Wątek różany Atki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wątek różany Atki

Post »

To i ja czekam na po świętach :wink:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Joasiu, Oliwko witajcie po Świętach :wit Dziękuję za życzenia ;:180
Chciałabym przedstawić kolejna różę, ale tu juz nie zachowuję kolejności spacerowej :wink: , bedą trochę pomieszane, bo ten kąt ma być w tym roku przemeblowany i sama jeszcze nie wiem co zostanie na swoim miejscu, a co zmieni lokalizację ;:24
Róża pnąca Jasmina. Zobaczę w tym roku, po jednym pełnym sezonie trudno coś powiedzieć. W każdym razie nie kwitła oszałamiająco i niestety , chyba skorki ? ,wycinały w jej liściach regularne otwory :evil:
Obrazek

Za domem, w niedalekiej odległości od orzecha rośnie Reine des Violettes ;:167 Piękny kolor, kwiat. Może trochę za bardzo wiotkie pędy miała w tym roku, ale albo sie wzmocni, albo to wina cienia, którego ma pod dostatkiem. Natomiast do teraz mam zielony krzak pod oknem :tan Danusiu ;:180
Obrazek

W każdym razie RdV dostanie podpórkę w nowym roku. Do tej pory podpierałam pojedyńcze gałęzie, ale nie wygląda to dobrze.

Niedaleko Elmshorn rośnie przy wiśni róża New Dawn. Wcześniejsza lokalizacja była, delikatnie mówiąc, nieodpowiednia dla niej. Teraz, podpinana na kratce i drzewie, kwitnie i czaruje kwiatami. Przyznaję, wcześniej nie podobała mi sie za bardzo, ale tu pokazuje swoje piękno. Szkoda tylko, że kwiaty nie są trwałe.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też mam od tego roku New Dawn. Chociaż młodziutka, to tak mi naśmieciła, że pod pergolą zrobił się dywanik z jej płatków. Podobno trzeba poczekać ze trzy lata, aż pokaże swoje piękno.
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Wando :wit
Tu, gdzie teraz rośnie płatki na ziemi tak bardzo nie przeszkadzają, ale wolałabym, żeby dłużej utrzymywały się na łodydze. Wydaje mi się, że ładniejszy jest sam kwiat teraz. Nie wiem, czy to dlatego, że starsza, czy dlatego, że przesadziłam ją w lepsze miejsce :?: Marzy mi się, żeby oplotła wiśnię i obsypała ją kwiatami ;:224
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Witaj Beatko :wit

Masz piękne róże , bardzo miło spacerować po Twoim ślicznym ogrodzie :D
Bardzo podoba mi się Swany poprowadzona jako pienna ;:63 , ile lat trwało zanim osiągnęłaś taki fajny efekt? Wygląda rewelacyjnie i nie wymarznie :D
Miałam Swany pienną , była cudna ale zeszłej zimy zmarzła, myślałam nawet o takim wyprowadzeniu okrywowej , ale w końcu nie zrobiłam tego.
Z New Dawn będziesz zadowolona, może jest śmieciuchem, ale kwitnie bez przerwy cały sezon, szybko rośnie , całkiem zdrowa, i te piękne kwiaty :roll:
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Beatko :wit
Ja również pospacerowałam po twojej różance ;:65
Zdjęciem Augusty powaliłaś na kolana! Przepieknie ci kwitła! :D
Wszystkie odmiany godne uwagi i trudno byłoby mi wybrać te najpiękniejsze.
U mnie Pilgrim zawsze zwieszał trochę kwiaty w dół ale to może kwestia lokalnych warunków w ogrodzie.
W pszyszłym sezonie na pewno będzie bardziej charakterystyczny ;:7
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12

Post »

Mam kilka róży w swoim dorobku ale wszystkie NN i nie mam takich pięknych jak twoje..Ale może kiedyś nadrobię :wink:
Będę wpadała tu częsciej by obejrzeć twoją kolekcje :wit
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kasia_rom pisze:Witaj Beatko :wit

Masz piękne róże , bardzo miło spacerować po Twoim ślicznym ogrodzie :D
Bardzo podoba mi się Swany poprowadzona jako pienna ;:63 , ile lat trwało zanim osiągnęłaś taki fajny efekt? Wygląda rewelacyjnie i nie wymarznie :D
Miałam Swany pienną , była cudna ale zeszłej zimy zmarzła, myślałam nawet o takim wyprowadzeniu okrywowej , ale w końcu nie zrobiłam tego.
Z New Dawn będziesz zadowolona, może jest śmieciuchem, ale kwitnie bez przerwy cały sezon, szybko rośnie , całkiem zdrowa, i te piękne kwiaty :roll:
Witaj Kasiu :wit
Poprzedniej zimy (teraz już dwa lata temu :wink: ) wymarzł mi wyprowadzony pęd i z wiosny wyprowadziłam nowy. Szybko idzie, jak róża jest rozrośnięta, to już w danym roku widać efekt :D
Witaj Gosiu :wit
Pilgrima (?) będę obserwowała w tym roku i będę próbowała oznaczyć tę różę na 100%
Witaj amatorka015 :wit
Zapraszam tak często, jak będziesz miała ochotę. U mnie to jest zbiorek niewielki, a nie kolekcja :wink:
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

A ja lubię płatki New Dawn na trawniku - są takie romantyczne....
Dobrze, że przeczytałam info o Jasminie tak się jej przyglądałam jako potencjalnej kandydatce, która miałaby zastapić American Pillar, ale chyba odrzucę tę kandytaturę. (Jak się ma tak mało miejsca to kryteria selekcji są naprawdę wyśrubowane)
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit New Dawn darzę sentymentem, bo to moja pierwsza róża pnąca. Mam ją od piętnastu lat ( ostatnio po pracach remontowych regenerowana prawie od zera). Nie przeszkadza mi, że gubi płatki, po prostu zgrabiam z trawy i już. Jak zacznie kwitnąć to tylko podziwiać ;:111
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu :wit
Jasmina trochę mnie zawiodła, ale może jak nabierze ciała, to nie da ciała :;230 i będzie kwitnąć i się ładnie prezentować.
Alutka :wit
Teraz i mnie New Dawn się podoba i mam nadzieję, że z każdym rokiem będzie lepiej :D
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Beatko w Nowym Roku,
Mnie też się bardzo podoba New Dawn ale u kogos u mnie nie może się zadomowic słabo rosnie i miała tylko chyba trzy kwiatki w zeszłym roku, poczekam jeszcze jak sie nic nie zmieni to muszę ją na jesieni przesadzić ,
czekam na jeszcze
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Joasiu :wit
Dokładnie tak zachowywała się u mnie początkowo New Dawn, po przesadzeniu radzi sobie dużo lepiej.

-- Pt 06 sty 2012 18:55 --

Teraz różyczka dla Tabi ze wspomnień z Sissinghurt ;:170
Nuits de Young
Obrazek

Obrazek

I z oddali
Obrazek

A ta mnie bardzo przypadła do serca, od pierwszego wejrzenia
Meg - cudownie prezentują się róże na ceglanych murach ;:108
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ