Mech w trawniku
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uporczywy mech - jak się go pozbyć ?
Niszczyłem mech w miejscach bez trawy (bo tylko takie mam na działce) posypując popiołem z kominka. TAk mniej więcej do 2 cm od granicy posypania mech robił się żółty i zanikał.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Amadyn
,,Nie będzie mchu jeśli trawnik jest w miejscu słonecznym przez co najmniej osiem godzin , a najlepiej to przez cały dzień .,,
dobre,dobre, ja mam slonce na trawniku od wschodu do zachodu slonca a mchu 90% ,trawy 10% Juz nie mam sily z nim walczyc, przyzwyczailam sie, jest mieciutki i zielony, ale jednak to nie trawa i tez juz nie wiem co stosowac, faktem jest,ze podloze to glina, chyba mech KOCHA gline
,,Nie będzie mchu jeśli trawnik jest w miejscu słonecznym przez co najmniej osiem godzin , a najlepiej to przez cały dzień .,,
dobre,dobre, ja mam slonce na trawniku od wschodu do zachodu slonca a mchu 90% ,trawy 10% Juz nie mam sily z nim walczyc, przyzwyczailam sie, jest mieciutki i zielony, ale jednak to nie trawa i tez juz nie wiem co stosowac, faktem jest,ze podloze to glina, chyba mech KOCHA gline
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam znowu sam piach i też mechowisko zamiast trawnika.A czyja to wina ? Trzeba było zmieszać z glebą kilka ton piasku i byłoby ok .
Odziedziczylam ten trawnik, jest baaaaaaaaardzo duzy i jak zaczelam wykopywac dolki pod roze i hortensje, to wybacz, chyba zabraknie mi zycia,zeby to wszystko przekopac a zeby kogos do tego wynajac, to tutaj-UK, musze miec ,,miliony,,
- porannakawka
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 lip 2011, o 15:51
witam wszystkich, czytam i nie mogę sie doczytać jak zwalczać mech który sobie bezczelnie rośnie na asfaltowym podjeździe i części muru budynku, czy mogę wykorzystać np Mogeton 25 WP lub ANTYMECH, a może randap. pozdrawiam i oczekuje pomocy
Zastanawiam się nad zastosowaniem środków:
1. COMPO Mech - podobno spala mech na amen?
lub łagodniejszą kuracją
2.Target Nawóz Kolorowy Plus Do Trawników Z Mchem.
Czy słyszeliście coś na temat tych środków?
1. COMPO Mech - podobno spala mech na amen?
lub łagodniejszą kuracją
2.Target Nawóz Kolorowy Plus Do Trawników Z Mchem.
Czy słyszeliście coś na temat tych środków?
- po_ziomka
- 10p - Początkujący
- Od: 7 cze 2011, o 11:55
Witam!
Również mam problem z mchem w niektórych miejscach nowego (zakładanego 06.06) trawnika.
Okazało się ,że przedobrzyłam i za dużo go podlewałam
I tam gdzie szybciej -bo koło południa- pojawia się cień pojawił sie też mech :/
Oczywiście gleba jest tam dość zbita
Teraz pytanie- czy na takim młodym trawniku mogę zadziałać preparatami żelaza?
Dodatkowo zrobić tam aerację i piaskowanie w tej chwili?
No i co z tym nieszczęsnym podlewaniem?.....
Jak teraz zacznę podlewać rzadziej, to co z tą trawą z mchem?
Jak koszę dość wysoko wygląda to lepiej ale przecież problem pozostaje bo na dole ,przy ziemi trawa jest taka brązowa (gnije?)...
Może za chaotycznie opisałam ale dopiero zaczynam przygodę z trawą ]
Dodam ,że nie wiem jakie mam pH gleby pod trawą -ale zdaję sobie sprawę,że chyba będę musiała to sprawdzić
Jeśli okaże sie za kwaśna to na jesień potraktować ją wapnem?
Również mam problem z mchem w niektórych miejscach nowego (zakładanego 06.06) trawnika.
Okazało się ,że przedobrzyłam i za dużo go podlewałam
I tam gdzie szybciej -bo koło południa- pojawia się cień pojawił sie też mech :/
Oczywiście gleba jest tam dość zbita
Teraz pytanie- czy na takim młodym trawniku mogę zadziałać preparatami żelaza?
Dodatkowo zrobić tam aerację i piaskowanie w tej chwili?
No i co z tym nieszczęsnym podlewaniem?.....
Jak teraz zacznę podlewać rzadziej, to co z tą trawą z mchem?
Jak koszę dość wysoko wygląda to lepiej ale przecież problem pozostaje bo na dole ,przy ziemi trawa jest taka brązowa (gnije?)...
Może za chaotycznie opisałam ale dopiero zaczynam przygodę z trawą ]
Dodam ,że nie wiem jakie mam pH gleby pod trawą -ale zdaję sobie sprawę,że chyba będę musiała to sprawdzić
Jeśli okaże sie za kwaśna to na jesień potraktować ją wapnem?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 paź 2009, o 11:42
Jak zwalczyć mech w trawniku
Czy są skuteczne metody zwalczenia mchu w trawie
- miki___
- 50p
- Od: 10 sie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak zwalczyć mech w trawniku
1. Wertykulator
2. Grabie
3. Widły lub podobne (ponakłuwać dosyć gęsto)
4. Nawóz do trawnika likwidujący mech.
2. Grabie
3. Widły lub podobne (ponakłuwać dosyć gęsto)
4. Nawóz do trawnika likwidujący mech.
Pozdrawiam ;)
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Witam,
Po wertykulacji i wygrabieniu dobrze jest zastosować aerację co spowoduje rozluźnienie podłoża, dzięki czemu do korzeni lepiej docierają nawozy, woda i powietrze. Mech porasta trawnik także s powodu zbyt wysokiej kwasowości podłoża - należy wówczas zastosować nawóz wapniowo-magnezowy (np. Dolomit). Najlepszy odczyn dla gęstej i zdrowej darni to odczyn obojętny oraz stanowisko w pełni słoneczne - wtedy to mech nie ma szans się przebić. Oprysk chemiczny należy zastosować po wertykulacji i aeracji - środki to np. Mogeton 25 WP, Antymech, Antymos.
Po wertykulacji i wygrabieniu dobrze jest zastosować aerację co spowoduje rozluźnienie podłoża, dzięki czemu do korzeni lepiej docierają nawozy, woda i powietrze. Mech porasta trawnik także s powodu zbyt wysokiej kwasowości podłoża - należy wówczas zastosować nawóz wapniowo-magnezowy (np. Dolomit). Najlepszy odczyn dla gęstej i zdrowej darni to odczyn obojętny oraz stanowisko w pełni słoneczne - wtedy to mech nie ma szans się przebić. Oprysk chemiczny należy zastosować po wertykulacji i aeracji - środki to np. Mogeton 25 WP, Antymech, Antymos.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
Czy jeszcze można wygrabić trawnik, czy raczej przed zimą już nie ruszać. Mam dużo mchu i w dodatku trawa usycha, bo zaatakowała ją różowa plamistość walczę z tym grzybem chemicznie, ale jak tylko wilgotno to znowu jest, przez to dużo uschniętej trawy i nie wiem czy można ją wygrabiać przed zimą.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Jak najbardziej - trawnik należy przed zimą oczyścić jak najdokładniej z resztek uschniętej/obumarłej darni - zabieg ten możemy wykonywać przez cały październik. Pozostawiona niezgrabiona darń będzie gniła powodując dalsze postępy choroby grzybowej i na wiosnę problem się rozprzestrzeni.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
Dzięki, biorę się za trawę. A czy można jeszcze w październiku usunąć chemicznie chwasty?