" Moje oczko w głowie "cz.2
Re: " Moje oczko w głowie "cz.2
A które zioła byś poleciła na ogród?? Najlepiej takie które zimują i które rosną lepiej jak się za często im nie przeszkadza?
- TerDob
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ula Mnie interesują wszystkie zioła ,które mogę wykorzystać jako : przyprawy , herbatki , do wzmocnienia i oczyszczenia organizmu . Na działce mam już trochę : miętę , melisę ,lubczyk , tymianek , szałwie , kozłek lekarski , ogórecznik i inne - nie wiem co Ci polecić ,bo nie wiem po co chcesz ich mieć na działce ??? czy jako ozdoba czy do użytku ??
trochę wspomnień
trochę wspomnień
- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
Witaj jestem u Ciebie pierwszy raz bardzo mi się u Ciebie podoba. Wyczytałam ze masz na zbyciu nasiona Smotrawy chętnie bym przyjęła trochę bo takiej nie mam .Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
u mnie z ziółek tylko mięta,a no i lubczyk,ale źle mu u mnie,już trzeci raz go przesadzałam,a on nadal mizerota.Czy mogę uśmiechnąć się o te dzwonki,kiedyś ja miałam,ale...nie pamiętam co się z nimi stało.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Kasiu to nastepnym razem jak będziesz przesadzać lubczyk daj mu wiadro kompostu i ze dwie łopaty przerobionego obornika,wsadż,podlej i amen,zobaczysz że jeszcze zaczniesz pakować swój lubczyk w saszetki dla zakochanych
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No wygląda,że wiosna już u Ciebie już w pełni.Grządeczki ziołowe są śliczne.
- TerDob
roza333 Witaj serdecznie w mich skromnych progach Dziękuję za miłe słowa . Nasionka smotrawy mam tylko daj adres to Ci wyślę . Wieczorkiem zajdę do Twojego ogrodu .
Pozdrawiam
Kasiu Witaj Czy chodzi Ci o dzwonek skupiony ???? nasionek nie mam , ale na wiosnę mogę Ci podesłać sadzonki.
Marzenko Dziękuję
Gosiu Jeszcze trochę do wiosny , choć już liczę dni . Właśnie planuję co jeszcze zasadzić czy zasiać na moim zielniku . Mam zamiar wysiać heliotrop.
Pozdrawiam
Kasiu Witaj Czy chodzi Ci o dzwonek skupiony ???? nasionek nie mam , ale na wiosnę mogę Ci podesłać sadzonki.
Marzenko Dziękuję
Gosiu Jeszcze trochę do wiosny , choć już liczę dni . Właśnie planuję co jeszcze zasadzić czy zasiać na moim zielniku . Mam zamiar wysiać heliotrop.
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Dobrze,że wpadłam do ciebie,bo wiem co mam zrobić z lubczykiem, bo nie chce rosnąc.Czy on lubi słońce czy cień?
- agusia2410
- 500p
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
Weszłam na chwilę na forum, a tu widze że prawdziwy wysyp nowych części
Wpisuję się wiec abyś mi nie "zwiała"
Wpisuję się wiec abyś mi nie "zwiała"
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Teresko do swego kącika ziołowego koniecznie dosadź Oregano,Tymianek, Melisę cytrynową, Estragon i Hyzop lekarski. Wszystkie dobrze zimują i są potrzebne zarówno w kuchni jak i w medycynie ludowej.
Ponadto z Hyzopu można stworzyć niski zimozielony żywopłot okalający ziołową rabatę a z Tymianku na skalniaku piękne poduchy grzejące się na kamieniach.
Wszystkie zioła i rosliny przyprawowe potrzebują dużo słońca wtedy mają najwięcej walorów smakowych, zapachowych i związków, które my wykorzystujemy.
malgocha1960 Lubczyku to tez dotyczy a ponadto on nie lubi zastoin wodnych ( woli suchsze podłoże) bo korzenie gniją lub dostają takich brunatnych plam a potem to butwieje . Roślina żyje ale jest mizerna i trudno się dziwić że tak reaguje.
Ponadto z Hyzopu można stworzyć niski zimozielony żywopłot okalający ziołową rabatę a z Tymianku na skalniaku piękne poduchy grzejące się na kamieniach.
Wszystkie zioła i rosliny przyprawowe potrzebują dużo słońca wtedy mają najwięcej walorów smakowych, zapachowych i związków, które my wykorzystujemy.
malgocha1960 Lubczyku to tez dotyczy a ponadto on nie lubi zastoin wodnych ( woli suchsze podłoże) bo korzenie gniją lub dostają takich brunatnych plam a potem to butwieje . Roślina żyje ale jest mizerna i trudno się dziwić że tak reaguje.
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Z ziół polecam jeszcze czomber górski i meliskę
- TerDob
Małgosiu Witaj Widzę że Krysia mnie wyręczyła w odpowiedzi i dobrze ona ma większą wiedzę . Ja mam dwa lubczyki w dwóch różnych miejscach i oba jednakowo rosną .
Agusia Nareszcie - gdzie się zaszyłaś ??? Wracaj i nie zostawiaj mnie samej
Krysiu Dziękuje za odpowiedź Małgosi i mnie też . Melisę cytrynową mam , tymianek też i coś - nie wiem co ??może estragon albo oregano . A hyzopu lekarskiego na oczy nie widziałam . Moja rabatka ziołowa jest właśnie w słońcu -- tylko jeszcze trochę miejsca wolnego tam jest i stąd moje przemyślenia - co by tu jeszcze ???
Iza Ciebie też serdecznie witam i dziękuję za podpowiedź , meliskę mam a czomber górski - co to takiego
Człowiek całe życie się uczy i umrze ...... jak ja jeszcze mało wiem
Agusia Nareszcie - gdzie się zaszyłaś ??? Wracaj i nie zostawiaj mnie samej
Krysiu Dziękuje za odpowiedź Małgosi i mnie też . Melisę cytrynową mam , tymianek też i coś - nie wiem co ??może estragon albo oregano . A hyzopu lekarskiego na oczy nie widziałam . Moja rabatka ziołowa jest właśnie w słońcu -- tylko jeszcze trochę miejsca wolnego tam jest i stąd moje przemyślenia - co by tu jeszcze ???
Iza Ciebie też serdecznie witam i dziękuję za podpowiedź , meliskę mam a czomber górski - co to takiego
Człowiek całe życie się uczy i umrze ...... jak ja jeszcze mało wiem
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
Teresko,tak,chodzi mi o dzwonek skupiony
Hmm... mój lubczyk właśnie rośnie,a właściwie nie rośnie, w takim suchym miejscu.Marzenko,masz racje ,dostanie kompostu.
Hmm... mój lubczyk właśnie rośnie,a właściwie nie rośnie, w takim suchym miejscu.Marzenko,masz racje ,dostanie kompostu.