Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
- Molucella
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 sty 2013, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórek gruntowy - urawa z rozsady.
Dzięki
Takie maleństwa już sadzisz do gruntu? U mnie właśnie na takim etapie padały
Wyjść z ziemii to one wychodziły, tylko potem jakby znikały.
Takie maleństwa już sadzisz do gruntu? U mnie właśnie na takim etapie padały
Wyjść z ziemii to one wychodziły, tylko potem jakby znikały.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
forumowicz, czy uszczykujesz nadmiarowe siewki, czy wsadzasz wszystko Chodzi mi o to, że widzę tam po 2 a nawet 3 siewki w pojedyńczych komórkach
Miałam w dwóch rzędach obok siebie (po sznurkach) :Izyd, Odys, Octopus, Parys i Edyp. Wszystkie jednakowo zakończyły swój żywot.forumowicz pisze:Graniu nie mów, bo są różnice w zdrowotności poszczególnych odmian.
Takie, jakie widzisz na pierwszym zdjęciu. Takie, jakie widzisz na drugim zdjęciu , wystawiam do hartowania.Molucella pisze:Takie maleństwa już sadzisz do gruntu?
W gruncie czy w doniczkach ?. Jak w doniczkach to niewłaściwe podlewanie labo podłoże lub choroba korzeni.Molucella pisze:U mnie właśnie na takim etapie padały
Nie. Celowo sieję po 3 nasiona jako,że takie są zalecenia co do uprawy.jode22 pisze: czy uszczykujesz nadmiarowe siewki,
Ogórki wysiewamy na głębokość 1,5 do 3 cm, w rzędach, po dwa, trzy nasiona, oddalone od siebie 15 do 20 cm.
Przy uprawie na podporach zupełnie inne są warunki, które wpływają pozytywnie na zdrowotność roślin. Przede wszystkim wentylacja i szybkie obsychanie liści.GRANIA pisze:Wszystkie jednakowo zakończyły swój żywot.
- Molucella
- 0p - Nowonarodzony
W gruncie mi giną, w doniczkach jeszcze nigdy nie siałam ogórków, spróbuję w tym roku.
Warto byś przybliżyła temat, bo szkoda, by Ci i rozsada padła.Molucella pisze:W gruncie mi giną,
- Molucella
- 0p - Nowonarodzony
Niestety mam wiosną dużo ślimaków, szczególnie tych gołych i to chyba one posilają się moimi rozsadami szkoda, że chwasty tak im nie smakują Do tej pory nie stosowałam żadnych środków do walki z nimi.
I tak myślę, że jakby wsadzić większą rozsadę to może by jej nie wszamały?
I tak myślę, że jakby wsadzić większą rozsadę to może by jej nie wszamały?
Tak. Wsadzić i nakryć ją agrowłókniną aż do momentu zakwitnięcia . Wtedy ogórki tak szybko rosną , że ślimaki mogą im naskoczyć
Ale rozsadę nie wyrośniętą, prawie z ogórkami. Taką jak pokazałem na zdjęciu .
Ale rozsadę nie wyrośniętą, prawie z ogórkami. Taką jak pokazałem na zdjęciu .
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Tylko uważaj żeby nie nakryć ślimorów agro bo bedą miały jak na wczasach
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2012, o 09:52
Witam wszystkich gorąco
Słuchajcie prosta sprawa ogórki słabo rodzą wszęndzie pewnie z braku deszczy, ale gdy zaczynam podlewać zaczynją no ćiut lepiej rodzić, że tak to opisze.
Ymm obalcie prosze mit z tym podlejesz raz gdy rodzi to już cały czas będziesz musiał je podlewać no to słucham waszą opinie, bo moja jest taka, że bez wody sam ogórek sobie nie da rady.
Słuchajcie prosta sprawa ogórki słabo rodzą wszęndzie pewnie z braku deszczy, ale gdy zaczynam podlewać zaczynją no ćiut lepiej rodzić, że tak to opisze.
Ymm obalcie prosze mit z tym podlejesz raz gdy rodzi to już cały czas będziesz musiał je podlewać no to słucham waszą opinie, bo moja jest taka, że bez wody sam ogórek sobie nie da rady.
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Ja podlewam ogórki w gruncie przeważnie co 2 dni. Z resztą, gdybym nie podlewała, to liście od razu opadają.
Mam na imię Ilona...
-
- 50p
- Od: 3 cze 2013, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy u Was również w tym roku jest mało ogórków? w mojej okolicy wszystkim już zasychają i skarżą się że było ich bardzo mało.
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
nowicjuszek u mnie na ogródkach mówią, że jak dużo kopru rośnie to ogórków mało i sąsiedzi w tym roku narzekają. Narzekają ale wciąż je zbierają
Ja do tej pory zebrałam więcej niż u ubiegłym roku.
Ja do tej pory zebrałam więcej niż u ubiegłym roku.
Pozdrawiam