Malina czarna 'Bristol'

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Malina czarna 'Bristol'

Post »

Nie jest za późno. nawóz do malin.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Witam. Czy odmiana Black Jewel ma kolczaste pędy? Mam za płotem Bristol, to istne zasieki kolczaste.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

seedkris pisze:Witam. Czy odmiana Black Jewel ma kolczaste pędy? Mam za płotem Bristol, to istne zasieki kolczaste.

Wygląda tak samo jak Bristol. Ma mocne kolce. Mam trzy odmiany - Black Jewel, Bristol i jakąś na L z Brzeznej. U mnie na glinie klasy IIIa owoce zasychają niestety :(

Pozdrawiam serdecznie
marzusia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 18:14

Post »

Czy dwuletnie pędy, które w tym roku mają owocować mają mieć przycinane wierzchołki? Przeczytałam to na stronie jakiegoś sprzedawcy, ale nie potrafię tego teraz znaleźć.
Poza tym mam pierwszy rok Bristola(właściwie drugi) i chciałabym dopytać doświadczonych- moje pędy dwuletnie nierównomiernie wypuszczają boczne pędy do owocowania tzn. do 1/3 wys. i przy wierzchołu są gęste a w środku jakieś takie bidule, jakby miały zmarnieć. Robię coś nie tak, czy taka ich uroda?
Pozdrawiam :) Marzena

"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
malew
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2016, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

marzusia pisze:Czy dwuletnie pędy, które w tym roku mają owocować mają mieć przycinane wierzchołki? Przeczytałam to na stronie jakiegoś sprzedawcy, ale nie potrafię tego teraz znaleźć.
Poza tym mam pierwszy rok Bristola(właściwie drugi) i chciałabym dopytać doświadczonych- moje pędy dwuletnie nierównomiernie wypuszczają boczne pędy do owocowania tzn. do 1/3 wys. i przy wierzchołu są gęste a w środku jakieś takie bidule, jakby miały zmarnieć. Robię coś nie tak, czy taka ich uroda?
Dzień dobry,
Moje doświadczenia z czarną maliną są następujące: dostałam sadzonkę dwa lata temu. W pierwszym roku oczywiście nie owocowała, ale wypuściła dwa dorodne pędy które póżną wiosną ubiegłego roku przycięłam na wysokości około 1,5 metra co spowodowało silne rozkrzewienie pędów na końcówkach i ładne owocowanie. Jednocześnie wyrosło 5 młodych pędów które w czasie lata osiągnęły długość około 4 metrów. W tym roku przycięłam te pędy na początku marca (jeszcze nie miały pąków liściowych) na podobną wysokość (1,5 m}. Pędy rozkrzewiły się fantastycznie na prawie całej długości i mają bardzo dużo pąków kwiatowych. Ale pojawił się inny bardzo poważny problem. Prawie wszystkie młode pędy wyrosłe tej wiosny zamierają i nie wiem co będzie z moją maliną w przyszłym roku?
malew
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Mam czarną malinę od kilku lat. Jeśli chodzi o jej cięcie to należy wykonać je na jesień. Zostawiamy tylko białe pędy, reszte wycinamy !!!!. Podwiązujemy do podpór i czekamy na owocowanie.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam. Mam w namiocie Glen Coe. Jest w pełni kwitnienia. Kwiaty tej odmiany są chyba omijane przez trzmiele. W namiocie też kwitną teraz czerwone maliny powtarzające i one są chętnie oblatywane.
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

U mnie też w tamtym roku zachorowała, ale na pędach które miały owocować. Pędy zamierały, więc nie było owoców. Rok wcześniej miałem mnóstwo owoców. A pamiętam że po tym owocowaniu ściąłem je od razu w lipcu. Może to był błąd.
W tym roku zobaczymy co się stanie z pędami owocującymi.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja pędy podwiązuję wiosną do bambusowych tyczek.
Benecik85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lip 2016, o 12:05

Post »

Witam
Jestem nowicjuszem na Państwa forum. Ale na dzień dobry mam pytanie co do maliny Bristol.

Moi rodzice mają jedną roślinę tej odmiany. W tym roku pierwszy raz owocowała. Ale owoce miała bardzo małe. W momencie jak rodzice zebrali maksymalnie 1/3 owoców dojrzałych, pędy na których były owoce zamarły, po prostu wyschły. Co mogło być powodem tak szybkiego zaschnięcia pędów owocujących? Mogę tylko dopowiedzieć, że kolejne, tegoroczne pędy rosną i mają się dobrze.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

U mnie też podsychały pędy owocujące (nie było długo deszczu, ziemia pękała) to mąż codziennie podlewał i udało się zebrać wszystkie owoce. Mam wrażenie że roślina dba przede wszystkim o nowe pędy, które dadzą jej przetrwać, poświęcając starsze.
Może ktoś ma inną teorię.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Ja też z pierwszego owocującego pędu nie doczekam się owoców, bo pęd usechł :( Przez kilka tygodni nie spadła kropla deszczu. Ja podlewałam tylko raz w tygodniu!

Ale kolejne są zdrowe i zawiązkami owoców. ;:65
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Winna jest susza. Nowe pędy konkurują ze starszymi o wodę i składniki pokarmowe, a że mają większe zapotrzebowanie nań ze względu na wzrost i są silniejsze, to z reguły taką walkę wygrywają. U mnie w tym roku owoce też były bardzo drobne w porównaniu z ubiegłymi latami. I dwuletnie pędy strasznie schły. Natomiast maliny rosnące w innej części działki, na glebie bardziej zasobnej w wodę, plonowały normalnie i nie wykazywały oznak niedoboru wody.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”