Awokado - uprawa z pestki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja chyba niepotrzebnie przekręciłam moje awokado. Posadziłam tępym końcem do ziemi, ale w jakimś niezbyt fachowym pisemku zobaczyłam,że pięknie kiełkuje z tępego końca, a ponieważ po 2 miesiącach siedzenia jeszcze nie pękało, więc obróciłam. Niedawno pękło, ale widzę,że wybija pęd gdzieś z dołu, a korzonek też widzę, kierujący się do ziemi. Następne chyba eksperymentalnie posadzę na leżąco, co tam będę szukać końców. ;:88 ;:33
Waleria
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sty 2009, o 23:06

Post »

Dziś kupiłam 2 owoce awokado:) Poczekam aż trochę dojrzeją na parapecie i będą bardziej miękkie i wtedy zasadzę obie pestki:) Mam nadzięję, że chociaż jedna wykiełkuje...Chcę zasadzić jeszcze liczi:) Namówiłam mamę, żeby też zasadziła pestkę awokado i dziś to uczyniła:) Ciekawe, czyje pestki pierwsze wykiełkują? :D
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziś zauważyłam, że pestka awokado zaczyna mi już pękać! :) Nareszcie, bo już myślałam, że mi nie wykiełkuje...- mineły już prawie 2 miesiące. Mam nadzieję, że wyrosnie z niej zdrowe drzewko :)
Czytałam, że avocado trzeba wychodować samemu z pestki - raczej nie kupi się go w kwiaciarni już w postaci drzewka, a szkoda...jednak, z drugiej strony, kiedy już wykiełkuje z pestki, to jaka radość, że samemu się udało je wychodować :)
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam:) Moje awokado wygląda tak:
Obrazek

Pestkę zasadziłam 27-ego stycznia.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Świetnie, pod koniec sierpnia będzie wymagało już przesadzenia w nową większą doniczkę, awokado lubi przestrzeń w systemie korzeniowym a doniczka w jaka posadziłaś nie wygląda na dużą. :wink:
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p
Od: 7 lut 2009, o 16:54

Post »

Ja też bym tak chciała... :( U mnie pestka siedzi w ziemi od ponad miesiąca i nic. Ale nie obdarłam pestki ze skóry... I nie moczyłam... Czy to dlatego?
Pozdrawiam, Kasia.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Katia daj jej czas wykiełkuje i u Ciebie ale z opóźnieniem właśnie z uwagi na brak namoczenia pestki. :wink:
Awatar użytkownika
jincs
50p
50p
Od: 25 sty 2008, o 23:25

:)

Post »

ja mam swoje awokado od 7 lat i wyrosło na ładne drzewko :D :D :D Obrazek
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Moje awokado wykiełkowało po 2 miesiącach - chodzi mi o moment, w którym zauważyłam, że pestka zaczyna się rozdzielać. Więc cierpliwości :) Jednak mam też drugą pestkę, którą zasadziłam krótko po pierwszej pestce i ta druga do tej pory mi się nie rozdzieliła...tej drugiej też nie obrałam ze skórki, ale moja mama z kolei też zasadziła pestkę awokado, którą nie obrała ze skórki i jej wykiełkowała. Więc wykiełkowanie na pewno od tego nie zależy, czy się obierze ze skórki czy nie ;) Czytałam, że nie każda pestka awokado ma możliwość wykiełkowania -więc liczę się z tym, że ta druga pestka mi może już nie wykiełkować... Ale poczekaj jeszcze-pewnie wykiełkuje, cierpliwości! :)
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jednak i ta druga pestka awokado mi się rozdzieliła-czyli wykiełkuje :) Dziś to zauważyłam. :)
smoczyca111
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 kwie 2009, o 11:20

Post »

Mam prośbę, mam 2 pestki od avocado, jak mam je posadzić do ziemi? Głęboko czy część powinna wystaewać z ziemi? I którą częścią do góry, węższą czy "dupką". I jeśli jeszcze można zapytać co z podlewaniem?
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam tez Avokado ale bez lisci stoi taki kikut i też sie dowiedziałem że niemożna zraszać ale w zimie zobaczyłem pąk i zostawiłem i wybił nowy odrościk i na razie rośnie moje avokado ma może z 8-9 miesiecy zobaczę czy go uratuję 8)
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
smoczyca111
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 kwie 2009, o 11:20

Post »

Czy pomoże mi ktoś z posdzeniem? Mam 2 pestki czy powinnam je prezsuszyć czy trzymać w wodzie? I jak mam je wsadzić do ziemi ktorym końcem i czy głęboko czy mają wystawać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”