Olu, ależ skąd! Ja tez jestem totalnym amatorem i ciągle się uczę. I też mi nie zawsze wychodzi zdjęcie tak jak chciałbym. Jedyny plus aparatu cyfrowego, ze można zrobić "naście" ujęć nie marnując kliszy. Chociaż za czasów aparatów analogowych to człowiek najpierw myślał, później robił zdjęcie. teraz często jest odwrotnieBufo-bufo pisze: Oj Remi Ty to musisz się nadenerwować patrząc na zdjęcia totalnych amatorów.
Imer - Mój foto wątek...
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Imer - Mój foto wątek...
Oj Bufo-bufo na początku praktyki to każdy jest totalnym amatorem.
Cieszę się, że na FO mamy tak cierpliwego i wyrozumiałego Imera.
Cieszę się, że na FO mamy tak cierpliwego i wyrozumiałego Imera.
- imer
- 1000p
- Kontakt:
Oj tam Haniu...
Po prostu ludzie na FO dzielą się tak wielką wiedzą ogrodniczą i jako początkujący bardzo dużo się uczę, że i sam mogę się podzielić tym na czym chociaż odrobinę się znam.
A przy okazji to poniżej link, który był w moim watku ogrodniczym ale tam gdzieś się zgubi, a bardziej pasuje do wątku foto, a za dużo tego jest aby tutaj osobno wstawiać zdjęcia.
Późno wiosenny spacer po Parku Oliwskim i Palmiarni.
http://minus.com/mIuhuUbF4/1f
Po prostu ludzie na FO dzielą się tak wielką wiedzą ogrodniczą i jako początkujący bardzo dużo się uczę, że i sam mogę się podzielić tym na czym chociaż odrobinę się znam.
A przy okazji to poniżej link, który był w moim watku ogrodniczym ale tam gdzieś się zgubi, a bardziej pasuje do wątku foto, a za dużo tego jest aby tutaj osobno wstawiać zdjęcia.
Późno wiosenny spacer po Parku Oliwskim i Palmiarni.
http://minus.com/mIuhuUbF4/1f
Remi przepiękne zdjęcia. Mam córkę, która mieszka w Rumi.
Byliśmy w zoo w Gdańsku-Oliwie ale Parku Oliwskiego i Palmiarni
nie zaliczyłam a ze zdjęć widzę, że warto.
Dziękuję za piękny spacer.
Byliśmy w zoo w Gdańsku-Oliwie ale Parku Oliwskiego i Palmiarni
nie zaliczyłam a ze zdjęć widzę, że warto.
Dziękuję za piękny spacer.
- lanceta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Remi,proszę o coś aktualnego................fotografie super
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
Bardzo mi się podoba ta Twierdza.U nas nic nie może się ostać.Zawsze znajdzie się ktoś ,aby coś zepsuć.Czekam na dalsze zdjęcia,gdzie można pojechać.Zdjęcia jak dla mnie śliczne
- imer
- 1000p
- Kontakt:
Gosiu dziękuję teraz w sezonie to bardziej działka pochłania i brakuje czasu na obróbkę innych zdjęć. Jak cos tylko będzie to wstawię, a na pewno więcej w czasie jesienno-zimowym
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
O, cieszę się, że tu zajrzałam. Co prawda od zdjęć widokowych wolę Twoje ogrodowe (bo temat ostatnio dla mnie bardziej interesujący), ale za to czegoś nowego się dowiem. Sama przepadam za fotografowaniem, niestety o arkanach tej sztuki wiem nie za dużo...
(nawet nie mam pojęcia, jakie mam obiektywy, na oko tylko widzę, że niestety nie za jasne... )
(nawet nie mam pojęcia, jakie mam obiektywy, na oko tylko widzę, że niestety nie za jasne... )
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- imer
- 1000p
- Kontakt:
Agatko napisz jaki masz aparat i oznaczenia widoczne na obiektywach, to powiem Ci co i jak
Do zdjęć amatorskich muszą wystarczyć "nie za jasne" obiektywy gdyż takie troszkę lepsze kosztują mnóstwo* pieniędzy.
*mnóstwo - to rzecz względna, ale dla mnie np 2000-3000 zł to całkiem dużo kasy
Do zdjęć amatorskich muszą wystarczyć "nie za jasne" obiektywy gdyż takie troszkę lepsze kosztują mnóstwo* pieniędzy.
*mnóstwo - to rzecz względna, ale dla mnie np 2000-3000 zł to całkiem dużo kasy
- Sure
Remi, z wymiennymi obiektywami to Canon EOS 40D, a co do tych obiektywów, to nawet nie jestem pewna, które to oznaczenia (wiem, wiem - wstyd)!
spróbujmy:
canon zoom lens ef 28-105mm 1:3.5-4.5
canon zoom lens ef 20-35mm 1:3.5-4.5
...czy to o to chodzi?
teoretycznie sam aparat kiedyś był dobry, ja go mam jako mocno używany...
Ze zwykłych automatów Olympus FE-360 (tym najlepiej wychodzą zbliżenia)
i starawa lustrzanka Kodak DX6490 (dobra do szybkich "pamiątkowych" fotek)
spróbujmy:
canon zoom lens ef 28-105mm 1:3.5-4.5
canon zoom lens ef 20-35mm 1:3.5-4.5
...czy to o to chodzi?
teoretycznie sam aparat kiedyś był dobry, ja go mam jako mocno używany...
Ze zwykłych automatów Olympus FE-360 (tym najlepiej wychodzą zbliżenia)
i starawa lustrzanka Kodak DX6490 (dobra do szybkich "pamiątkowych" fotek)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- imer
- 1000p
- Kontakt:
Agatko, jeśli chodzi o Canona to moja wiedza jest ciut mniejsza, gdyż sam używam systemu Nikona (i nie uważam, że któryś z nich jest lepszy lub gorszy, akurat gdy kupowałem lustrzankę oferta Nikona była lepsza, a może nie samego Nikona, a sklepu, w którym kupowałem go), a jeden i drugi ma swoje wady i zalety, no ale nie o tym.
40D to amatorska lustrzanka, która myślę do większości potrzeb amatora spokojnie wystarczy, a nawet części się nie wykorzysta.
Jeśli chodzi o obiektywy to również typowo amatorskie (F 3.5 - jaśniejsze to dużo większa cena), które spokojnie wystarczają do typowych zastosowań. Troszkę mnie zastanawia dlaczego akurat taki zestaw obiektywów? Czy po prostu były w zestawie czy dokupywałaś? 28-105 to taki standardowy zoom, jednak dolna wartość ogniskowej trochę za duża (brak możliwości zrobienia ujęcia z dosyc szerokim katem) podejrzewam, że dlatego też dodatkowo ten 20-35, jednak jak na obiektyw szerokokątny również troszkę za niska dolna wartość...
Osobiście wybrałbym troszkę inny zestaw obiektywów, ale teraz wymieniać to jednak koszty, tym bardziej że na pewno juz sie przyzwyczaiłaś
40D to amatorska lustrzanka, która myślę do większości potrzeb amatora spokojnie wystarczy, a nawet części się nie wykorzysta.
Jeśli chodzi o obiektywy to również typowo amatorskie (F 3.5 - jaśniejsze to dużo większa cena), które spokojnie wystarczają do typowych zastosowań. Troszkę mnie zastanawia dlaczego akurat taki zestaw obiektywów? Czy po prostu były w zestawie czy dokupywałaś? 28-105 to taki standardowy zoom, jednak dolna wartość ogniskowej trochę za duża (brak możliwości zrobienia ujęcia z dosyc szerokim katem) podejrzewam, że dlatego też dodatkowo ten 20-35, jednak jak na obiektyw szerokokątny również troszkę za niska dolna wartość...
Osobiście wybrałbym troszkę inny zestaw obiektywów, ale teraz wymieniać to jednak koszty, tym bardziej że na pewno juz sie przyzwyczaiłaś
- Sure
Remiku, dzięki za Twoje spostrzeżenia, cenne bardzo. Pewnie gdybym miała wybór, to sprzęt byłby trochę inny. Ale staram się go wykorzystać jak się da, choć nie do końca zbadałam jego możliwości. Tryb manualny na przykład to jeszcze dla mnie czara magia, zazwyczaj ustawiam sobie stałe ISO, albo jakiś inny parametr...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- imer
- 1000p
- Kontakt:
Agatko, no tak wszystko jasne ;)
Jeśli chodzi o ustawienia stricte manualne to po prostu trzeba się tego nauczyć próbując, znając podstawy fotografowania.
Na początek zawsze polecam program aperure priority czyli ręczne ustawianie przysłony, przy zdjęciach, które robisz to "najlepsza zabawa". Jedynie musisz kontrolować to aby przy danym ustawieniu przysłony czas był nie mniejszy niż 1/60 s, bo zdjęcie będzie rozmazana (no chyba że obiektyw posiada stabilizację, bądź ręka Ci nie drgnie to wtedy tak do 1/40s). Ogólnie im mniejsza liczba przysłony (u Ciebie np F=3.5) i większa ogniskowa (np. 105mm) tym mniejsza głębia ostrości, czyli obiekt na którym jest ustawiona ostrość jest bardzo wyraźny a to co za nim lub przed nim dużo mniej. I oczywiście odwrotnie. Szczególnie widoczne jest to przy obiektywach makro.
Jak coś dokładniej to służę wyjaśnieniami (i ile będę potrafił).
Jeśli chodzi o ustawienia stricte manualne to po prostu trzeba się tego nauczyć próbując, znając podstawy fotografowania.
Na początek zawsze polecam program aperure priority czyli ręczne ustawianie przysłony, przy zdjęciach, które robisz to "najlepsza zabawa". Jedynie musisz kontrolować to aby przy danym ustawieniu przysłony czas był nie mniejszy niż 1/60 s, bo zdjęcie będzie rozmazana (no chyba że obiektyw posiada stabilizację, bądź ręka Ci nie drgnie to wtedy tak do 1/40s). Ogólnie im mniejsza liczba przysłony (u Ciebie np F=3.5) i większa ogniskowa (np. 105mm) tym mniejsza głębia ostrości, czyli obiekt na którym jest ustawiona ostrość jest bardzo wyraźny a to co za nim lub przed nim dużo mniej. I oczywiście odwrotnie. Szczególnie widoczne jest to przy obiektywach makro.
Jak coś dokładniej to służę wyjaśnieniami (i ile będę potrafił).