Różne roślinki Marty... ;-)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p
Od: 13 wrz 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różne roślinki Marty... ;-)

Post »

I chciałam Wam się jeszcze pochwalić. :-) Niedawno w wątku o fiołkach pytałam, co było przyczyną klapnięcia największych liści mojego kundelka. Okazało się, że przelanie (co mnie zresztą zdziwiło bo nalałam mu naprawdę mało wody).

Wyglądało to tak (okropnie, wiem) (zobaczcie jaka trzykrotka mała, a teraz dużo większa, fotka z jakieś 3 tyg temu zrobiona)
Obrazek

Aby był pożytek z obciętych liści postanowiłam zrobić sadzonki:
Obrazek

Liście bardzo wisiały, wyglądały źle, były zwiędnięte, trzymałam je w mini szklarni, na godzine, dwie wyciągałam aby sie przewietrzyły. Wyglądaly krytycznie, myslalam, ze sie nie przyjmą, wyjęłam je z ziemi i wsadziłam do kieliszka z wodą, nie miały korzonków.
Dzisiaj wyglądają tak (ten zwiędnięty to świeżo wsadzony z innego fiołka, tamte wygladaly tak samo a nawet i gorzej!!!)
Obrazek
Obrazek

Mój mały sukces ;:138 teraz muszę poczytać kiedy je przesadzić do ziemi. :-) Nie mogę się doczekać aż zobaczę małe listki!!! :tan

No i będę miała kolejną trzykrotkę. :-)
Obrazek
Obrazek
Moje zielone:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47930" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p

Post »

Ok, Pati. :D niestety nie, nie miałam czasu bo od wczoraj nas nie było dopiero niedawno wróciłam do domu. Może w tygodniu się wybiorę. :-) i zobaczę co tam mają z Hibków. :-)
Moje zielone:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47930" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kalyna84
100p
100p
Od: 27 wrz 2011, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne kwiatki! Szczawik jest piękny, ale nie wiedziałam, że na zimę marnieje..:( Kusi mnie, żeby taki sobie sprawić..:)
Zielono mi...Pozdrawiam.
Kalyna z Zielonego Wzgórza..;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47714" onclick="window.open(this.href);return false;
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Post »

Fiołeczki ukorzeniają się w żołądkowej i fajnie niech szybciutko rosną im korzonki, widzę że masz również pasiatkę czyli kolorowa trzykrotkę fajnie ładna ona jest bardzo :wink:
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p

Post »

kalyna84 na zimę czasem wygląda bardzo makabrycznie. Większość łodyg wysycha, trzeba je wyciąć, kwiatek bardzo się przerzedza no i marnieje. Ale w tym roku nie ma mowy, nie wyciągam cebulek.

Kasiu :;230 no faktycznie to tak wygląda. Dostaliśmy te kieliszki do wódki weselnej, a są fajne i duże i wszystko w nich ukorzeniam co się da :) Jak więcej wypuszczą to przesadzę je do ziemi. Mam nadzieje, że nie padną.
Pasiatki to mam w sumie teraz trzy, na pierwszej stronie widać dwie, jedna duża a druga to sadzonka z tej pierwszej. :-) też lubię trzykrotki, sa takie nietypowe.
Moje zielone:
Xk-k
---

Post »

Ja swoja tez podcięłam i ukorzeniam, fajnie taka kolorówke mieć w domku, a wiesz że wczoraj u mnie w wiosce poniżej padał śnieg MASAKRA :shock: :shock: !!!
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p

Post »

To chyba najszybciej rosnąca roślinka u mnie w domu.

Jeeej, śnieg w październiku?! Rzeczywiście, to masakra jakaś jest..
Moje zielone:
Xk-k
---

Post »

No niestety :( Tu u mnie zapowiadali że ma padać brrrr
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

:;230 ciekawa historia z tym szczawikiem
kohleria pisze:Wparowałam do Ciebie. Taki szczawik mam, każdy go chyba ma ;:7 . Ale pożyczonego masz tylko Ty. To pewne

ja nie mam szczawika ;:224 tzn mam, ale pod "chwilową" opieką (a ta trwa już 4m-ce ;:223 ) oddam bez wahania właścicielce, u Was takie piękne one i gęste a ten... ;:14 ale może on wyczuwa moją niechęć do niego i temu tak... w każdym razie właścicielka za jego stan żalu nie ma, powiedziała, że na zimę on tak ma ;:170
Kasik pisze:Ja swoja też podcięłam i ukorzeniam, fajnie taka kolorówke mieć w domku, a wiesz że wczoraj u mnie w wiosce poniżej padał śnieg MASAKRA !!!

no nie! u mnie na suwalszczyźnie śniegu nie było a gdzieś indziej się pokazał? :shock:

p.s. Marta to przez mego hibiskusa chcesz takiego mieć powiadasz ;:224 to przyjdź potem, bo na 1 str to zdjęcie jak on "malutki" a wczoraj zrobiłam mu foto ;:154 bo do przymusowej kąpieli szedł...
A w OBI drogie są hibki, lepiej do Kauflanda ;:65

czegoś nie pochwaliłam chyba... aaaa.. korzonków :tan :tan :tan ależ cad! gratuluję ;:138
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Marto wreszcie wpadłam i do Ciebie. Ładne te roślinki, a mnie najbardziej podobają się draceny-piękne mają kolorki. Jeśli chodzi o szczawika-też miałam podobne przygody-kiedyś dostałam takowego, dosłownie pięć listków posiadał i listek po listku padał. W końcu nic z niego nie zostało. Wszędzie szukałam wzmianki na temat tej roślinki a wówczas nawet nie wiedziałam jak się nazywa ;:14 I z moich znajomych też nikt go nie posiadał. W tym roku dostałam sadzoneczkę od teściowej a drugą od znajomej. Rozrosły się jak dzikie to i ja się podzieliłam nimi z chętnymi.
Ciekawy Twój wątek. Będę Go śledzić :) ;:196
Basia
Awatar użytkownika
zielono_mi
50p
50p
Od: 4 paź 2011, o 21:16

Post »

Nie ma to jak świeża, jaskrawa zieleń dracen w taki szaro-bury dzień jak dziś :). Od razu się człowiekowi humorek polepsza, jak się napatrzy na takie zieloności.

Pozdrawiam serdecznie!
Iza.
Xk-k
---

Post »

No Aguś śnieg u mnie póki co jeszcze nie pada za to leje ;:47
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold