winorośle

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: winorośle

Post »

Tam zaraz czary... trzeba im śpiewać, czytać wiersze, mówić "kocham..." . U mnie są podobne bez folii. Tzn kwitną; tylko V. riparia na murze już ma groszki.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nic z tych rzeczy. Wystarczy odpowiednio zrobić zdjęcie :lol:
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Zahartowane sadzonki winorośli, wysadziłam do gruntu i dałam troszkę saletry amonowej-podlałam.Czy dobrze zrobiłam?
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie saletrę trzeba było dać a ze dwie garście wapna.
http://www.winorosl.pl/artykuly/62-sadz ... rosli.html
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
DarekRz

Post »

Ewo - dobrze to nie, bo ogólna zasada jest taka, że roślin bezpośrednio po przesadzeniu/sadzeniu nie nawozi się nawozami mineralnymi. Jeśli jednak dałaś tej saletry minimalnie - to być może nie zaszkodziłaś. Saletra amonowa nie jest dobrym nawozem dla winorośli. Najlepiej używać kompostu, obornika krowiego przefermentowanego. Można tez podlewać gnojowicą z pokrzyw (najlepsza gnojowica dla winorośli objętościowo: 2/4 pokrzywy przed kwitnieniem, 1/4 skrzypu polnego w postaci gotowanego i wystudzonego wywaru wraz z roślinami, 1/8 krwawnika, 1/8 żywokostu, woda 4x objętość zielska - fermentacja 2-3 tyg. w zakrytej beczce - do podlewania rozcieńczyć 1 : 5). Z nawozów mineralnych dla winorośli najlepsze są wieloskładnikowe zawierające oprócz NPK także magnez, bor i inne mikroelementy - np. Polimag S, Polifoska Petroplon, Florovit Uniwersalny.

Nawozów z dużą zawartością azotu można używać do końca czerwca, a w sierpniu trzeba zadbać o dostarczenie roślinie potasu.

Maryann - no co ty - dwie garści wapna w czasie sadzenia? Nie wiem jaką glebę ma Ewa, ale nawet jeśli pH niskie czyli kwaśną to nie w czasie sadzenia a z miesiąc wcześniej.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

DarekRz pisze:Ewo - dobrze to nie, bo ogólna zasada jest taka, że roślin bezpośrednio po przesadzeniu/sadzeniu nie nawozi się nawozami mineralnymi. Jeśli jednak dałaś tej saletry minimalnie - to być może nie zaszkodziłaś. Saletra amonowa nie jest dobrym nawozem dla winorośli. Najlepiej używać kompostu, obornika krowiego przefermentowanego. Można też podlewać gnojowicą z pokrzyw (najlepsza gnojowica dla winorośli objętościowo: 2/4 pokrzywy przed kwitnieniem, 1/4 skrzypu polnego w postaci gotowanego i wystudzonego wywaru wraz z roślinami, 1/8 krwawnika, 1/8 żywokostu, woda 4x objętość zielska - fermentacja 2-3 tyg. w zakrytej beczce - do podlewania rozcieńczyć 1 : 5). Z nawozów mineralnych dla winorośli najlepsze są wieloskładnikowe zawierające oprócz NPK także magnez, bor i inne mikroelementy - np. Polimag S, Polifoska Petroplon, Florovit Uniwersalny.

Nawozów z dużą zawartością azotu można używać do końca czerwca, a w sierpniu trzeba zadbać o dostarczenie roślinie potasu.

Maryann - no co ty - dwie garści wapna w czasie sadzenia? Nie wiem jaką glebę ma Ewa, ale nawet jeśli pH niskie czyli kwaśną to nie w czasie sadzenia a z miesiąc wcześniej.
Wczoraj wysadziłam,gdybym dzisiaj wybrała ziemię(ostrożnie) dookoła sadzonki i podsypała kompostu lub ziemi ogrodniczej, to by pomogło?
Pozdrawiam Ewa
DarekRz

Post »

Jeśli jeszcze widać kulki saletry to tak. Jeśli rozpuściła się po podlaniu to nie ma co sobie głowy zwracać - można najwyżej (jeśli masz przepuszczalną glebę) wpłukać saletrę głębiej - czyli podlać jeszcze raz. Dużo jej tam nasypałaś?
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

DarekRz pisze:Jeśli jeszcze widać kulki saletry to tak. Jeśli rozpuściła się po podlaniu to nie ma co sobie głowy zwracać - można najwyżej (jeśli masz przepuszczalną glebę) wpłukać saletrę głębiej - czyli podlać jeszcze raz. Dużo jej tam nasypałaś?
Nie wiem czy to dużo, to tak jak solenie do okoła krzaczka :(

-- 12 cze 2012, o 11:39 --
DarekRz pisze:Jeśli jeszcze widać kulki saletry to tak. Jeśli rozpuściła się po podlaniu to nie ma co sobie głowy zwracać - można najwyżej (jeśli masz przepuszczalną glebę) wpłukać saletrę głębiej - czyli podlać jeszcze raz. Dużo jej tam nasypałaś?
Nie wiem czy to dużo, to tak jak solenie dookoła krzaczka :(
Pozdrawiam Ewa
DarekRz

Post »

ewa2019 pisze:
No ale posoliłaś, czy przesoliłaś ? :wink: :lol:
Myślę, że jak rozgarniesz wierzchnia warstwę gleby szerzej - poza obszar młodych korzonków a na to miejsce wsypiesz kompostu będzie dobrze. A jak nie masz czasu/ochoty to zostaw tak jak jest - przeżyją :)
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

DarekRz pisze:
ewa2019 pisze:
No ale posoliłaś, czy przesoliłaś ? :wink: :lol:
Myślę, że jak rozgarniesz wierzchnia warstwę gleby szerzej - poza obszar młodych korzonków a na to miejsce wsypiesz kompostu będzie dobrze. A jak nie masz czasu/ochoty to zostaw tak jak jest - przeżyją :)
Właśnie-zrobiłam tak-wybralam zimię(30 cm) dookoła sadzonki, nalałam wody aby saletra spłynęła glębiej ;:218 Jak woda wsiąknęła, zasypałam
kompostem-już nie podlewałam. Aha, dałam , nim przysypałam kompostem, trochę popiołu ze spalonego drewna?I znowu nie wiem, czy dobrze ;:218
Pozdrawiam Ewa
DarekRz

Post »

To tak trochę za radą maryann poszłaś :wink: Popiół drzewny to dobry nawóz [Ca,P,K] - tyle, że zawiera sporo wapnia - jest odkwaszający. Tu znów dobrze-niedobrze zależy od tego ile go posypałaś i jaką masz glebę - kwaśna , lekko kwaśną, neutralną czy zasadową. Kompost jest zawsze kwaśny - mniej lub bardziej - więc niby źle nie wyszło, skoro dałaś i popiół i kompost. No może lepiej byłoby zrobić odwrotnie - posypać popiołem kompost z wierzchu, lub pomieszać go z kompostem.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

DarekRz pisze:To tak trochę za radą maryann poszłaś :wink: Popiół drzewny to dobry nawóz [Ca,P,K] - tyle, że zawiera sporo wapnia - jest odkwaszający. Tu znów dobrze-niedobrze zależy od tego ile go posypałaś i jaką masz glebę - kwaśna , lekko kwaśną, neutralną czy zasadową. Kompost jest zawsze kwaśny - mniej lub bardziej - więc niby źle nie wyszło, skoro dałaś i popiół i kompost. No może lepiej byłoby zrobić odwrotnie - posypać popiołem kompost z wierzchu, lub pomieszać go z kompostem.
Tak zrobiłam, popiół,kompost z wierzchu.Mam ziemię gliniastą. :wit
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

Obrazek
Oto ukorzeniona wiosną, sadzonka(nie znam odmiany) wysadziłam tydzień temu. Chyba się przyjęła?
Pozdrawiam Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”