Kawa uprawa w mieszkaniu

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Kazia_24
50p
50p
Od: 17 maja 2012, o 21:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Kawa w domu

Post »

Może być tak jak właśnie piszesz mietek. Doniczka była przerośnięta jak przesadzałam, więc pewnie roslina musi teraz dojsc do siebie i rozwinac skrzydła. Dzięki
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

prosze o pomoc dla mojej zmarniałej po zimie kawie. jest dla niej jakiś ratunek?
Obrazek
pozdrawiam
Kasia
Kazia_24
50p
50p
Kontakt:

Post »

doniczka nie jest za mała? może warto przesadzić na wiosnę? a jak z nawozami?
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02

Post »

mało co nawoże
pozdrawiam
Kasia
Kazia_24
50p
50p
Kontakt:

Post »

no to przede wszystkim polecam raz w tygodniu nawozem do roslin zielonych, ja tak robie. Moja kawe przesadzilam niedawno, wiec czekam az zacznie rosnac, ale ma wszystkie liście, jest ładnie zielona.
mietek41
50p
50p
Od: 23 paź 2011, o 10:12

Post »

aryia1985 pisze:prosze o pomoc dla mojej zmarniałej po zimie kawie. jest dla niej jakiś ratunek?
Obrazek
witaj.twoja kawa nie wygląda za ciekawie ale widać że chce rosnąć -zielone listki na czubku.tak jak napisano po pierwsze przesadz ją postaw w bardzo jasnym miejscu często spryskuj i oczywiście nawoż,ale poczekaj z tym z 2 tygodnie po przesadzeniu.i pamiętaj o podlenacyjnewaniu.zresztą na wszystkie zabiegi pielęgnacyjne zrobione nawet 2-3dni za pózno kawa zareaguje zatrzymaniem wzrostu albo zgubi kilka liśći.ziemia do kawy żyzna ale bardzo przepuszczalna -domieszaj piasku .powodzenia jeszcze jedno kawa nie lubi zimna młoda kawa zmarznie w plus pięciu.
Awatar użytkownika
krzand
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 23:19

Post »

Kawa, oprócz ciepła i wilgoci lubi kwaśną ziemię. Moja, pierwsze dwa lata też kiepsko rosła, szczególnie po zimie wyglądała kiepsko. W zeszłym roku dowiedziałem się, że najlepiej stosować nawóz do azalii (zakwasza ziemię). Zacząłem go regularnie stosować i kawa rośnie (odpukać) jak głupia!
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
Kazia_24
50p
50p
Kontakt:

Post »

A to interesująca uwaga... Muszę o tym pomyśleć :)
mietek41
50p
50p

Post »

Kazia_24 pisze:A to interesująca uwaga... Muszę o tym pomyśleć :)
witam.kawa lubi śćkwaśną ziemię ale stosowanie nawozu do roślin kwitnących spowoduje że roślina nie zakwitnie chyba że zawartość fosforu jest niska.miałem już taki przypadek w trakcie zawiązywania pączków i kwitnięcia.przerwała kwitnienie zrzuciła resztę pączków kwiatowych i zaczeła rosnąc jak głupia.
Kazia_24
50p
50p
Kontakt:

Post »

W takim razie co najlepiej stosować, aby uzyskać kwaśną ziemię bez lania nawozów? Bo rzeczywiście - to jest co innego - nawóz do roslin kwitnących a do zielonych, a przecież nie chodzi tylko o to, żeby kawa miała mnóstwo liści, ale żeby wydała owoce
Awatar użytkownika
krzand
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 23:19

Post »

Kawa nie jest łatwa w uprawie i nie tylko nawożenie ma wpływ na owocowanie. Najlepszym wyjściem byłoby zafundować jej warunki, jak w naturze: nawilżacz powietrza i ciepełko. Tyle, że sąsiadujące rośliny nie zawsze to lubią... A co do kwaśnej ziemi - można kupić takową w centrach ogrodniczych.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
mietek41
50p
50p

Post »

krzand pisze:Kawa nie jest łatwa w uprawie i nie tylko nawożenie ma wpływ na owocowanie. Najlepszym wyjściem byłoby zafundować jej warunki, jak w naturze: nawilżacz powietrza i ciepełko. Tyle, że sąsiadujące rośliny nie zawsze to lubią... A co do kwaśnej ziemi - można kupić takową w centrach ogrodniczych.
witaj.zgadzam się z tobą.nawilżanie ciepło nawożenie podlewanie i oczywiście dużo światła a kawa będzie rosła i kwitła,połączyć to wszystko jest trudno dlatego kawa nie jest łatwa w uprawie.poświęcić jej masę uwagi i reagować w miarę potrzeby.ja spryskuję swoją co tydzień wannie chociaż kawa ma ok.1co50cm a doniczka waży ok.50kg.co do ziemi to używam do palm juk i fikusów z dużą domieszką piasku.co do kwasowości to do tej pory nie zwracałem uwagi rośnie ładnie zamieszczę jutro jej zdięcie ale sprubuję dosypać trochę torfu po wierzchu doniczki.zobaczę
Kazia_24
50p
50p
Kontakt:

Post »

a gdyby jej dać ziemię do paproci?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”