Moja pipidówa w Apeninach.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja pipidówa w Apeninach.
Ciekawe, ile lat mogą mieć te drzewa? Czy ktoś z rodziny wie?
Waleria
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Rudominko
Agulko dziękuję
Rusałko yyy... mnie się dynie śniły dzisiaj To chyba wpływ listonosza... że przyniósł nasionka ;)
Walerio, o oliwkach zrobiłam wywiad w rodzinie. Te drzewka mają różnie, od 80 do 130 lat. Bo z czasem dosadzano. Miejscowi mówią, że im starsze drzewko tym lepsza oliwa. Ze starego, dużego drzewa da się zebrać nawet 100 kg oliwek. Ze 100 kg oliwek uzyska się 10-20 litrów oliwy. Zależy od odmiany oliwek i przede wszystkim od pogody. U nas w tym roku długo była susza, więc wyszło 13 litrów na każde zebrane 100 kg.
Natalko chciałam mieć w domu oliwkę, zrobić bonsai. Ale mi padało wszystko co sama z ziemi wyciapałam, a w handlu takie, co mi się podobały, kosztowały za dużo.
Agulko dziękuję
Rusałko yyy... mnie się dynie śniły dzisiaj To chyba wpływ listonosza... że przyniósł nasionka ;)
Walerio, o oliwkach zrobiłam wywiad w rodzinie. Te drzewka mają różnie, od 80 do 130 lat. Bo z czasem dosadzano. Miejscowi mówią, że im starsze drzewko tym lepsza oliwa. Ze starego, dużego drzewa da się zebrać nawet 100 kg oliwek. Ze 100 kg oliwek uzyska się 10-20 litrów oliwy. Zależy od odmiany oliwek i przede wszystkim od pogody. U nas w tym roku długo była susza, więc wyszło 13 litrów na każde zebrane 100 kg.
Natalko chciałam mieć w domu oliwkę, zrobić bonsai. Ale mi padało wszystko co sama z ziemi wyciapałam, a w handlu takie, co mi się podobały, kosztowały za dużo.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Witaj Tula Przepiękne masz widoki w tym pipidówku, tylko pozazdrościć. Córcia jak śliczny aniołek.
Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Tula....cieszę się ze założyłaś swój wątek,,,, będę stałym gościem u Ciebie.....
Podrawiam cieplutko i oby do wiosny
Asia
Podrawiam cieplutko i oby do wiosny
Asia
Tula ,cudownie ,pięknie ,boskoo!,szczególnie latem.To jednak nie wracaj jak Ci radziłam.Ale jedno mnie ciekawi :Ty masz te swoje działki sporo od domu,czy nie podbierają ci Włosi plonów z niej ,czy to masz ogrodzone?Bo wiesz jak u nas,nawet wysoki płot nie jest przeszkodą by "zwędzić"cudze owoce cięzkiej pracy a częściej jeszcze zniszczyć je.
Tula przepiękne widoki. Bardzo proszę o zdjęcie, gdy na horyzoncie morze widać. Adriatyckie oczywiście
Z Właścicielką Działki uwielbamy Włochy, ale te Twoje widoki uzmysłowiły nam, że za mało znamy Płw. Apeniński. Nasza wiedza i znajomość tego kraju ogranicza się tylko do rejonów Wenecji, gdzie bywaliśmy parę razy, oraz całej drogi dojazdowej od granicy z Austrią.
Mam prośbę, dawaj więcej zdjęć ze swojej okolicy. A jak Ci zabraknie z okolicy najbliższej, to wrzuć zdjęcia z okolicy dalszej.
Pozdrawiam.
Po edycji: Aha- A może pomyślisz, żeby ten wątek przenieść do innego działu? Naprawdę zasługuje na to.
może tu?
Z Właścicielką Działki uwielbamy Włochy, ale te Twoje widoki uzmysłowiły nam, że za mało znamy Płw. Apeniński. Nasza wiedza i znajomość tego kraju ogranicza się tylko do rejonów Wenecji, gdzie bywaliśmy parę razy, oraz całej drogi dojazdowej od granicy z Austrią.
Mam prośbę, dawaj więcej zdjęć ze swojej okolicy. A jak Ci zabraknie z okolicy najbliższej, to wrzuć zdjęcia z okolicy dalszej.
Pozdrawiam.
Po edycji: Aha- A może pomyślisz, żeby ten wątek przenieść do innego działu? Naprawdę zasługuje na to.
może tu?
- Tula
Bardzo dziękuję za wszystkie komplementy
Slawgos zdjęcia będą Tylko je porobić muszę albo odszukać w czeluściach ... no właśnie nie wiem czego, twardzieli czy cd, straszny mam bałagan.
Wątek założyłam w innym dziale, ale nie pamiętam jakim Mod uznał, że lepiej mu będzie tutaj.
Slawgos zdjęcia będą Tylko je porobić muszę albo odszukać w czeluściach ... no właśnie nie wiem czego, twardzieli czy cd, straszny mam bałagan.
Wątek założyłam w innym dziale, ale nie pamiętam jakim Mod uznał, że lepiej mu będzie tutaj.
A podbierają... na szczęście nie na masową skalę. Większe szkody wyrządzają sarny i dziki. W tym sezonie całkiem nam wykosiły kukurydzę, wykopały trochę ziemniaków, połamały pomidorów. Działki nie są ogrodzone. Jedna ma stary, łatany, taki trochę śmieciowy płot od strony drogi i to wszystko. W sumie nie ma większego sensu ogradzanie ich, bo położone są na takim zadupiu że albo złodziejowi nie będzie się chciało tam pedałować, albo będzie miał mnóstwo czasu żeby sobie z płotem poradzić W tym sezonie "dostałam" pod dynie pas ziemi wzdłuż działki szwagra, nieogrodzona i względnie blisko (kwadrans samochodem) ale za to urzędują tam dwa urocze pieski rasy pastore abruzzese, które skutecznie zniechęcają do wizyt nieproszonych gości. Proszeni też mają pełne portki kiedy piesio szczeknieGRANIA pisze:Tula ,cudownie ,pięknie ,boskoo!,szczególnie latem.To jednak nie wracaj jak Ci radziłam.Ale jedno mnie ciekawi :Ty masz te swoje działki sporo od domu,czy nie podbierają ci Włosi plonów z niej ,czy to masz ogrodzone?Bo wiesz jak u nas,nawet wysoki płot nie jest przeszkodą by "zwędzić"cudze owoce cięzkiej pracy a częściej jeszcze zniszczyć je.
- Tula
Chciałam szukać zdjęć i pisać jak tu cudnie, ale nie dałam rady dzisiaj. Od wczoraj od 6 rano bratanica męża rodzi, a my siedzimy jak na szpilkach, bo to już jakby trochę przydługo. Przed chwilą szwagier zadzwonił, że jednak zdecydowali zrobić cesarkę i jest dziewczynka, Sofia. I tylko tyle wiem, ale czuję się jakbym to ja urodziła, taaka ulga no i musiałam Wam powiedzieć.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
No to zdrowia dla Sofii i dla szczęśliwych Rodziców tudzież Wujka i Cioci
- Tula
Najlepiej zareagowała moja Maryśka (to ona jest ciocią ). Na wieść, że Sofia wyszła z brzuszka mamy i będziemy mogły ją zobaczyć, mała zaczęła krzyczeć, że nie! ma nie wychodzić ! bo jak ona teraz będzie kopać ?
Rany, tak czekałam na ten telefon, że aż się zmęczyłam
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Gratulacje dla rodzinki - i niech się zdrowo chowa
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- justyna_gl
- Od: 10 lut 2011, o 09:38
Gratulacje i niech się zdrowo chowa nowy członek rodzinki.
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Tula, brak mi słów. Pięknie mieszkasz! Pokaż nam swoją działke! a twój dom jakis taki najwyższy? czy na stoku stoi?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)