Mój pierwszy storczyk
- iwka2
- 500p
- Od: 1 mar 2009, o 15:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój pierwszy storczyk
Witaj na forum ,masz dwa okazy-na razie-ale obficie Ci zakwitły,ten drugi to dendrobium,ma ładny kolorek ,czekam na zdjęcia kolejnych storczyków
Pozdrawiam Iwona
Jak ja lubię takie maluszki uwielbiam patrzeć jak słodko rosną
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
- Mireczek1965
- 200p
- Od: 3 sie 2011, o 12:06
Iwka 2, duduś327,_Ewcik_, dziękuję za odwiedzenie mojej strony
Przyznaję, że słodziutki jest ten maluch :P. mam nadzieję, że wszystko będzie ok i kwiatki za rok będą większe. Byłem wczoraj w pobliskim sklepie ogrodniczym. Widziałem około 14 szt. zaniedbanych storczyków z gnijącymi korzonkami. Stały w wodzie, a raczej w niej pływały. Miałem ochotę trzy sztuki kupić ale właściciel sklepu nie chciał nawet słuchać o przecenieniu kwiatów . W większości były to odmiany dendrobium. Szkoda ich gdyż w takich warunkach przypuszczalnie zgniją.
Przyznaję, że słodziutki jest ten maluch :P. mam nadzieję, że wszystko będzie ok i kwiatki za rok będą większe. Byłem wczoraj w pobliskim sklepie ogrodniczym. Widziałem około 14 szt. zaniedbanych storczyków z gnijącymi korzonkami. Stały w wodzie, a raczej w niej pływały. Miałem ochotę trzy sztuki kupić ale właściciel sklepu nie chciał nawet słuchać o przecenieniu kwiatów . W większości były to odmiany dendrobium. Szkoda ich gdyż w takich warunkach przypuszczalnie zgniją.
- Mireczek1965
- 200p
To prawda, większość sprzedawców woli wyrzucić na śmietnik kwiaty, niż sprzedać je po niższej cenie. Przysłowiowy pies ogrodnika, sam nie zje i drugiemu nie da. Szkoda roślin.
Oglądający te zdjęcia nawet nie wyobrażają sobie jak ten maluch w różowej doniczce jest mały, a jak dwoma korzonkami kurczowo trzyma się dwóch kawałków kory z podłoża. Rwie się do życia, że hej. My z Rysią wiemy jakie to maleństwo . Miałem go posadzić w kieliszeczku do koniaku ale pomyślałem, że będzie za jakiś czas problem z wyjęciem go i przesadzeniem.
Oglądający te zdjęcia nawet nie wyobrażają sobie jak ten maluch w różowej doniczce jest mały, a jak dwoma korzonkami kurczowo trzyma się dwóch kawałków kory z podłoża. Rwie się do życia, że hej. My z Rysią wiemy jakie to maleństwo . Miałem go posadzić w kieliszeczku do koniaku ale pomyślałem, że będzie za jakiś czas problem z wyjęciem go i przesadzeniem.
- Mireczek1965
- 200p
- Mireczek1965
- 200p
- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładne storczyki masz
NIe boisz się że maluszek zacznie podgniwać? Podłoże będzie długo przesychać w kieliszku
NIe boisz się że maluszek zacznie podgniwać? Podłoże będzie długo przesychać w kieliszku
Pozdrawiam Tomek
- Mireczek1965
- 200p
Moje wszystkie storczyki rosną tylko w szklanych osłonkach. Ważne jest aby nie zalać ich wodą. Trzeba umiejętnie podlewać, a następnie przechylić osłonkę aby zlać nadmiar wody. W ten sposób w osłonkach zostaje tylko wilgoć w podłożu. Temu maleństwu na razie wystarczy kilka kropel wody, podlewam go kroplomierzem w okolicy korzeni. jak się rozrośnie kieliszek zbiję i przesadzę go do normalnej szklanej osłonki. Jak do tej pory korzenie wszystkich moich storczyków są zdrowe i nie gniją. Wszystko jest pod kontrolą nawet kilka razy w ciągu dnia. :P
- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ciekawy sposób uprawy. Ja swoje tez trzymam w osłonkach, ale posadzone są w doniczkach.
Pozdrawiam Tomek
- grazka2211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Mirku roślinki teściowej bardzo ładne.Twoje obserwuję i nadal będę obserwować.Też niczego sobie roślinki.
Tomku ciekawy sposób ale jak dla mnie zbyt pracochłonny.Przy swoich roślinach i wiecznym zabieganiu nie starczyło by mi czasu na odlewanie jeszcze wody z osłonek.A może po prostu to tylko moja taka wymówka.
Tomku ciekawy sposób ale jak dla mnie zbyt pracochłonny.Przy swoich roślinach i wiecznym zabieganiu nie starczyło by mi czasu na odlewanie jeszcze wody z osłonek.A może po prostu to tylko moja taka wymówka.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- Mireczek1965
- 200p
POTWIERDZAM, metoda bardzo pracochłonna i ryzykowna. Każda inna osoba nie znając jej, a której powierzyłbym opiekę nad moimi kwiatami przeleje podłoże i kwiaty zgniją. Jestem jeszcze trzy lata na urlopie wychowawczym, więc mogę sobie pozwolić na takie zabawy z odlewaniem wody, nakrapianiem wody zakraplaczem.
W imieniu teściowej dziękuję za komplement, przekażę.
W imieniu teściowej dziękuję za komplement, przekażę.
Mirku, u nie też dendrobium ( ale nobile ) rośnie sobie w kieliszku i powiem że bardzo dobrze się tam czuje ( i nawet rośnie prosto nie giba się z przepicia )
Tak że myślę że i u Ciebie będzie mu dobrze
Tak że myślę że i u Ciebie będzie mu dobrze
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No tak, następny storczyk skończy w AA Zanim jednak się rozpije niech zdrowo rośnie
Teściowa też ma rękę do storczyków
Teściowa też ma rękę do storczyków