mi to tam wiesz worek położę na półkę doniczkę z rośliną na niego i już ;) a przy okazji rośliny lepiej rosną.PiotrekP pisze:Torf ma praktycznie te same właściwości to szyszki , ja nie daję torfu ponieważ szkoda miejsca marnować
Oczko wodne , karasie vs karpie :)
- Apat
- 50p
- Od: 29 gru 2011, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oczko wodne , karasie vs karpie :)
Jesteście kopalnią wiedzy, proszę o jeszcze! Te porady są świetne, na pewno z nich skorzystam. Dziękuję!
- piofigiel
- 1000p
- Od: 11 lis 2009, o 17:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piotrek powiedz coś o kamieniach z których zbudowane jest to oczko znajomej, chyba kosztowne, gdzie ich szukać?
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak już wspomniałem koszt to folia , 200zł reszta była pod ręką (kamienie). Modelujesz nieckę , sypiesz 2 cm warstwę piasku , równomiernie ją rozkładasz (możesz też użyć innych materiałów). Na to idzie folia a na folię układasz umyte kamienie. W moim przypadku były to kamienie polne (otoczaki). Zebrane przez rolników którzy się tego chętnie pozbywają . Rośliny z mojej "plantacji" i wszystko rozłożone wg planupiofigiel pisze:Piotrek powiedz coś o kamieniach z których zbudowane jest to oczko znajomej, chyba kosztowne, gdzie ich szukać?
Pozdrawiam Tomek
- piofigiel
- 1000p
- Od: 11 lis 2009, o 17:15
To bardzo ekonomiczne mieć pod ręką takich łaskawych rolników. Ja mieszkam w dużym mieście i o takich pięknych i darmowych kamieniach mogę tylko pomarzyć. Doskonale pasują do wody, bardzo naturalnie to wygląda, jestem fanem tego oczka, oczywiście Twoje równie atrakcyjne ale bardziej dekoracyjne a to nie zawsze atut. Myślę nad prawdziwym dużym oczkiem, jak na razie koszty materiałów są dla mnie zaporą, chętnie zapoznałbym Twoich rolników ale to nie tylko żart, właśnie tu na forum widać tą wielką 'niesprawiedliwość' w możliwości pozyskiwania takich chociażby kamieni, już kilka razy spotykam się z wypowiedziami..a te kamulce to z pobliskich pól...zazdroszczę.
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
- PiotrekP
hehe , dzięki wielkie niestety jak tylko zobaczę gdzieś na polach kamienie to je zabieram do siebie na działkę , trzeba dbać o interes
Też chcę duże oczko , a nawet większy staw ale mnie ogranicza powierzchnia działki. Plusy mieszkania na takiej dziurze są ale są też minusy. Jednak do miasta mnie nie ciągnie
Też chcę duże oczko , a nawet większy staw ale mnie ogranicza powierzchnia działki. Plusy mieszkania na takiej dziurze są ale są też minusy. Jednak do miasta mnie nie ciągnie
- dorka2501
- 100p
- Od: 22 lip 2010, o 23:10
Przyszłam i ja z rewizytą,pociągło mnie tu do Ciebie jak rybę do wody
oczko masz naprawde super...ja równiez posiadam dwa akweny wodne,rybki mi trzecią zime przetwały ale nie mam pojęcia co mogło sie stać z moimi liliami wodnymi,mam wrażenie ze zmarzły bo w ogóle nic nie puszczają a powinny juz kwitnąć
oczko masz naprawde super...ja równiez posiadam dwa akweny wodne,rybki mi trzecią zime przetwały ale nie mam pojęcia co mogło sie stać z moimi liliami wodnymi,mam wrażenie ze zmarzły bo w ogóle nic nie puszczają a powinny juz kwitnąć
Zapraszam
Moje Małe Co Nieco...
Moje Małe Co Nieco...
- PiotrekP
Dorka, dziękuję za wizytę i miłe słowo
Och, jakie cudne lilie wodne! Ja ciągle czekam na pierwszy kwiat, ale na razie pływają po powierzchni tylko liście.
- PiotrekP
Dziękuję Wam niestety wahania temp. załatwiły mi więcej sadzonek grzybieni niż myślałem ... no cóż tak to bywa w ogrodnictwie
- nirali
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
Oj Piotrek! Normalnie nie mogę się napatrzeć na zdjęcia i na piękności oczkowe
Pochwalę się że oprócz białej zakwitła -jednym kwiatem- również jakaś różowata lilia ale o nazwy Ciebie będę ''atakowała''
Pochwalę się że oprócz białej zakwitła -jednym kwiatem- również jakaś różowata lilia ale o nazwy Ciebie będę ''atakowała''
- zywik
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Kontakt:
Niesamowite masz te rośliny! Będę podglądać :]
Ministerstwo Książki