Żółknące liście storczyka
Re: Żółkną brzegi liści- jak pomóc storczykowi?
Oj, tak, generalnie to tak jest zawsze.
-
- 1000p
- Od: 18 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Korzenie nie mogą moczyć się wodzie cały czas bo pogniją jak przekwitnie to przesadz go,i jeszcze storczyki najliepij zanużać na kilka minut po brzegi donicy w wodzie wtedy jest pewnosć że wszystkie korzenie napiły się
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
I to, że korzeń moczy się w wodzie, może być przyczyną żółknięcia liści?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 kwie 2012, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam! Dołączyłam do was forumowicze ponieważ mam problem z moim storczykiem. Problem polega na tym że kupiłam dziś storczyka, lecz poszłam na zakupy i zostawiłam go w samochodzie na dużym słońcu niestety... i teraz nie wiem co mam z nim zrobić oraz czy da się go w ogóle uratować? Liście zrobiły się miękkie oraz zółte a kwiaty " oklapły". przesyłam zdjęcia
Tylko, że zdjęć nie widać.
Zżółkły liść storczyka
Dostałam w prezencie piękny storczyk. Postawiłam go w ciepłym, ale nie nie bezpośrednio nasłonecznionym miejscu, podlewam zgodnie z 'instrukcją'.
Jednak jeden z liści zaczął żółknąć. Czy ktoś wie co się z nim stało?
Oto zdjęcia:
http://imageshack.us/photo/my-images/41/dsc00309ak.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/65 ... 310wr.jpg/
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
Jednak jeden z liści zaczął żółknąć. Czy ktoś wie co się z nim stało?
Oto zdjęcia:
http://imageshack.us/photo/my-images/41/dsc00309ak.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/65 ... 310wr.jpg/
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zżółkły liść storczyka
Chyba miał za dużo wody
Piotrze,
to "chyba" jest wymowne aczkolwiek wątpliwe ,bo zbyt ogólnikowe......
Zazwyczaj w takich przypadkach jest hierarchia "co pierwsze cierpi".
Ten przypadek wskazuje na uszkodzenie stożka wzrostu.A to moze być kilka przyczyn: m.innymi zalanie, poparzenie,szkodniki i infekcja.
Liść nadaje się do usunięcia.
Po odcięciu trzeba wykonać pełną dezynfekcję miejsca,osuszyć i zabezpieczyć śr.p/grzybowymi.Tak aby zgniliźnie ograniczyć
maksymalnie dostęp do wnętrza storczyka.
pozdrawiam JOVANKA
to "chyba" jest wymowne aczkolwiek wątpliwe ,bo zbyt ogólnikowe......
Owszem, i przeważnie woda jest przyczyną większości kłopotów w storczykach, ale wybiórczość liścia z tak zaawansowaną infekcją, nie podlega ogólnej zasadzie "przelania" czy "zalania" rośliny.Piotr pisze:Chyba miał za dużo wody
Zazwyczaj w takich przypadkach jest hierarchia "co pierwsze cierpi".
Ten przypadek wskazuje na uszkodzenie stożka wzrostu.A to moze być kilka przyczyn: m.innymi zalanie, poparzenie,szkodniki i infekcja.
Liść nadaje się do usunięcia.
Po odcięciu trzeba wykonać pełną dezynfekcję miejsca,osuszyć i zabezpieczyć śr.p/grzybowymi.Tak aby zgniliźnie ograniczyć
maksymalnie dostęp do wnętrza storczyka.
pozdrawiam JOVANKA
-
- 50p
- Od: 17 maja 2012, o 21:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
jak storczyk cały czas moczy się w wodzie, jest mokry, to liście mu żółkną i odpadają, a korzenie gniją. Tak jak było pisane - najlepiej namoczyć całą osłonkę przez około godzinę i odsączyć, potem tydzien lub półtora przerwy i znowu. Nie jestem zwolenniczką 'podlewania' storczyka tak jak innych kwiatów. W naturze storczyki rosną na drzewach w środowisku bez wody, a jedynie z wilgotnym powietrzu, są zalewane okresowo przez intensywne deszcze, aby dać im namiastkę takiego środowiska, przesusza się je około tygodnia, a potem zalewa.
-
- 50p
- Od: 17 maja 2012, o 21:36
- Kontakt:
Może napisz jaką miałaś 'instrukcję' podlewania? Oczywiście, przyczyny moga być różne, ale naczęstszą jest jednak zalanie... Jeśli tak jest, osusz go, nie podlewaj przez tydzień, a liść sam odpadnie i nie trzeba będzie go odcinać i dezynfekować. jeśli to nie choroba, to storczyk oczysci się sam i jest to dla niego najkorzystniejsze.
- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
Grzybiczna zgnilizna korzeni?
Witam Was ciepło
Jak myślicie, czego skutkiem może być żółknący i pomarszczony najniższy listek?
Kupiłam falenopsisa w jednym z hipermarketów. Co do stanu jego korzeni nie byłam zbyt pewna, ale widząc wychodzący młody korzonek powietrzny stwierdziłam, że sobie radzi (poza tym nie miał uschniętych pąków). W domu obcięłam mu suche korzenie powietrzne, wyciągnęłam zeschnięte dwa najmniejsze listki (były prawie całe pod podłożem). Później otworzył kolejne 3-4 pąki i wszystko byłoby ok, gdyby nie zauważony dziś owy liść.
Korzenie są jakby spłaszczone i nie wiem, czy nie są puste. Nie chcę go wyciągać z doniczki, dopóki się nie zorientuję, jakie mogą być tego przyczyny Waszym zdaniem. No i co należy zrobić
Nie podlewałam go w ogóle, kupiłam 24 maja, mam jednak włożony w podłoże patyczek do szaszłyków i jest on nadal mocno mokry - boję się, że go przelali sama już jednego (pierwszego) przelałam i o tego dbam najlepiej jak potrafię
Stoi w towarzystwie drugiego phalaenopsisa, pokój zachodni, oddalenie od okna ~ 3m
Zraszam mgiełką do storczyków i wycieram zagłębienia liści.
Jak myślicie, czego skutkiem może być żółknący i pomarszczony najniższy listek?
Kupiłam falenopsisa w jednym z hipermarketów. Co do stanu jego korzeni nie byłam zbyt pewna, ale widząc wychodzący młody korzonek powietrzny stwierdziłam, że sobie radzi (poza tym nie miał uschniętych pąków). W domu obcięłam mu suche korzenie powietrzne, wyciągnęłam zeschnięte dwa najmniejsze listki (były prawie całe pod podłożem). Później otworzył kolejne 3-4 pąki i wszystko byłoby ok, gdyby nie zauważony dziś owy liść.
Korzenie są jakby spłaszczone i nie wiem, czy nie są puste. Nie chcę go wyciągać z doniczki, dopóki się nie zorientuję, jakie mogą być tego przyczyny Waszym zdaniem. No i co należy zrobić
Nie podlewałam go w ogóle, kupiłam 24 maja, mam jednak włożony w podłoże patyczek do szaszłyków i jest on nadal mocno mokry - boję się, że go przelali sama już jednego (pierwszego) przelałam i o tego dbam najlepiej jak potrafię
Stoi w towarzystwie drugiego phalaenopsisa, pokój zachodni, oddalenie od okna ~ 3m
Zraszam mgiełką do storczyków i wycieram zagłębienia liści.
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
- Mariusz3357
- 1000p
- Od: 10 paź 2011, o 16:43
Re: Grzybiczna zgnilizna korzeni?
Ten listek jest już moim zdaniem stary,storczyk wyczerpie z niego wszystko co się da i sam odpadnie...
Pozdrawiam Mariusz3357
- Magdalenka88
- 100p
- Od: 12 maja 2012, o 23:21
- Kontakt:
Re: Grzybiczna zgnilizna korzeni?
Myślę, że nie masz się czym martwić. Twój storczyk wygląda zdrowo, ma ładne zielone liście. Powodem żółknięcia najniższego liścia jest po prostu jego zasuszanie, rośliny czasem pozbywają się zbędnych rzeczy