Storczykomania ;)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykomania ;)

Post »

Widać nowy przyrost. Cattleye mogą mieć 1 lub 2 liście na pseudobulwie. Myślę, że jest troszkę za wcześnie na pochewkę :wink: Pewnie to drugi liść, niech się dobrze wykształtuje, 'magazyn' niech zgrubieje, a wtedy kto wie, może i pochewka się pokaże :wink:
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p
Od: 6 lut 2011, o 14:42

Post »

Gosiu dziękuję za miły komentarz.

Klaudio też mi się wydaje, że to listek. Dziękuję za rady. Próbuję rozszyfrować tą Cattleyę, jedno- czy dwuliścienna - wyszło, że hybryda bo ma różne psb :? a trochę się różnią warunki uprawy.
Pozostaje tylko zasada - "na czuja" ;:224

Na dobranoc serwuje mojego zwyczajnego "fioletowca od wełnowców" już rozpuścił pączusie i ciągle przedłuża pęd ;:138

ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładną, Masz kolekcję. Bardzo różnorodną.

Walcz z przędziorkami, ściskam kciuki za wygraną w tej "bitwie".

Nowe psby na cambrii są nadzieją na kwitnienie. One lubię kwitnąć zimą, może i u Ciebie też puszczą pędziki zimą...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p

Post »

Justus27 dziękuję za odwiedziny i słowa otuchy :wink: jak coś się pojawi na pewno dam znać.

Przędziorki chyba się wyniosły...przecierałam wacikiem i na razie nic nie ma ;:63
jeszcze raz spryskałam Dendrobium i zwiększyłam wilgotność, niestety trochę czasu minie zanim się odbuduje po tej inwazji :oops: ale najważniejsze, żeby pasożyty nie powróciły i co gorsza nie znalazły sobie innego obiektu do konsumpcji!

Mam jeszcze prośbę, może ktoś pomoże mi zidentyfikować moją Cattleyę ( nazwę albo chociaz to czy jest jedno- czy dwuliścienna) tak wiem, że jest to trudne....
Tak kwitła w styczniu/lutym
Obrazek
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karolinko, przejrzałem Twój watek. Ładne masz storczyki. Trzymam kciuki za przedłużenie pędu ;:108

Piękna masz Miltonie, tą czerwoną. Normalnie zakochałem się w niej ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Karolinko, zacznijmy od tego, że już miałam nieraz się z Tobą przywitać, ale zawsze coś przeszkodziło.
Cieszę się, że jednak w końcu zachęcona :wink: , jestem :D
Piękne masz storczyki, ale problemów też troszkę z nimi :roll:
Podziwiam Twoje dendrobium Ann Green, moje rośnie od nowa po spotkaniu z przędziorkami. Jednego możesz być pewna, nie skończyły na obiedzie z jednego storczyka, nawet nie wiem czy na pokazywanej przez ciebie Cambrii ich nie widać :roll: Stosowałam wiele sposobów w walce z nimi, ale jeśli się jeszcze pojawią, kupię Provado [w tej formie nie miałam] i nim będę opryskiwać.
Co do wspomnianej Cambrii to czekaj cierpliwie, zakwitnie ;:108
Wszystkie moje storczyki są w przezroczystych doniczkach, bardzo to ułatwia obserwację :D
Co do Cattleyi to uprawa '' na czuja'' jest chyba najlepsza :lol: Ja swoje mam niedługo, doświadczenie żadne, ale ładnie rosną po przesadzeniu. Mają mnóstwo korzeni i przyrostów, tak jak i Twoja. Lato spędziły na świeżym powietrzu, podlewam kiedy przeschną i nie robię im suszy, jak nie będą kwitły to wtedy troszkę pomęczę [pogłodzę i posuszę ].
Powodzenia :D
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p

Post »

Tomku, Lucyno serdecznie witam Was w moim wątku :wit

Tomku dziękuję bardzo, też nie mogła się jej oprzeć w sklepie, pomimo obaw, że nie rozpuści wszystkich pąków i tak ją kupiłam :heja

Lucynko dziękuję za odwiedziny i tak wyczerpujący komentarz :tan możliwe, że te okropne przędziory wlazły też na Cambrię - tak naprawdę miały raj bo przez tydzień to dendrobium stało z 6 innymi storczykami :twisted: na jasnej Miltoni zauważyłam wygryzione jasne plamki-sporo, aż boję się pomyśleć od czego są... jeszcze raz dziękuję za rady i zachęcam do częstszego odwiedzania mojego wątku ;:108
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59

Post »

Załącz więcej zdjęć :wink: może to hybryda? Przypomina mi 'Don Herman', ale ma inną warżkę...
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p

Post »

Klaudio nie mam więcej zdjęć kwitnącej Cattlei, mogę dodać jedynie fotki niekwitnącej. Wydaje mi się, że masz racje i jest to hybryda - chyba jednoliścienna. Psb są albo z jednym albo z dwoma liśćmi i bądź tu mądry... ;:223

Pochwalę się, dzisiaj moja kolekcja się powiększyła...przyszła paczuszka (mam nadzieje, że ostatnia w tym roku-muszę wyhamować!) do rzeczy, nowi goście to mała Masdevallia Amazone Tala Sca - pomarańczowa oraz 2 Cattleye takie do reanimacji- nie wiem czy mi się uda...
Jedna to Potinara love love rich, a druga to Cattleya mix jednoliścienna. Jak mi się uda to dodam fotki.
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p

Post »

Masdevallia i jej pączuś

Obrazek

Obrazek

Potinara - ma nowe psb, ale nie ma prawie wcale korzeni

Obrazek

Hybryda - też są nowe psb, ale ukorzenione- wychodzi na swoje

Obrazek
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11

Post »

;:138 śliczny pączuś :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46

Post »

;:138 dla nowości. Potinara jak ma nowe psb to niedługo będziesz miała cały gąszcz korzeni w doniczce :wink:
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Karolinko :wit Nowości super ;:138
Za cattleye trzymam kciuki ;:108
Pozdrawiam Kinga.