Canna -Paciorecznik cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Canna -Paciorecznik 4

Post »

Miałam się dziś zabrać za dzielenie kann ale kilka powodów niestety mi nie pozwoliło:
1. Pojechała ze mną mama, a że zeszłoby mi czasowo długo - mamy strój trochę mi nie pozwolił na dłuższe posiedzenie w działkowej piwniczce.
2. Nie miałam przedłużacza by podłaczyć farelkę, resztką mrozu są na ścianach, pomimo temperatury całkiem fajnej wokół.
3. W całym mieście nie mogłam kupić dużej ziemi, by móc powoli robić domki kannowym kłączom.

Ale najważniejsze: wybiórczo wzięłam 2 kanny z piasku, owszem częściowo się popsuły, ale w większości są w dobrym stanie, no inna rzecz nie zabrałam noża i nie miałam węgla do posypywania cięć.
edyta_kk
100p
100p
Od: 12 maja 2011, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

... ale miałaś dobre chęci...
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Witajcie!
Z każdego postu aż się czuje wiosnę :lol: To cudowne uczucie. Muszę zrobić fotkę swoim siewkom. Piękne są, nie mogę się napatrzeć :;230

Sekcja kłącza Phasion wykazała, że nie ma szans na wypuszczenie kiełków, wygląda jakby był czymś porażony, tak orzekł mój M. Przechowywany był w identycznych warunkach jak pozostałe :(

Ogród Heleny cz.3
mikusia
200p
200p
Od: 15 wrz 2009, o 12:49

Post »

Witajcie :wit czytam wasze posty i podziwiam wschody tych pięknych roślin :) gratuluje sama też mam trochę kann od forumowiczów i kupionych lecz te mrozy chyba je zmroziły :? siedział na bulwach szron :evil: a dziś zamówiłam 3 sztuki :heja
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Czy zasilamy kany posadzone w donicach.
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21

Post »

Helios pisze: Czy to możliwe, że kłącze kanny kupione u znanego hodowcy (o którym miałeś nie najlepsze zdanie) mogło być wadliwe?
U mnie w ubiegłym roku kłącze Pretorii kupione tamże nie rozpoczęło wegetacji. Reklamacji nie uwzględniono. Dziwny zbieg okoliczności.
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Jolu - nie dziwny, tylko opłakany w skutkach :evil:
Dla mnie nauczka na przyszłość:!: Tak bardzo chciałam mieć, że nie wzięłam pod uwagę opinii innych :(
Nie będę reklamować, bo szkoda mi zdrowia, tym bardziej, że nie odniesie to żadnego skutku.
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Posiałem wreszcie i ja kanny. Zobaczę czy dorównam Waszym sukcesom.

Ewa05. Oczywiście,że trzeba zasilać. W pełnej wegetacji to nawet co tydzień.

Nie będę komentował jakości kłączy z wspomnianych źródeł,bo to już było poruszane nie raz. Czasami warto poczytać opinie forumowiczów.
Kupiłem w tym roku w sklepie ogrodniczym 3 szt. ale wybrałem już z kiełkami. Co z nich wyrośnie - nie wiem ale tak zdobywa się nowe odmiany- w ciemno :(
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21

Post »

Tadeusz, ale zasilamy dopiero jak pokażą listki? Bo moje na razie siedzą w donicach i jeszcze się nic nie wychyliło z ziemi.
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Pytanie do Tadeusza ale odpowiem ja. Kanny zasila się dopiero jak wyrosną liście co najmniej 15-20cm. Początkowo rzadziej raz na dwa tygodnie a jak pisałem wcześniej w pełni wegetacji co tydzień. (dotyczy to uprawy w pojemnikach)
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Dysia4
50p
50p
Od: 2 sty 2012, o 16:12

Post »

Mam,mam :heja , wielkie(nie)dzięki ;:180 .Mąż poleciał po szlifierkę-będzie się działo :tan .
Będę na bieżąco informować jak będą rosły i zadawać milion pytań :;230 .Jeszcze raz ;:180 ;:196
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21

Post »

Dziękuję, Januszku za odpowiedź :wit Mam nadzieję,że pokażą się w końcu listki. W czwartek miną 2 tyg. jak wskoczyły do donic, ale na razie siedzą cichutko, mimo iż codziennie przemawiam do nich i zachęcam,żeby pokazały łepki :D
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Podzieliłam cześć kann mam z tym jeszcze problem bo boje się że uszkodzę a niektóre są takie jakieś poplątane że wcale nie wiem jak dzielić.Najlepiej m podszedł jedną karpę połamał i już.Węglem nie zasypywałam poczekam parę dni aż podeschną jak będę miała wolne to wsadzę do doniczek.Janusz a co ty robisz jak one mają te wystające łodygi nie podsuszone tylko takie mokre ?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”