Czosnek zimowy cz.2
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.2
Ja się nie znam za bardzo ale mój wychodzi od niedawna i jeszcze widzę pojedyncze kiełki wychodzące z ziemi.
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie pierwszy raz w życiu czosnek zimowy wymarzł w 80% Normalnie jestem w wielkim szoku
współczuję ARABELLA.. mój jak rzepa, sadziłam pierwszy raz w życiu i co tu gadać, cieszę się jak dziecko
Czy teraz powinno się go czymś zasilać? jakiś azot np? Mam dużo gnojówki z obornika końskiego, bo jutro podlewam rododendrony, chlusnąć tam też?
Czy teraz powinno się go czymś zasilać? jakiś azot np? Mam dużo gnojówki z obornika końskiego, bo jutro podlewam rododendrony, chlusnąć tam też?
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja w tym roku (póki co) jestem bardzo zadowolona z czosnku ozimego. Sadziłam odmianę Harnaś i Ornak ( pierwszym zdjęciu) oraz NN ( na drugim) zakupioną podczas wojaży po Polsce . Przed nastaniem zimy nie pokazał się na powierzchni natomiast z nastaniem wiosny rośnie pięknie.Zdjęcia robione pod wieczór z lampą .
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 kwie 2012, o 15:21
Czyli już nie ma szansy że wyjdzie jeszcze z ziemi , sadziłam sadzarką może to też był powód że może przemarzł , albo się nie obrócił .;(
-
agnieszko13 po prostu weź i rozkop w jednym miejscu i sprawdź co się stało z ząbkami - uważam ,że ozimy czosnek powinien się już pokazać .
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dziękuje za odpowiedź;)
Ha a ja swój posadziłem jak co roku w listopadzie zawsze "ruszał" jeszcze w grudniu a tego roku szok jest połowa kwietnia i ani jednego kiełka , czyżby brak śniegu spowodował całkowite wymarznięcie ? Dzisiaj na mini targach rolniczych kupiłem odmianę wiosenną do sadzenia może jeszcze coś się nadrobiARABELLA pisze:U mnie pierwszy raz w życiu czosnek zimowy wymarzł w 80% Normalnie jestem w wielkim szoku
pozdrawiam Krzysiek
-
- 20p - Rozkręcam się...
Odkopałam czosnek i jest bardzo głeboko , bo sadzony jest sadzarką czy jest nadzieja że wykiełkuje????
-
Skoro się do niego dokopałaś to trzeba było obejrzeć -czy ma korzonki czy jest twardy czy wypuszca "zielone" i byś wiedziała czy jest szansa , że wzejdzie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
nie za bardzop znam się bo dopiero drugi rok sadze czosnek , wie ktoś może czy kropić czymś teraz ten czosnek żeby coś było z tego co jest i pojawiło się po tej zimie... Nawozić czymś czy coś??Bardzo proszę o pomoc , bo nie za dobrze jeszcze wiem czym kropić i nawozić żeby było coś z niego....
Agnieszko, czy jak odkopałaś ten czosnek to widziałaś że puszcza zielony kiełek? Czy udało ci się zaobserwować że ma dużo korzeni?
Ja swój sadziłam co jakieś 2 tyg od października do początków listopada i wsadziłam w moim odczuciu za głęboko- jakieś 15-20cm. W marcu odkopałam jeden, zobaczyłam kiełek i ściągnęłam po prostu ileś tam cm wierzchniej ziemi z całych rzędów, ale tak żeby nad kiełkami był pewien zapas ziemi jeszcze. Tfu, tfu pięknie rośnie jak do tej pory
Ja swój sadziłam co jakieś 2 tyg od października do początków listopada i wsadziłam w moim odczuciu za głęboko- jakieś 15-20cm. W marcu odkopałam jeden, zobaczyłam kiełek i ściągnęłam po prostu ileś tam cm wierzchniej ziemi z całych rzędów, ale tak żeby nad kiełkami był pewien zapas ziemi jeszcze. Tfu, tfu pięknie rośnie jak do tej pory
z pozdrowieniami z Wrocka
Kasia
Kasia
-
- 20p - Rozkręcam się...
Gdy odkopałam to puszcza zielony kiełek , i ma korzonki , tylko nie wiem czy powinnam tego co juz jest pond ziemia z 5 cm czy podsypać jakiś nawóz , czy kropić już czymś na niego?Proszę o radę