Początek mojego ogrodu - Beata B

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Beatko :P Miło będzie być światkiem narodzin czegoś od samego początku :P
To że Ci już teraz zazdroszczę tego poletka nie podlega dyskusji :P ale będę trzymała kciuki żeby wszystko pięknie rosło i cieszyło Cię swoim widokiem :P
Pozdrawiam :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko,
Piękne miejsce !!!!!!!!!
Takie hektary zawsze mi się marzyły !!!!!!!!
Z której to strony Łodzi ? - jeśli to nie tajemnica?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Witaj Beatko! Cieszę się, że ruszyłaś z ogrodem. I widzę, że dzięki temu humor już nie taki minorowy :wink:
Fajnie, że przekonałaś męża i brzózki zostały uratowane! Ale też miałabym problem z podjęciem decyzji, czy je wszystkie zostawić i mieć taki gęsty zagajnik czy jednak trochę brzózek poświęcić i mieć większy prześwit. :lol: Bo i to fajne i to!
Ziemia nawieziona, trawka posiana, roślinki posadzone! Ależ będzie ładnie na wiosnę u Ciebie! ;:33 No nie - co ja piszę :? już miejsce zmienia się nie do poznania!
Pozdrawiam serdecznie
Beata B
100p
100p
Od: 30 maja 2007, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo Wam dziękuję, mam nadzieję, ze wiosną będzie się czym pochwalić jeśli w ogóle jest czym, ale wiadomo każda sroczka... Brzózek na razie nie przetrzebiam, bo ładnie wygladają, wcześniej było w nich mnóstwo grzybów.
Działka znajduje się w miejscowości Czarnocin, pomiędzy Łodzią, a Tomaszowem i Piotrkowem nad zalewem.
Pozdrawiam serdecznie :P
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj, Beatko! Ja uwielbiam brzozy, a najładniej wyglądają w grupie, wiec osobiście też bym nie ruszała. To zależy jeszcze ile masz terenu. Zazdroszczę Ci tego "pola do popisu"! Mimo, że moja wiedza "ogrodnicza" nie jest ogromna, jednak wiem w tej chwili bardzo dużo w porównaniu z tym, co wiedziałam zakładając ogród. Jeżeli mogę Ci coś poradzić, postaraj się jak najwięcej nauczyć na cudzych błędach. Zacznę od podpowiedzenia Ci jednego z moich. Otóż kupiłam kilka różnych odmian ciemierników, które zaleca się sadzić w cieniu. Ja cienia jeszcze nie miałam, wiec zasadziłam je w takim kącie, gdzie było wówczas najmniej słonecznie. Ale nie wzięłam pod uwagę faktu, że kwitną one praktycznie zimą! A kto będzie zimą chodził po błocie, wgłąb ogrodu, żeby zobaczyć kilka kwiatków? Teraz już wiem, że sadząc trzeba brać również pod uwagę porę kwitnienia. Jeśli jakaś roślina kwitnie, bądź jest z innego powodu najbardziej atrakcyjna późną jesienią, zimą, lub wczesną wiosną, trzeba ją sadzić w miejscu widocznym: przy wejściu, blisko domu, głównej drogi czy głównej ścieżki, inaczej nie będziesz z niej miała żadnej pociechy.
Z przyjemnością będę śledzić powstawanie Twojego ogrodu! :D
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

zapowiada się niezwykły ogród :) który po mału rusza na chwilę przystamnie zimą by ruszyć z kopyta na wiosnę :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Początki są zawsze ciężkie, ale u Ciebie coś się dzieje :lol:
Piękna rabatka już powstała ;:114
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Witaj, Beatko! Zapału do pracy Ci nie brak. To dobrze, bo przy tworzeniu ogrodu na " łysym polu" z pewnością Ci jej nie zabraknie , za to efekty zaczynają być już widoczne i satysfakcja gwarantowana. Dobrze ,że zostawiłaś brzozy. One , niby takie pospolite, mają przecież jakiś niezwykły urok i są bardzo malownicze. Będą stanowiły piękną ozdobę ogrodu. Nie znalazłam informacji o powierzchni , jaką masz pod ogród, a to dość ważne ,przy planowaniu czegokolwiek. Kwaśną ziemią się nie przejmuj, ja też mam kwaśną , a konwalie są i pięknie kwitną w cienistym zakątku.Życzę wytrwałości pozdrawiam cieplutko choć już jesiennie, E. :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Beata B
100p
100p

Post »

Dzięki, dzięki. Dzisiaj przyszalałam w ogrodzie i moje wszystkie brzozy mają około 250 cm, mam nadzieję, że to im nie zaszkodzi, cięcia zabezpieczyłam specjalnym preparatem.Ciekawe, że odnoszę wrażenie, że nowe rośliny wyglądają teraz lepiej w ich sąsiedztwie. Uff... jutro bedę czuła w kościach tą dzisiejszą gimnastykę.
Działka ma prawie 2000m, więc już nie mogę doczekać się wiosny. Zastanawiam się czy mogłabym się pokusić jeszcze w tym roku o drzewka i krzewy owocowe, albo i róże. Tylko te przymrozki...
Wybieram się do Amsterdamu, muszę wpaść na giełdę kwiatów, tam dopiero jest w czym wybierać :D
A jesień mamy piękną......... Obrazek Obrazek ObrazekBrzozy golone :shock:
Ps. widoczne na zdjęciach cegły zabezpieczają rosliny cebulowe, bo ich wykopywanie to hobby jednego z moich psiakó :D :D :D w
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19

Ziemia

Post »

To co jest pozornie złe można czasem łatwo przekuć na dobre.Kwaśna i czarna ziemia jest idealna dla,wrzosów,azalii,rododendronów,borówek amerykańskich.W takich warunkach można łatwo stworzyć bajkowy ogród odpowiednio dobierając rośliny.
Pozdrowienia! :lol: Bolek
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Ale ładnie u Ciebie, Beatko! :shock: Wczesną wiosną będę musiała pomyśleć o "podgoleniu" mojej lipy - jakoś do tej pory nie umiałam się na to zdecydować, bo taka zarośnięta też mi się podobała :wink:
No i okazało się, że zrobiłam ten błąd, przed którym przestrzega Fleur - ciemierniki posadziłam na samym końcu działki, w miejscu mało dostępnym :( . W przyszłości trzeba będzie pomyśleć o innym miejscu dla nich.
Pozdrawiam serdecznie
Beata B
100p
100p

Post »

Dawno mnie tu nie było.
Zgodnie z planem budowałam ogród. Nawet nie myślałam, że zajmie mi to tyle czasu i pochłonie tyle pieniędzy. Znów musiałam dowieźć ziemi, ale warto było :D

Na razie czekam, aż trawa bedzie nadawała sie do pierwszego koszenia, niestety jest tak zimno, ze ani myśli rosnąć, powschodziła, ale jest marniutka. W zeszłym roku siałam pod koniec października, a po dwóch tygodniach było juz koszenie. Z trawą jest na pewno wszystko w porządku, bo kilka ziarenek, które trafiły z kilkoma ziarnakami piasku do garażu pieknie, mimo że nie były podlewane wybujały.
Areszt moim burkom się niestety przedłuza z tego powodu i muszą się zadowolic spacerami i siedzeniem w kojcu :cry: Na wylegiwanie się na trawniku muszą poczekać. Mam nadzieję, że Mis wydoroslał juz na tyle, że daruje sobie przesadzanie wrzosów. W zeszłym roku zajął sie nimi bardzo intesywnie i starannie ;:160 , no ale Misia kocham więc zostało mu wybaczone...
Różaneczniki podobno szkodzą psiakom, no cóż moje psy, nie różaneczniki przeżyły i mają się dobrze...W tym roku nie sadziłam różaneczników :wink:

Odpadło moje marzenie o stawiku naturalistycznym, jest oczko wodne wyłozone kamieniem, gdyz psiaki porwałyby folie pazurkami. Nie zdecydowałam się tez na umieszczanie roslin w oczku, po prostu obsadziłam je dookoła. Nie wyglada to źle, a jest praktycznie.

Brzózki wyglądają pieknie po strzyżeniu, w tym roku znów zrobie cięcie. Zaczęły podobac się mojejmu mężowi :wink:

Niestety, po nawiezieniu ziemi nie miałam grzybów i tylko z zazdroscia zerkałam na działke sąsiada gdzie piekne koźlaki, rosły i rosły :(
Beata B
100p
100p

Post »

A tu foteczki z pierwszych dni prawie gotowego ogrodu

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”