Kurzeniec.Kurzak.Obornik kurzy
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kurzak.Obornik kurzy
Mam taką możliwość, kupiłam kilkanaście kostek słomy i czytałam, że zwykle ten nawóz to właśnie taka mieszanka, wymieszam, przekompostuję i użyję jesienią, dziękuję za porady
W jedną warstwę zamiast słomy rzuciłam zebrane w grządek widłami mniszki i perz, mam nadzieję, że tego nie przeżyją i jeszcze się na coś przydadzą ;) Prawdę mówiąc sama ledwo przeżyłam cały ten zabieg, gdy po otwarciu beczki rozwinął się bukiet zapachowy Dołek wykopałam na 80 cm głęboki i nasypałam na górę całą tą ziemię. Dzięki za porady, pelikano11
W jedną warstwę zamiast słomy rzuciłam zebrane w grządek widłami mniszki i perz, mam nadzieję, że tego nie przeżyją i jeszcze się na coś przydadzą ;) Prawdę mówiąc sama ledwo przeżyłam cały ten zabieg, gdy po otwarciu beczki rozwinął się bukiet zapachowy Dołek wykopałam na 80 cm głęboki i nasypałam na górę całą tą ziemię. Dzięki za porady, pelikano11
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Kurzeniec dawkowanie i zastosowanie
Posiadam przekompostowany koncentrat kurzeńca. Pod jakie rośliny mogę go wykorzystać, jak go dawkować i jak często ? (1l roztworu na 10 czy 20 l wody?) U roślin ozdobnych młodych i dopiero co posadzonych nawożenia unikać nawożenia kurzeńcem ?
W jakim okresie najlepiej kurzeniec stosować i w jakiej dawce? Przefermentować go, rozcieńczyć i podlewać w postaci gnojowicy czy nawozić suchy nie kompostowany ?
W jakim okresie najlepiej kurzeniec stosować i w jakiej dawce? Przefermentować go, rozcieńczyć i podlewać w postaci gnojowicy czy nawozić suchy nie kompostowany ?
Re: Kurzeniec.Kurzak.Obornik kurzy
Jaka ilość świeżych kurzych odchodów jest odpowiednia na jeden dołek dla pomidora? czy może być np pół łopaty zasypane na głębokość sztycha ?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Żeby się maksymalnie zabezpieczyć to na Twoim miejscu już teraz zrobiłabym dołki, zaprawiłabym kurzeńcem i zlała woda. I niech tak stoi ze dwa tygodnie. A i tak przy sadzeniu musisz uważać, by sadzonka nie stykała się z kurzeńcem.
Oczywiście, jak dasz te pól łopaty to musisz przemieszać dokładnie z ziemia, zalać a po co najmniej dwóch tygodniach zaprawiona ziemie rozgarnąć na boki i sadzonkę wsadzić i obsypać zwykłą ziemia. Pomidor korzeni się płytko ale szeroko. Sadzonka posadzona głęboko i tak wypuści korzenie przybyszowe z łodygi. Dlatego nie ma sensu wkopywać obornika zbyt głęboko.
Oczywiście, jak dasz te pól łopaty to musisz przemieszać dokładnie z ziemia, zalać a po co najmniej dwóch tygodniach zaprawiona ziemie rozgarnąć na boki i sadzonkę wsadzić i obsypać zwykłą ziemia. Pomidor korzeni się płytko ale szeroko. Sadzonka posadzona głęboko i tak wypuści korzenie przybyszowe z łodygi. Dlatego nie ma sensu wkopywać obornika zbyt głęboko.
Pozdrawiam! Gienia.
Dzięki Gienia. Dołki już zaprawione, dałam po pół łopaty. Akurat leje u mnie to troszkę nawilgnie, a jutro dołki porządnie podleję. Mam jeszcze zamiar nalać w dołki gnojówkę z pokrzyw. A przy zasadzaniu dodać potłuczone skorupki z jaj , słyszałam że pomagają pomidorom przeciwko zagniwaniu owoców od dołu.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Nie przesadzaj bo możesz przedobrzyć. Zawsze później możesz podlać. Nie wiem jakie odmiany masz zamiar posadzić, bo tylko niektóre potrzebuja zwiększonej zawartości wapnia. Sa to odmiany mięsiste, typowo przecierowe; typu bawole serca, Opałka itp. To one najczęściej łapia sucha zgniliznę wierzchołkowa. Ja mam saletrę wapniowa i tego typu odmiany opryskam już w momencie zakwitnięcia. Miałam w ub. sezonie Sausage (czerwony, bardzo plenny, świetny na przeciery) i na wszystkich pierwszych gronach miałam sucha zgniliznę. Dopiero te, które kwitły w momencie oprysku były zdrowiutkie. Miałam i mięsiste- Ośle i Wołowe Uszy, Amish Paste- one nie wykazały żadnych takich objawów.
Pozdrawiam! Gienia.
Czy obornik kurzy, który stał rok w wiadrze, bez przykrycia na dworze do czegoś się nadaje ?
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
Bardziej się nadaje niż świeży.
Jaka dawkę użyć do podlewania krzewów ozdobnych ? Budleja Davida ma niedobór azotu i chciałem uzupełnić azot nawożąc obornikiem kurzym który mam w wiadrze z zeszłego roku
- vascode
- 10p - Początkujący
- Od: 11 mar 2012, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
ja zimą wyrzucam kurzynę od wszystkich 6 kurów do folii, pieknie toto przez te kilka miesięcy się "rozwala", poza tym kury też tam wpuszczam i robią za system utylizujaco-uzdatniajacy
-vascode-
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 kwie 2021, o 16:27
Obornik kurzy
W połowie marca wyorałam nowe miejsce na warzywnik, wcześniej to była łąka. Powyrzucałam kępy traw i posypałam nie dużą ilością obornik kurzy, a teraz czytam że obornik kurzy można tylko jesienią. Co teraz mam zrobić? Czy zaszkodzę wszystkim warzywom które posadzę?
Dodam że to mój pierwszy duży warzywnik.
proszę o pomoc.
Dodam że to mój pierwszy duży warzywnik.
proszę o pomoc.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jeśli dobrze wymieszasz go z ziemią, to będzie w porządku. Najlepsza byłaby glebogryzarka, ale można tym co masz do dyspozycji.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 kwie 2021, o 16:27
Tak, mam glebogryzarkę. Dziekuje za odpowiedz