" Moje oczko w głowie "cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: " Moje oczko w głowie "cz.2

Post »

A które zioła byś poleciła na ogród?? Najlepiej takie które zimują i które rosną lepiej jak się za często im nie przeszkadza? :)
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ula :wit Mnie interesują wszystkie zioła ,które mogę wykorzystać jako : przyprawy , herbatki , do wzmocnienia i oczyszczenia organizmu . Na działce mam już trochę : miętę , melisę ,lubczyk , tymianek , szałwie , kozłek lekarski , ogórecznik i inne - nie wiem co Ci polecić ,bo nie wiem po co chcesz ich mieć na działce ??? czy jako ozdoba czy do użytku ??

trochę wspomnień

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Witaj jestem u Ciebie pierwszy raz bardzo mi się u Ciebie podoba. Wyczytałam ze masz na zbyciu nasiona Smotrawy chętnie bym przyjęła trochę bo takiej nie mam .Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit u mnie z ziółek tylko mięta,a no i lubczyk,ale źle mu u mnie,już trzeci raz go przesadzałam,a on nadal mizerota.Czy mogę uśmiechnąć się o te dzwonki,kiedyś ja miałam,ale...nie pamiętam co się z nimi stało.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Kasiu to nastepnym razem jak będziesz przesadzać lubczyk daj mu wiadro kompostu i ze dwie łopaty przerobionego obornika,wsadż,podlej i amen,zobaczysz że jeszcze zaczniesz pakować swój lubczyk w saszetki dla zakochanych :)
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

No wygląda,że wiosna już u Ciebie już w pełni.Grządeczki ziołowe są śliczne. ;:79 ;:1 ;:11 ;:114
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

roza333 Witaj serdecznie w mich skromnych progach :wit Dziękuję za miłe słowa . Nasionka smotrawy mam tylko daj adres to Ci wyślę . Wieczorkiem zajdę do Twojego ogrodu .
Pozdrawiam :D
Kasiu ;:167 Witaj :wit Czy chodzi Ci o dzwonek skupiony ???? nasionek nie mam , ale na wiosnę mogę Ci podesłać sadzonki.
Marzenko :wit Dziękuję :D
Gosiu ;:167 Jeszcze trochę do wiosny , choć już liczę dni . Właśnie planuję co jeszcze zasadzić czy zasiać na moim zielniku . Mam zamiar wysiać heliotrop.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dobrze,że wpadłam do ciebie,bo wiem co mam zrobić z lubczykiem, bo nie chce rosnąc.Czy on lubi słońce czy cień?
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

Weszłam na chwilę na forum, a tu widze że prawdziwy wysyp nowych części :heja

Wpisuję się wiec abyś mi nie "zwiała" ;:224
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Teresko do swego kącika ziołowego koniecznie dosadź Oregano,Tymianek, Melisę cytrynową, Estragon i Hyzop lekarski. Wszystkie dobrze zimują i są potrzebne zarówno w kuchni jak i w medycynie ludowej.
Ponadto z Hyzopu można stworzyć niski zimozielony żywopłot okalający ziołową rabatę a z Tymianku na skalniaku piękne poduchy grzejące się na kamieniach.

Wszystkie zioła i rosliny przyprawowe potrzebują dużo słońca wtedy mają najwięcej walorów smakowych, zapachowych i związków, które my wykorzystujemy.

malgocha1960 Lubczyku to tez dotyczy a ponadto on nie lubi zastoin wodnych ( woli suchsze podłoże) bo korzenie gniją lub dostają takich brunatnych plam a potem to butwieje . Roślina żyje ale jest mizerna i trudno się dziwić że tak reaguje.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Z ziół polecam jeszcze czomber górski i meliskę :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu Witaj :wit Widzę że Krysia mnie wyręczyła w odpowiedzi i dobrze ona ma większą wiedzę . Ja mam dwa lubczyki w dwóch różnych miejscach i oba jednakowo rosną .
Agusia :wit Nareszcie - gdzie się zaszyłaś ??? Wracaj i nie zostawiaj mnie samej :;230
Krysiu :wit Dziękuje za odpowiedź Małgosi i mnie też . Melisę cytrynową mam , tymianek też i coś - nie wiem co ??może estragon albo oregano . A hyzopu lekarskiego na oczy nie widziałam . :oops: :oops: Moja rabatka ziołowa jest właśnie w słońcu -- tylko jeszcze trochę miejsca wolnego tam jest i stąd moje przemyślenia - co by tu jeszcze ???
Iza Ciebie też serdecznie witam :wit i dziękuję za podpowiedź , meliskę mam a czomber górski - co to takiego :oops: :oops:
Człowiek całe życie się uczy i umrze ...... jak ja jeszcze mało wiem ;:223
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Teresko,tak,chodzi mi o dzwonek skupiony ;:196
Hmm... mój lubczyk właśnie rośnie,a właściwie nie rośnie, w takim suchym miejscu.Marzenko,masz racje ,dostanie kompostu.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”