Skrętniki i inne kwiaty domowe daszki
Re: Moje skrętniki.
Stawiam na podstawkach z kamykami i leje wodę. Też mam ten problem. Mój sposób trochę pomaga.
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Daszko masz przepiekne skrętniki ale te .... 1,5,12,16,18 i 19 cudo
- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
Re: Kwiaty domowe.
Jestem pod wrażeniem i słowa nie mogę wydusić....
Masz przepiękne skrętniczki i jeszcze jaką ich ilość. Wiedziałam, że jak tu zajrzę, to znowu mnie dopadnie chęć na te kwiaty, a ciężko je znaleźć. Ale przynajmniej sobie popatrzę na te u Ciebie
Witaj i serdecznie pozdrawiam. Fakt skrętniki są niezwykle urocze ale też mało ich w sklepach i ceny też są zaporowe. Ale łatwo się rozmnażają podobnie jak fiołki. Możliwe że z czasem będzie ich więcej.
Iwonko mam dla Ciebie parę porad aby Eucharis kwitł dwa razy do roku. Roślina wymaga ciepła od wiosny do jesieni 20-22 C a zimą około 17C. Cały czas w domu. Po kwitnieniu przenieś na dwa tygodnie do chłodniejszego pomieszczenia od 15-18 C i przesuszyć podłoże, aż liście lekko zwiędną, dzięki temu obficie kwitnie. Podlewamy systematycznie obficie kiedy kwitnie, zimą skąpo. Dokarmiamy od wiosny do jesieni co 2-3 tygodnie nawozem dla roślin kwitnacych. Można zraszać liście ale nie kwiaty, Przesadzamy co 2-3 lata do ziemi ogrodniczej pH 6-6,5. Zyczę pododzenia.
-
- 200p
- Od: 8 sty 2011, o 17:48
Śliczne kwiaty i tyle kwitnących.Podobają mi się wszystkie i ta kwitnąca lilia nie widziałam takiej.Widać że roślinki zadbane i odwdzięczają się pięknym kwieciem za twoja troskę.
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Witaj daszka ,to bardzo dobrze że skrętniki robią taką furorę. Ja podobnie jak Ty zaczynałam od jednego a teraz to już choroba.Twoje są piękne -niech zdrowo rosną i rozmnażają się ku naszej radości.
Ależ cuda pokazujesz, aż słów brakuje Jak Ty to zrobiłaś, że Ci strelizja zakwitła? Moja po 3 latach nawet nie przejawia takiej chęci... Zresztą u Ciebie wszystko kolorowe, zdjęcia jak z raju
Witaj Jola dzięki za życzenia, rozumiem Twoją chorobę bo mam taką samą. Niech nam rosną i kwitną ku naszej radości. Pa.
Witam, sterlicje ma dwa lata, kupiłam małą miała kilkanaście cm i kosztowała 15,- rosła szybko może dlatego, że latem jest w ogrodzie pierwszy raz zakwitła 26.02.2011 oto zdjęcia z pierwszego kwitnienia.
Te które pokazałam poprzednio są z listopada zakwitła drugi raz 01.11.br oto zdjęcie
Teraz wypusza pęd kwiatowy pewnie się rozwinie w lutym sama jestem ciekawa jaki będzie. Dopadły ją wełnowce i walczę z nimi, na szczęscie ma niewiele liści. Pozdrawiam
Te które pokazałam poprzednio są z listopada zakwitła drugi raz 01.11.br oto zdjęcie
Teraz wypusza pęd kwiatowy pewnie się rozwinie w lutym sama jestem ciekawa jaki będzie. Dopadły ją wełnowce i walczę z nimi, na szczęscie ma niewiele liści. Pozdrawiam