę w poszukiwaniu odpowiedzi na wiele nurtujących mnie pytań.
Dzisiaj natomiast postanowiłam włączyć się do dyskusji ponieważ od jakiegoś czasu na moich pomidorkach pod folią są jakieś dziwne plamki. W tej sytuacji proszę dobrych forumowiczów o pomoc.
Krzaczki wyglądają tak:
Proszę o pomoc ponieważ jeden krzaczek wyglądał już dziś jakby zwiędł. Podejrzewałam, że to może z niedożywienia, więc podlałam gnojówką z pokrzyw, skrzypu i mniszka ale jak na razie efektów nie widać
Mam jeszcze odmianę BETALUX. Jej krzaczki zupełnie przestały rosnąć. Mają na dole ze 2-3 ładne grona pomidorków i dalej nic, ani liści ani nic.
Jestem bardzo początkująca jeśli chodzi o uprawę pomidorków także w razie jakiejś "gafy" nie krzyczcie proszę.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
forumowicz..
Dziekczynienie za wszystko
Fistarz..
Jak na moje oko to masz niedobory a nie chorobę..
1 zdjecię to dla mojego niefachowego oka brak mg
A ostatnie to niedobory Fosforu
Te pomiędzy to skutek chyba niedoboru mg..ale nie wiem0mało wyraźne...
Zaopatrz się w jakiś środek "odżywczy" i zrób oprysk dolistny-szybciej Ci zadziała..
-widzę że i forumowicz ma podobne zdanie
Fistarz.. i mała zasada na forum.. nie Paniujemy sobie..
Natalka..
CAŁY krzaczek.. taka zasada bo dolne liście to za mało..i opis pacjenta jakiś ;) na pewno wiesz, skoro piszesz że czytałaś forum..
A..
deszcze idą.. opryskałam pomidory tylko saletrą wapniową..
nie zdołałam niczym więcej bo się rozpadało..
Nie wiem teraz czy spać spokojnie..
A lać będzie do soboty... Chyba ktoś nam nad kraj urok rzucił -no cały miesiąc prawie pada..!!
Dziekczynienie za wszystko
Fistarz..
Jak na moje oko to masz niedobory a nie chorobę..
1 zdjecię to dla mojego niefachowego oka brak mg
A ostatnie to niedobory Fosforu
Te pomiędzy to skutek chyba niedoboru mg..ale nie wiem0mało wyraźne...
Zaopatrz się w jakiś środek "odżywczy" i zrób oprysk dolistny-szybciej Ci zadziała..
-widzę że i forumowicz ma podobne zdanie
Fistarz.. i mała zasada na forum.. nie Paniujemy sobie..
Natalka..
CAŁY krzaczek.. taka zasada bo dolne liście to za mało..i opis pacjenta jakiś ;) na pewno wiesz, skoro piszesz że czytałaś forum..
A..
deszcze idą.. opryskałam pomidory tylko saletrą wapniową..
nie zdołałam niczym więcej bo się rozpadało..
Nie wiem teraz czy spać spokojnie..
A lać będzie do soboty... Chyba ktoś nam nad kraj urok rzucił -no cały miesiąc prawie pada..!!
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lip 2011, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich serdecznie!
Podczytuję od dluższego czasu, ale dopiero dzisiaj moje pomidory zmobilizowaly mnie do legalizacji
Na trzech krzakach pojawiły się ciemne plamy. Wczoraj wieczorem ich nie było, rano już tak
Proszę o identyfikację(mnie najbardziej pasuje zaraza jednak). I co teraz robić.
Zdjęcie fatalne bo ne mialam aparatu i zrobiłam komórką
Podczytuję od dluższego czasu, ale dopiero dzisiaj moje pomidory zmobilizowaly mnie do legalizacji
Na trzech krzakach pojawiły się ciemne plamy. Wczoraj wieczorem ich nie było, rano już tak
Proszę o identyfikację(mnie najbardziej pasuje zaraza jednak). I co teraz robić.
Zdjęcie fatalne bo ne mialam aparatu i zrobiłam komórką
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 cze 2011, o 21:48
- natalka
- 50p
- Od: 11 lip 2011, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
OK
Więc jutro zrobię zdjęcia całych krzaczków!
Więc jutro zrobię zdjęcia całych krzaczków!
Witam wszystkich.
Nawiązując do wątku, który tutaj rządzi zwracam się prośbą o określenie choroby, która zaatakowała moje pomidory. Pryskane były przeciwko zarazie Ridomilem oraz na grzyby Miedzianem ale efektu żadnego. Nie wiem czy można jeszcze pomóc biednym krzaczkom . Mam obawę, że to może rak bakteryjny ale nie mam pewności. Proszę o odpowiedź, jeśli ktoś zna przypadłość.
Pozdrawiam
rayan78
Nawiązując do wątku, który tutaj rządzi zwracam się prośbą o określenie choroby, która zaatakowała moje pomidory. Pryskane były przeciwko zarazie Ridomilem oraz na grzyby Miedzianem ale efektu żadnego. Nie wiem czy można jeszcze pomóc biednym krzaczkom . Mam obawę, że to może rak bakteryjny ale nie mam pewności. Proszę o odpowiedź, jeśli ktoś zna przypadłość.
Pozdrawiam
rayan78
Kiedyś ktoś podrzucił, więc powtórzę dla chętnych:http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... hp?d=klucz
Tutaj można pokusić się o samodzielne zdiagnozowanie co dolega pomidorkom przy pomocy odpowiedzi na kilka prostych pytań Mam nadzieję, że pomoże.
Tutaj można pokusić się o samodzielne zdiagnozowanie co dolega pomidorkom przy pomocy odpowiedzi na kilka prostych pytań Mam nadzieję, że pomoże.
wciąż jestem zielona